Een paar dagen geleden konden jullie Dana Bom's eerste artikel op Beautylab lezen, wat ging over acne. Wat is het, welke vormen zijn er en hoe ontstaat het? Jullie kunnen dat artikel hier teruglezen. Wat Dana allereerst erg belangrijk vond om te vertellen is de relatie tussen voeding en acne, voordat ze aan het artikel begint over huidverzorging bij acne. Ik ben het met haar eens, want naast een goede huidverzorging is voeding minstens net zo belangrijk voor je huid.
Het behandelen van acne is nogal complex. We hebben meestal te maken met verschillende factoren die de huid beïnvloeden. Hoe ga je er thuis mee om? Hoeveel invloed heeft het voedingspatroon, stress en andere leefgewoontes? Hoeveel invloed hebben de genen of de hormonen? Daarom zou ik in de volgende artikelen het onderwerp ‘acne’ graag willen benaderen vanuit het totaalplaatje: jouw lifestyle.
We beginnen bij de basis: huidverzorging van binnenuit. Alleen vanuit een goede basis kan je op lange termijn richting een gezonde(re) huid komen. Ik hoop dat jullie zelf, vanuit deze informatie, goede bewuste keuzes kunnen gaan maken.
Jij bent uniek!
Ik heb gemerkt dat jullie over een flinke portie basiskennis beschikken als het gaat om huidverzorging. Jullie zijn vast al artikelen tegen gekomen met daarin een opsomming van adviezen om acne te bestrijden. Een nadeel van dit soort algemene artikelen is dat alle onzuivere huiden over één kam geschoren worden. Neem bijvoorbeeld scrubben: voor een huid met mee-eters kan dat prima werken, maar een ontstoken huid kan hierdoor flink beschadigen. Het hoe en waarom ontbreekt. Lezers gaan vaak één of meer tips uitproberen en komen er na enkele weken (als je dat volhoudt) achter dat het niet werkt…
Hulp is welkom
Die teleurstelling heb ik zelf ook gevoeld, daarom ben ik voorstander van persoonlijk advies. En voor persoonlijk advies moet een specialist jouw huid eerst zien en nader onderzoeken. Wees nooit bang om een deskundige arts of huidtherapeut in te schakelen, vooral als je last hebt van ontstekingen. Soms is er een geneesmiddel nodig en kan je diepe littekens voorkomen door op tijd aan de bel te trekken. Het verwijderen van mee-eters en puistjes hoef je ook niet als overbodige luxe te zien. Per slot van rekening vijlen we ook onze nagels regelmatig en gaan we één keer in de zes weken naar de kapper, dus waarom zullen we onze huid geen dieptereiniging gunnen?
Een mooie huid komt van binnenuit
De conditie van onze huid is een directe afspiegeling van wat wij eten, drinken en op andere manieren binnenkrijgen. Huidklachten zoals acne, eczeem, uitslag of een droge huid kunnen duiden op een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Je huid zorgt, net als de lever en de nieren, voor het verwijderen van alle afval- en gifstoffen die je in je lichaam binnen krijgt. Roken, luchtvervuiling, de pesticiden en E-nummers in ons voedsel, zonnebaden, straling, stress, etc. zorgen voor een toename van vrije radicalen in ons lichaam. Dit zijn moleculen die met ‘weerhaakjes’ tussen de huidcellen en in het bindweefsel gaan zitten en daar schade aanbrengen. Dit leidt tot celveroudering en huidveroudering en bij veel schade, tot ziekte.
De beste beautyproducten
Gelukkig kunnen antioxidanten de schade binnen de perken houden. Zij bestrijden en neutraliseren de vrije radicalen. Een goede aanvoer van antioxidanten (zoals vitamine A, B complex, C, E) is daarom heel belangrijk om lang van een gezonde huid te genieten. Huidvriendelijke vitaminen zijn de beste beautyproducten die er zijn! Ze zorgen voor de opbouw en het herstel van de huid, voeren afvalstoffen af, verminderen stress en remmen ontstekingsprocessen. Eet jij genoeg verse, onbewerkte producten? Eet je genoeg groene, rode, oranje, gele en paarse groenten en fruit?
Je lever en je spijsverteringsstelsel werken keihard om alle afval- en gifstoffen kwijt te raken. Onderzoek heeft bewezen dat verstopte darmen en een overwerkte lever ook huidklachten zoals acne, cellulitis en eczeem kunnen verergeren. Als deze organen hun afvalstoffen niet kwijt kunnen, hopen ze op in je huid. Overweeg eens of je genoeg producten eet die voldoende vezels bevatten, zoals zilvervliesrijst, knolgewassen, linzen, bonen en uiteraard groenten en fruit.
Wist je dat zink een belangrijk mineraal is voor de productie van nieuwe huidcellen? Zonder genoeg zink kunnen puistjes en acnelittekens niet goed genezen.
Natuurlijk lukt het niet elke dag om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Wellicht kan je overwegen om met voedingssupplementen (als aanvulling op een gezond eetpatroon) dichter bij de optimale hoeveelheden te komen.
Wel of geen chocolade?
Nu we het over voeding hebben, kan ik de discussie over het verband met acne en eten van chocolade of varkensvlees niet negeren. In die tientallen jaren onderzoek is het blijkbaar moeilijk te bewijzen dat het eten van één bepaald voedingsmiddel acne kan verergeren.
Er bestaan uitheemse bevolkingsgroepen waar acne niet voorkomt; zij eten alleen natuurvoedsel. Het verband tussen voeding en acne is zichtbaar geworden door de verschillen tussen het voedingspatroon van deze mensen en het voedingspatroon van onze huidige Westerse samenleving te onderzoeken. Daaruit blijkt dat het eten van veel suiker (enkelvoudige koolhydraten) en drinken van zuivel de talgklieren kunnen activeren. Dit kan leiden tot verstoppingen en uiteindelijk een toename van puistjes.
In de praktijk adviseren we regelmatig mensen met acne hier op te letten. We zien opmerkelijk goed resultaat, zodra de patiënt mindert met suiker en melk minimaal een maandje laat staan.
Roken en alcohol
We weten allemaal dat roken slecht voor ons is en de huid sneller laat verouderen. Tweelingstudies maken dit meetbaar (zie afbeelding: Twin A rookt niet, Twin B rookt al 14 jaar een half pakje per dag). Heeft roken ook invloed op acne? Onderzoek wijst uit dat acne voorkomt bij gemiddeld 41% van de rokers tegenover 25% van de niet rokers. De hoeveelheid sigaretten heeft invloed op de ernst van acne. De vrije radicalen die vrijkomen bij roken zorgen dat je huid minder goed kan herstellen. Ook zorgt het opstijgende rook voor verstoppingen, bij rokers te herkennen aan mee-eters rond de mondplooien en jukbeenderen…
Zoals ik eerder beschreef heeft onze lever een zware taak om alle gifstoffen in ons lichaam af te breken. Een nachtje flink doorhalen met alcohol kan (naast flinke hoofdpijn) resulteren in een uitbraak van onzuiverheden, doordat je lever het niet meer kan bolwerken. Gelukkig bestaat er water om de gifstoffen weg te spoelen. Afwisselend een glas water na je wijntje doet wonderen. Het drinken van voldoende water is een must voor een gezonde huid. Voldoende water houdt je huid gehydrateerd en zorgt er voor dat ervoor dat je huid in staat is te vernieuwen. Lukt het jou om 1,5 liter water te drinken op een dag?
In het volgende artikel gaan we verder met het verband tussen onzuiverheden en onze ‘binnenkant’. Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom je huid er op vakantie altijd zo fantastisch uitziet? De invloed van stress op de huid zal eens goed onder de loep genomen worden.
Groetjes,
Dana Bom - Huidtherapeute - HuidzorgHouten.nl