vrijdag 10 december 2010

Recept: Soto Ayam


Soto Ajam is een van mijn favoriete Indonesische gerechten en het goede nieuws is dat ik het zelf kan bereiden, wat inhoudt dat jullie dat dus ook kunnen! Normaal gesproken moet je uren - wat zeg ik, dagen - vrijhouden als je Indonesisch gaat koken maar omdat ik nogal van de 'snelle hap' ben smokkel ik altijd een beetje door gebruik te maken van kant-en-klare boemboe's. Deze soep had ik binnen een half uur op tafel. Kijken jullie mee naar de foto tutorial?Benodigdheden:
  • 1 prei
  • takjes selderij
  • aardappelen
  • eieren
  • kip(filet)
  • Boemboe Soto (merk Toko Lien)

Boemboe is een kant-en-klare verse kruidenmix waarmee je in een handomdraai een heerlijk Indonesisch gerecht op tafel zet. Persoonlijk vind ik de boemboe's van Toko Lien het beste, waarvan de Soto boemboe het meest populair is bij mij. Per zakje boemboe kun je 1,5 liter soep maken. Ik koop 2 zakjes en maak hiermee 2 liter soep, omdat de soep dan wat sterker van smaak is.

Stap 1. Vul een pan met gekookt water (uit de waterkoker, dit scheelt tijd) en leg hierin 2 flinke stukken kipfilet. 


Stap 2. Snij het witte gedeelte van de prei in dunne ringen. Doe de gesneden prei in een kommetje en dek het af.


Stap 3. Knip de selderij (dat gaat sneller) boven een kommetje in medium-fijne stukjes. Dek het kommetje af en zet beide kommetjes apart.


Stap 4. Als de kip enigszins gaar is haal je de stukken uit de pan en pluis je ze uit zoals hierboven met een vork. Niet te veel fijne stukjes kip pluizen, zorg ook dat er wat grotere stukken overblijven.


Stap 5. Doe de stukjes kip terug in de pan en voeg de boemboe toe. Laat de soep sudderen op een laag vuurtje met de deksel erop, zodat de kruiden van de boemboe goed in de kip doordringen.


Stap 6. Kook in de tussentijd aardappels en eieren (je mag zelf weten hoe veel) tot de aardappelen beetgaar zijn en de eieren hard. Pel de eieren, snijd ze doormidden en voeg ze toe aan de soto. De aardappeltjes kun je naar wens schillen, maar ik heb krieltjes gepakt en laat de schil er daarom omheen zitten.


Klaar! Serveer je soto ajam met de kommetjes selderij, prei en gefrituurde uitjes. Nog een schep sambal erbij, wat kroepoekjes en hoppa, klaar is je soto ajam! Eventueel kun je er nog een paar scheppen rijst doorheen doen (dat doen we thuis bij mijn ouders) maar officieel hoort er geen rijst doorheen.
Het bonnetje van de C1000 ben ik kwijt, maar ik was zo rond de €8 kwijt voor alle ingrediĆ«nten. Daarmee maak je ongeveer 2 liter soto ajam, wat neer komt op 10 kommen soep. Dat is dus €0,80 per kommetje soto. Adoe zeg luitjes, dat is niet duur! 

Ik sta trouwens open voor suggesties, dus mochten jullie nog een recept willen voor iets (nagerecht, hapjes, snacks, iets Aziatisch) vertel het me. Als het snel genoeg te maken is dan zal ik het in overweging nemen ;-)

Succes iedereen en SELAMAT MAKAN he! 

Until next time,
Serena Verbon