zaterdag 1 oktober 2011

Hotspot: mijn favoriete broodjestenten in Utrecht


Hieronder deel ik graag mijn favoriete broodjestenten met jullie, zodat jullie weten waar je moet zijn voor een lekker broodje mocht je de stad Utrecht vereren met een bezoekje. Hier haal je echt de lekkerste luxe belegde broodjes, naar mijn mening.

Wie: Broodje Mario
Waar: aan de Oudegracht, ter hoogte van de Gsus winkel/Pro Sport
Wanneer: van maandag t/m zaterdag en op koopzondagenBroodje Mario is een begrip in Utrecht. Hier haal je vers gebakken Italiaanse bollen, met liefde belegd door de charmante Italiaanse verkopers. Als je op extra pepertjes vraagt, kan dat geregeld worden. Als je de bol te groot vindt, vraag dan gerust of ze hem door midden willen snijden zodat je het bijvoorbeeld kan delen, vinden ze heel normaal. Naast rijkelijk belegde Italiaanse bollen verkopen ze ook pizzastukken.


Wie: Bagels & Beans
Waar: Biltstraat 60
Wanneer: maandag t/m zaterdag van 8.30 - 17.30 en op zondag van 10.00 - 17.00
Website: www.bagelsbeans.nlBij Bagels & Beans kun je gezellig binnen zitten, maar bij lekker weer ook op het terras. Ze serveren ontbijt en heerlijk belegde bagels. Qua vruchtensappen is er heel veel keuze, maar de leukste en lekkerste is toch wel 'alle sappen bij elkaar', zodat je een mooi drankje krijgt wat van geel naar oranje en rood overloopt. De bagels zijn delish en de bediening is erg vriendelijk.


Wie: Broodje Ben
Waar: Oudegracht, op de brug ter hoogte van Pracht en tegenover de bloemenstal
Wanneer: van maandag t/m zaterdag en koopzondag, van 9.00 tot 18.00 u.


Broodje Ben bestaat nog niet zo lang vergeleken met de andere eetkramen aan de Gracht, maar OH MY wat is dit lekker! Verse bollen, rijkelijk belegd met de meest luxe en aparte combinaties. Vooral die met carpaccio, pesto en truffelmayonaise is een absolute topper! Goed, een broodje voor €4, maar dan heb je ook echt wat lekkers. En de versgeperste jus d'orange is maar een euro. Heft elkaar weer een beetje op. Bij Broodje Ben wordt je geholpen door jonge, vriendelijke jongens.Wie: Boka Dushi
Waar: aan de Oudegracht, ter hoogte van Kruidvat en tegenover de loempiakar
Wanneer: van woensdag t/m zaterdag en koopzondag, van 11.00 - 18.00 uur (of tot het brood op is).Bij Boka Dushi wordt je doorgaans geholpen door een schattige Vietnamese meneer, maar op zaterdag staat zijn knappe en lieftallige dochter Kim in de kar. Ze maken tropische broodjes voor je klaar. Aanrader is het Antiliaanse soort brood 'Johny Cake' met daarin bakkeljauw (kabeljauw met kruiden en uit elkaar geplozen). Vergeet de zoetzure saus niet en als Kim vraagt of je er zure komkommertjes bij wil, zeker doen. Smaakt wat frisser en is echt lekker. Je kan er ook een hete saus bij nemen, maar dat zou ik alleen doen als je goed tegen pittig kan ;-)


Wie: El Greco
Waar: Ganzenmarkt 28
Wanneer: van maandag t/m zaterdag (tijden onbekend, ben vergeten te vragen). Ze bezorgen ook aan huis!


Het ziet er niet pers√© heel gezellig uit met die harde stalen stoeltjes buiten en de klinische witte tegels op de muur, maar El Greco MOET je geproeft hebben. Het wordt gerund door echte Grieken en ze maken wat mij betreft de beste broodjes gyros. Hun pitabroden zijn lekker dik, die ze besmeren met zelfgemaakte tsatsiki en rijkelijk vullen met enorm veel vlees. Je krijgt er een vorkje bij, want vooral in het begin is het moeilijk om een hap te nemen zonder dat je wat vlees laat vallen. Eerst een beetje prikken dus, en daarna lekker happen. Vergeet geen servetje mee te nemen! 

En ander enorm groot pluspunt: El Greco verkoopt als een van de weinige (of misschien zijn ze wel de enige) Dr. Pepper! Oh, en El Greco is gelegen aan een leuk pleintje met voldoende zitplek. Dus als je niet op hun stalen stoeltjes wil zitten, is er op het plein ook voldoende ruimte.


Zo, dat waren mijn favoriete broodjestenten van Utrecht. Hier kun je echt, naar mijn mening, de beste en lekkerste broodjes halen en wordt je altijd vriendelijk geholpen. Mocht je eens in Utrecht komen, ga daar dan zeker even langs als je zin hebt in een broodje. Bij de karren aan de gracht kan je niet zitten (de broodjes zijn dus on-the-go), maar bij El Greco en Bagels & Beans wel. Alleen bij Bagels & Beans kan je pinnen, neem dus cash money mee als je naar de andere tenten gaat!

Kenden jullie deze Utrechtse broodjeszaken? En hebben jullie nog aanvullende tips op dit gebied?

Until next time,
Serena Verbon