dinsdag 11 oktober 2011

I love silicones!

There. I said it. Ik houd van siliconen en iedereen mag het weten. Maar dan in mijn haren, welteverstaan. Zonder conditioner met siliconen en zonder serum met siliconen is het namelijk een sneu en dor bosje stro. Maar mét siliconen is het glad, glanzend, zacht en 'gezond' en krijg ik er veel complimentjes over. Mijn geheim: siliconen. I can't live without it!






Siliconen staan over het algemeen in een slecht daglicht als het op cosmetica aankomt. In de cosmetica worden siliconen gebruikt in de vorm van een olie, een vloeibare substantie. De meest voorkomende soorten zijn cyclomethicone en dimethicone. Kijk maar eens in de ingrediënten lijst van je conditioner, gezichtsprimer, haarserum, lipstick, foundation en dagcreme. Grote kans dat er siliconen in zitten. But why? Siliconen zijn ingrediënten die, afhankelijk van de soort en de toepasbaarheid, zorgen voor een gladdere aanbreng. Je gezichtsprimer brengt zijdezacht aan? Siliconen. Je lipstick glijdt als boter over je lippen? Siliconen. Je haren voelen zo superglad aan nadat je conditioner hebt aangebracht? Je raadt het al. Siliconen.

Wat ik vaak lees op forums en andere blogs zijn negatieve opvattingen over siliconen. 'Siliconen verstoppen de huid, zijn 'chemisch' en slecht voor het milieu en verzwaren je haren, maken er een vette bedoening van.' Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar als je er wetenschappelijke artikelen op naslaat claimt men juist dat siliconen juist goed zijn voor mensen met een onzuivere huid, aangezien dit ingredient de poriën juist niet verstopt.

En wat haarproducten betreft, ook hier doen siliconen de meeste haarsoorten niets dan goeds. Het voorkomt wrijving (en dus gespleten en beschadigde haarpunten) en maakt het haar beter doorkambaar. Dus waarom staan siliconen zo slecht bekend? Should we blame Pamela? Ik weet het niet. Voor mij zijn ze onmisbaar en ik ben werkelijk heel blij dat ze bestaan.

Hieronder een foto van mijn haarpunten als ik ze een paar dagen niet met conditioner en serum heb behandeld. Dit is 's ochtends en dus nog ongeborsteld. Niet schrikken!



Mijn haren mét siliconen (dus met conditioner en haarserum) zien er zo uit:


I'm just sayin'.

Dus ja, ik 'fake' het. Van nature is mijn haar heel droog, vooral in de punten. Ik heb elke dag siliconen nodig om het er zo mooi en shiny uit te laten zien. Maar goed, mensen met een droge huid 'faken' het dan eigenlijk ook met een moisturizing dagcreme die ze elke dag aanbrengen. Of mensen met een vette huid die elke dag met een matterende creme smeren. Dus eigenlijk vind ik het niet eens zo gek of zo nep. Iedereen doet het! Er zijn maar weinig mensen die echt van nature een perfecte huid en een perfecte bos haar hebben, denk ik. 

Omdat de meest voorkomende siliconen in cosmetica cyclomethicone en dimethicone zijn, wil ik hier wat meer over vertellen. Caroline (indewatten.com) heeft naast haar webshop ook een beautyblog, die ze samen met Kelly bijhoudt. Ze heeft een tijdje terug een interessant artikel geschreven over siliconen die ik als bron heb gebruikt voor het onderstaande.

structuurformule cyclomethicone

Cyclomethicone - is kleur- en geurloos, vlekt niet en komt in de vorm van een waterige vloeistof. Cyclomethicone wordt aan een product toegevoegd om het beter smeerbaar te maken. Veel producten die te boek staan als 'non oil' bevatten als hoofdingrediënt cyclomethicone, of een variant daarvan. Het voelt op de huid als een olie, maar is dat dus niet, het is een siliconenolie.

In haarproducten wordt het veelal gebruikt om geur- en werkstoffen makkelijk te laten verdelen over het haar. Het is niet plakkerig en daardoor blijft je haar luchtig. Zo kan je bijvoorbeeld glycerine en honing, die van zichzelf erg plakkerig zijn, met de toevoeging van cyclomethicone, toch heel makkelijk over het haar verdeeld krijgen. Het helpt het haar makkelijker doorkambaar te maken en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten daar komen waar ze moeten zijn. Omdat het daarna vervliegt zorgt het er voor dat je haar sneller opdroogt. Dat betekent dat je het minder lang hoeft te föhnen.

Gebruikt in huidproducten zorgt het voor de makkelijk distributie van de werkstoffen en geuren zonder een plakkerige laag achter te laten. Het geeft een zijdezacht, droog en glad gevoel aan de huid. Cyclomethicone is niet in staat in de huid te trekken, de moleculen zijn daarvoor te groot. Om deze reden kan het de huid niet verstoppen en is het dus niet comodogeen. Er zijn mensen die niet tegen producten met cyclomethicone kunnen, omdat ze hier bijvoorbeeld allergisch voor zijn. 

structuurformule dimethicone

Dimethicone - is een olie-oplosbare siliconen olie die veel in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt wordt. In huidproducten fungeert het als barrière, glijmiddel, oplosmiddel, anti-stick en huidbeschermer. In haarproducten verbetert het de doorkambaarheid van zowel nat als droog haar, geeft glans, vermindert statische lading van het haar, en voorkomt dat vocht in de lucht je haar springerig maakt. In skincare producten wordt het veelal gebruik als glijmiddel, oplosmiddel en transporteur voor werkstoffen.

Dimethicone heeft de eigenschap om een dunne film om de haarschacht of op de huid te leggen. Het beschermt op deze manier niet alleen, maar zorgt ook dat de werkstoffen niet vervliegen maar juist daar blijven waar ze hun werk moeten en kunnen doen. Het geeft daarbij een zijdezacht en glad gevoel aan de huid.

Dimethicone vervliegt in tegenstelling tot cyclomethicone dus niet. Het is dan ook zo dat het de huid meer afsluit. Niet totaal, maar wel gedeeltelijk. Soms is dat een voordeel, soms niet. Mensen met een extreem droge huid kunnen daar baat bij hebben, maar voor sommige mensen betekent het dat ze, als ze daar gevoelig voor zijn, meer last kunnen krijgen van 'breakouts' (plotselinge vermeerdering of ontstaan van puistjes) of andere reacties. Dat is de voornaamste reden dat veel mensen dimethicone liever alleen in haarproducten gebruiken en niet in huidproducten. Cyclomethicone echter is wel geliefd als skincare ingredient.

Ook Heidi Montag loves her silicones

Ik hoop dat jullie inzien dat siliconen in skin- en haircare echt niet zo slecht zijn als men wel vaak doet beweren. Sterker nog, ik vind het juist goed dat ze er zijn! Vooral in haarproducten, want zoals je zag stelt mijn haar niet zo veel voor zonder siliconen. Ik heb er echt baat bij, en velen met mij. Als je erg dun haar hebt kunnen conditioners en haarserums je haren verzwaren en vettig maken, maar als je droog en beschadigd haar hebt zoals ik, dan is het juist een uitkomst.

Waarom denken jullie dat siliconen zo'n slechte naam hebben, en vinden jullie dit terecht of onterecht? En is je beeld nu veranderd na het lezen van dit artikel, of komen er juist nog meer vragen? Stel ze in elk geval gerust, dan zal ik ze proberen te antwoorden. 

Until next time,
Serena Verbon