I have a confession to make. Lieve bezoekers, ik begin kokkerellen een klein beetje leuk te vinden. Misschien vond ik het altijd al leuk, maar was ik gewoon te lui. Wisten jullie dat ik in het bezit ben van maar liefst 14 kookboeken en hier nog nooit iets uit gemaakt heb? Sinds mijn ouders een nieuwe keuken hebben vind ik het ineens leuk om boodschapjes te doen, mijn camera mee te nemen en daar te koken voor ze. Laatst maakten mijn moeder en ik de meest lekkere maaltijdsalade die ik ooit gegeten heb. Zo veel smaken en structuren, ik weet niet of jullie het wel aankunnen...
Just kidding, ik plaag jullie maar een beetje! Natuurlijk kunnen jullie het aan! Maar ik overdrijf niet, geen grappen, deze maaltijdsalade is echt helemaal het einde. Het is geen moeilijk gerecht, maar ik moet toegeven dat je er wel even mee bezig bent omdat er veel moet gebeuren. Ik denk dat het in totaal zo'n 45 minuten in beslag neemt.
Goed, wat heb je nodig? Best wel veel eigenlijk. Ik begon met een aantal ingrediënten en toen vond ik weer het een en ander in de koelkast en zodoende kwam er steeds meer bij. Misschien herken je dit wel.
Voor de basis heb je nodig:
- Veldsla (of een ander soort sla naar keuze, neem wat je lekker vindt)
- Een zak krieltjes
- Rode ui, 2 kleine of 1 grote (mag ook witte ui zijn)
- Een half zakje fijngesneden reepjes wortel of andere rauwkost
- Een zakje pijnboompitjes
- Biefstukjes, 2 kleine (300 gram) - dit mag ook vervangen worden door runderreepjes, kipfilet of tahoe, alhoewel biefstuk wel echt het allerbeste en allerlekkerste is (lekker mals)
- 1 grote radijs (niet of foto, deze vond ik later in de koelkast)
- 1 kleine appel (ook niet op foto)
Dit zijn de main ingredients. Verder gaan we een dressing maken en een marinade voor de biefstukjes.
Voor de dressing heb je nodig:
- olijfolie 2 eetlepels
- (zoete) ketjap manis (te koop bij de toko, niet te verwarren met ketchup of sojasaus!) 2 eetlepels
- 2 teentjes knoflook
- bruine suiker 2 eetlepels
- rode peper, zonder pitjes
- sap van een halve limoen
- sap van een halve limoen
Voor de marinade heb je nodig:
- (zoete) ketjap manis
- bruine suiker 1 eetlepel
- 1 teentje knoflook
- snufje zout
Omdat de biefstuk het lekkerst smaakt als de marinade goed is ingetrokken beginnen we met de marinade. Pak een ziplock zak (een afsluitbare, stevige plastic zak) en gooi hier een scheut zoete ketjap in gelijk aan 3 eetlepels, schep er 2 theelepels bruine suiker bij, een snufje zout en knijp er ook een teen knoflook in uit. Doe de zak dicht en hussel de ingrediënten door elkaar tot alles zo'n beetje goed gemengd is.
Snij de biefstuk in dunne plakjes en snij deze plakjes weer door de helft zodat je mooie, smalle reepjes hebt. Gooi de reepjes bij de marinade en meng alles goed.
Je krijgt dan zoiets als hieronder, sorry dat het er niet zo appetijtelijk uitziet, maar zo ziet het er nu eenmaal uit. Zet de zak apart en laat de marinade zijn werk doen.
Zoals ik al zei moet er veel gebeuren voor deze salade! Er moet van alles gebakken en gesneden worden. We gaan nu eerst de pijnboompitjes roosteren omdat ze best lang moeten afkoelen. Leeg het zakje in een koekenpan (zonder olie of boter) op middelhoog vuur en blijf ze omscheppen tot ze mooi bruin zijn geworden zoals hieronder.
Als ze klaar zijn schep ze dan in een kommetje en laat het afkoelen. Zet ze apart bij de marinade.
We gaan nu verder met de krieltjes en de uien. Snij de uien in dunne ringen.
Bak de uien in een beetje olijfolie (in dezelfde pan als waarin je de pijnboompitjes hebt geroosterd) tot ze mooi glazig en een beetje bruin zijn.
Voeg er de zak krieltjes aan toe en bak ze tot ze een knapperig korstje krijgen. Gooi er een snuf zeezout bij voor de smaak.
Schep de krieltjes en de uien in een kom en laat het afkoelen. Zet ook dit bij de marinade en de pijnboompitjes, dan raak je het overzicht niet kwijt.
Vervolgens moeten er nog een aantal dingen gesneden worden. Snij een appel in kleine blokjes.
En snij de radijs in smalle plakjes.
En dan is het nu tijd voor de dressing! Pak een kommetje en voeg de ingrediënten samen. Olijfolie, ketjap manis, 2 teentjes knoflook, bruine suiker en een rode peper (zonder pitjes) in fijne halve ringetjes gesneden. Als je je vandaag stoer voelt kun je de pitjes ook laten zitten. Of laat de peper helemaal weg als je een klein beetje mietje bent. Meng alles door elkaar en leg het kommetje apart.
We zijn er bijna! Als het goed is ben je zo'n half uur verder en heeft de marinade lekker in de biefstukjes kunnen trekken. Als je sneller bent dan ik dan kan het ook al na een kwartier. Pak een pan (dezelfde als waar je de pijnboompitjes, aardappeltjes en uien in hebt gebakken, want dat scheelt weer afwas!) en bak de stukjes vlees op hoog vuur gaar in een scheutje olijfolie. Ze mogen zelfs een beetje rossig zijn nog, wat je lekker vindt.
In de tussentijd bouw je de salade in laagjes op. Pak een grote kom en leg hier de helft van de veldsla in.
Leg hier bovenop een beetje worteltjes en appel.
En radijs.
Vul de kom aan met de rest van de veldsla. Dat ziet er al gezellig uit he!
Voeg hier de helft van de dressing aan toe en hussel het geheel goed door elkaar.
Voeg de inmiddels lauw geworden aardappeltjes en uien toe.
En plaats hier bovenop de biefstuk reepjes. En ja, schep ook al het kookvocht erbij zodat de salade heerlijk sappig wordt en zodat er geen 'smaak' verloren gaat.
Gooi het laatste beetje van je dressing over de biefstuk en maak de salade af door het te besprenkelen met pijnboompitjes.
De salade is groot genoeg voor minimaal 4 personen, misschien zelfs 5 als je er alle worteltjes en meer sla bij had gedaan (maar zo'n grote kom hadden we niet). Verdeel de salade over borden en serveer het met vork en mes (omdat men eventueel de biefstukjes wil snijden).
Deze maaltijdsalade is een explosie van kleuren, geuren, smaken en structuren en het zoet gemarineerde vlees is het absolute toppunt van perfectie. Heerlijk zacht, mals en vol van smaak. De rode peper en de radijs geven het een spicy touch, maar omdat de pitjes uit de peper zijn verwijderd is het niet erg pittig te noemen, het is gewoon net dat beetje extra. Ook de knoflook proef je goed en persoonlijk vind ik dat erg lekker. I love myself some garlic. De appel is er lekker fris bij, de aardappeltjes zorgen dat het een goede vullende maaltijd is en de knapperige pijnboompitjes maken het helemaal af. Je kauwt het ene moment op een mals en zacht stukje vlees en het andere moment kauw je weer op iets knapperigs.
Zoals ik al zei, de allerlekkerste maaltijdsalade die ik OOIT gegeten heb! I love it!
Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Ik heb er echt van gesmikkeld en mijn ouders gelukkig ook. Ik vind deze salade het lekkerst als het lauwwarm is in plaats van koud. Zorg in elk geval dat alles is afgekoeld, want als je vlees net uit de pan op de sla gooit dan wordt de sla slap en het is juist de bedoeling dat het knapperig blijft.
Biefstuk is natuurlijk vrij duur, in totaal was ik €14 aan boodschappen kwijt. Er van uitgaande dat jullie een appel, ui en diverse kruiden (ketjap, zout, knoflook, bruine suiker) reeds in huis hebben ben je per persoon zo'n €3,50 (4 personen) of €2,80 (5 personen) kwijt.
Het leuke aan een salade is dat je volop kunt variëren of toevoegen. Misschien wil je geen appel, maar een peer. Of misschien heb je liever kip in plaats van biefstuk. Of misschien vervang je de aardappeltjes liever voor pasta. Of misschien is het wel lekker als er nog wat feta, mozzarella of parmezaanse kaas doorheen gaat. Ik zou zeggen, probeer het recept eens uit en maak gewoon lekker je eigen variant. Het is geen moeilijk gerecht, maar het is wel vrij bewerkelijk en er komt ook veel snijwerk aan te pas.
Succes en eet smakelijk! Laat het me weten als je het gemaakt hebt en wat je er van vond.
Yeah, cooking is fun!
Yeah, cooking is fun!
Until next time,
Serena Verbon