zondag 28 augustus 2011

Kook tip: Tasty Icecubes

De laatste tijd probeer ik wat vaker te koken en ik begin er echt lol in te krijgen. Toen mijn familie en ik een paar jaar geleden op vakantie waren in Amerika ontdekten we Food Network, een kanaal met alleen maar kookprogramma's. Soms zaten we de hele avond met zijn allen op de bank en bekeken we het ene kookprogramma na het andere alsof het een Net5 avondje was. 







Alle programma's op Food Network waren ook zo ontzettend leuk! 's Avonds kwamen de vermakelijke shows (wedstrijd koken of een man die langs alle lekkere steakhouses en hamburgertenten van Amerika ging), maar overdag kwamen er juist hele nuttige tutorial-achtige shows met van die huismoedertypes die de lekkerste maaltijden klaarmaakten in zo'n mooie TV keuken. Tijdens het koken vertelden ze goeie tips waarvan er 1 in het bijzonder is blijven hangen.

Wijn - Als je een beetje culinair aan het koken bent moet je soms nog wel eens een scheutje wijn aan je saus of je vlees toevoegen, maar als je geen wijndrinker bent dan zit je erna met zo'n hele fles wijn opgescheept. Ontkurkte wijn moet je wel diezelfde week nog opdrinken anders is 'ie niet lekker meer, dus als je geen wijn drinkt kun je hem net zo goed meteen door de gootsteen spoelen, hartstikke zonde! Gelukkig had de mevrouw van Food Network een oplossing: vries de wijn in! 

Maak er ijsklontjes van (via zo'n speciale plastic ijsklontjeszak of giet het gewoon in zo'n ouderwets bakje). Als het eenmaal is bevroren pop je de ijsklontjes uit hun vorm en bewaar je ze in een doosje of zak die je labelt met de datum en inhoud. De volgende keer dat je wijn aan je saus wil toevoegen gebruik je gewoon 2 of 3 ijsklontjes. Handy!


Pesto - Vriendin Nena kwam met nog meer goede ideeën. Op culinair gebied draait ze nergens haar hand voor om en ze is dan ook zo'n persoon die zelf haar eigen pasta en pestosaus maakt (en binnenkort wil ze zich zelfs wagen aan spekkoek, iets waar elke indo van terugdeinst). Laatst had ze zelf een kan met verse pesto gemaakt, maar het was te veel. Omdat ze die week niet nog een keer pasta met pestosaus wilde eten vroor ze de pesto in als ijsklontjes. Deze pestoblokjes kan ze dan de eerstvolgende keer even opwarmen in een pannetje op laag vuur en klaar is je saus. Gemakkelijk en snel!

Natuurlijk kun je ook andere pastasauzen invriezen, of wat dacht je van tomatenpuree, kruidenpasta's of zelfgetrokken bouillon?



Nog meer ideeën;

Citroensap - vaak heb je voor recepten slechts het sap van een halve citroen nodig, maar wat doe je met de andere helft? Vaak bewaar je die wel, maar vind je hem een week later helemaal uitgedroogd terug in je koelkast. Zonde! Knijp daarom gewoon de hele citroen uit en vries het restant in. Lekker verfrissend in een glas koud water of Coca Cola. Ook een idee: snij de citroen in dunne plakjes en leg ze in siliconen cupcake vormpjes. Voeg er water aan toe en vries ze in. Op een warme dag (of als je een feestje geeft) vul je een kom met vruchtensap of sangria en voeg je er de citroen ijsklontjes aan toe voor een extra feestelijk effect.




Kokosnootmelk - in Aziatische gerechten heb je vaak maar een scheutje kokosnootmelk nodig. Vries de rest in als ijsblokje. Kokosmelk kun je het beste tot maximaal 6 maanden ingevroren laten. 

Bloemen - als je echt iets moois op tafel wil zetten voor je gasten dan is het een leuk idee om (eetbare) bloemen in te vriezen. Vul een ijsblokjes tray met 1/4 water en leg er een bloem in, met de voorkant naar onderen gekeerd. Vries dit in en vul de tray daarna tot de nok toe met water. Voor het mooiste en helderste effect gebruik je gedestilleerd water (te koop voor €0,50 bij o.a. C1000) wat je kookt en af laat koelen. Dit geeft de minste bubbeltjes en 'wolken' die je wel krijgt met gewoon kraanwater. Gebruik roosjes, viooltjes, orchideeën, calendula, madeliefjes, vlijtig liesjes, anjers, chrysanten, geranium, leeuwenbekjes, Oost-Indische kers en andere bloemen die eetbaar zijn. Check voor de zekerheid even online of de bloemen die je wil gebruiken niet giftig zijn en haal ze het liefst bij een kweker (die geen chemicaliën heeft gebruikt) of uit eigen tuin.



Koffie - gek op ijskoffie, maar niet zo gek op dat waterige laatste beetje? Maak dan koffie ijsklontjes voor in je ijskoffie, zodat de smaak optimaal behouden blijft en niet wordt verdund door het water uit je ijsblokjes. Dit kan ook met thee voor in je natural homemade Ice Tea.



Fruit - voor een snelle smoothie mix je je favoriete fruit (banaan, aardbeien, mango, etc.) met sinaasappelsap (of een andere vruchtensap) en een beetje citroensap in de blender. Zoet het eventueel met suiker. Vries het in als ijsblokjes. Neem 2 fruit ijsblokjes en meng dit met een halve kop melk of yoghurt in de blender en voila, je megasnelle smoothie is ready to be served!

Een ander fruitig idee is het invriezen van verse stukjes of plakjes fruit gecombineerd met verse muntblaadjes, suiker en citroensap voor een verfrissende limonade. Voeg 2 eetlepels suiker toe aan een kopje warm water zodat het oplost. Voeg hier het sap van een citroen en een bakje frambozen (of een ander fruit) aan toe. Roer alles even door en giet het in een ijsblokjes tray. Voeg aan ieder vakje een blaadje verse munt toe en vries het in. Vul een mooi glas met water (of een cocktail!) en voeg hier 2 of 3 van deze fruit ijsblokjes aan toe. Het ziet er niet alleen prachtig uit, het smaakt ook heerlijk verfrissend en lekker fruitig.

Probeer ook eens komkommer/basilicum of limoen/sinaasappel voor nog meer frisheid!



Nou, genoeg ijsblokjes ideeën dacht ik zo. Ik hoop dat jullie wat aan deze handige tip hebben. Je hoeft op deze manier nooit meer saus of andere ingrediënten weg te gooien terwijl je dat voorheen misschien wel zou doen en ook kun je er hele feestelijke drankjes mee maken. Happy freezing!

Until next time,
Serena Verbon