zondag 21 augustus 2011

Healthy Snacks

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen, dus is het weer tijd voor lessen, colleges en (lunch)pauzes. Tijd voor  Mars, Snickers, muesli repen en nep Red Bull! Ik stel jullie graag een aantal snack alternatieven voor die wellicht wat gezonder voor je lichaam zijn. Want zie je lichaam als je bankrekening: die houd je graag in balans.







Deze tips gelden niet alleen voor schoolgangers, ook werkende luitjes hebben hier wat aan (want ook jullie hebben uiteraard pauze!). Er zijn veel zogenaamde 'meeneem' snacks op de markt, bijvoorbeeld Liga, Sultana, verschillende soorten muesli repen, ontbijtkoek, Wasa crackers met iets ertussen en noem maar op. De een claimt nog gezonder te zijn dan de ander, en op de voorkant van de verpakking staan leuzen als '0% vet' of 'zonder toegevoegde suikers'. Dit kan misleidend zijn, dus houd rekening met het volgende;


  • Soms staat er op verpakkingen '100% natuurlijk', maar dit wil nog niet zeggen dat het perse heel goed voor je is. Laat je hier dus niet door misleiden. Een goed voorbeeld is vruchtensap. Dat is bestaat dan wel voor 100% uit vers geperst fruit, maar het zit boordenvol suiker. Natuurlijke fruitsuikers of course, but still. Een ander voorbeeld zijn muesli repen. Je denkt 'hee, muesli, dat is gezond!' maar no no no no no. Hold your horses! Vaak bevatten muesli repen een slecht soort vet genaamd 'trans fat'. Zo'n 1/3 deel van de calorieën van een muesli reep bestaat uit vetten. Ook bevatten ze vaak veel suiker. 

  • Wees skeptisch bij producten waarop er op de verpakking heel groot '0% vet' staat. Om het product toch nog lekker en eetbaar te maken worden er vaak juist weer heel veel suikers aan toegevoegd. Vaak bevatten de 'low-fat' varianten bijna net zo veel calorieën als hun 'full-fat' versies. Andersom werkt het ook zo. Staat er groot 'suikervrij' op de verpakking, check dan of er niet 'toevallig' wel heel veel vet in zit.


  • Laat je niet tricken door 'servings'. Soms staat er 'slechts 100 calorieën'. Op de achterkant staat dan dat ze hiermee 100 calorieën per 50 gram bedoelen. En laat er nou gewoon 200 gram in een zakje zitten. Dan eet je dus eigenlijk 400 calorieën, terwijl de slogan je wil laten denken dat het er maar 100 zijn. Sneaky he?

De enige manier om er ECHT achter te komen of een snack wel of niet gezond is voor je lichaam is door de achterkant van de verpakking te lezen. Bekijk de ingrediëntenlijst en de voedingswaarden. Probeer niet geobsedeerd te raken, maar het is altijd raadzaam om te kijken wat je nu eigenlijk in je lichaam stopt, toch?

Ik wil jullie natuurlijk niet aanpraten om alleen maar worteltjes en radijsjes te eten, want dat houdt niemand vol. Wel heb ik een aantal tips waardoor jullie sneller voor gezonde snacks zullen kiezen.


  • Maak thuis alvast je 'gezonde snack' klaar. Appels, peren en bananen kun je zo vanuit het handje eten, maar als je zin hebt in andere soorten fruit of groente die je niet zomaar kan opeten (ananas,  bleekselderij) wordt het wat lastiger. Maak thuis een bakje met een 'groente salade' met baby worteltjes, cherry tomaatjes, stukjes komkommer, bleekselderij en radijs. Super lekker! Als je 's ochtends altijd haast hebt zoals ik, maak het dan de avond ervoor en stop het in de koelkast. Tegenwoordig zijn er trouwens ook gezonde kant-en-klare snacks te koop, zakjes met Parijse worteltjes of 'snoepfruit' bij de Albert Heijn (mini komkommertjes en paprikaatjes in een bekertje). Haal het in huis, dan weet je zeker dat je het eet.



  • Varieer. Als je elke dag zo'n groentesalade naar binnen moet werken dan wordt dat na verloop van tijd ook super saai. Zorg dus voor voldoende afwisseling. Maak ook eens een fruitsalade (wel vorkje meenemen) of probeer eens een pakje rozijntjes, een handjevol noten, knijpzakje met fruit of Apple Slices (die zag ik laatst bij AH liggen). 

  • De munchies. Ken je dat? Dat je gewoon ineens ONWIJZE trek hebt in chocolade, chips met dipsaus, donuts, roomijs of een lekkere zak patat? Soms moet je het gewoon doen. Omdat je het hebt verdiend. Probeer het wel in balans te houden (niet dat je vind dat je na 1 dag gezond doen de rest van de week mag bunkeren) of kies voor gezondere alternatieven. In plaats van een reep chocolade kun je ook warme chocolademelk drinken. Hier zit bijna de helft minder calorieën en vet in. In plaats van roomijs kun je kiezen voor waterijs of sorbetijs. En als je zin hebt in iets hartigs ga dan voor popcorn in plaats van chips. 

sorbetijs


Ik wil jullie met dit artikel niet een dieet aanpraten, maar ik hoop wel dat jullie wat bewuster met je voeding omgaan. Vaak zie ik Heemlanden scholieren (de middelbare school van Houten) tijdens schoolpauzes in de supermarkt snacks inslaan, en wat ze dan meestal afrekenen zijn energy drinks en snoep. Misschien is het niet cool om gezond voedsel te eten, I don't know. En dan nog niets: gooi NOOIT je zakje met boterhammen weg. Het is met liefde voor je gesmeerd, het is veel gezonder dan het eten wat jij er in de plaats voor wil kopen en het is gewoon zonde om eten weg te gooien terwijl er ergens anders op aarde mensen doodgaan door honger. Eet het gewoon op!

Eerlijk antwoord geven: ga jij bewust om met je eten? Wat eet jij tijdens de schoolpauzes, tussen de colleges door of tijdens kantooruren? Ben je momenteel goed bezig of zou je graag gezonder willen eten?

Until next time,
Serena Verbon