vrijdag 5 augustus 2011

Arabian Beauty Secrets

Zoals jullie weten probeer ik van elk land of regio zoveel mogelijk beautygeheimen te onthullen. Thailand en Japan heb ik al behandeld en nu zijn de landen uit het Midden-Oosten aan de beurt. Hierbij heb ik hulp gekregen van de lieve en trouwe Beautylab fan Fatima. Dit 13-jarige meisje had als grote wens om samen met mij een artikel te schrijven voor Beautylab.nl en aangezien zij op dit gebied veel meer weet dan ik leek het me een super goed idee! Hieronder verteld Fatima jullie alles over Arabian Beauty Secrets.


Hijab
Arabische vrouwen zijn meestal van top tot teen bedekt. Ze dragen hoofddoeken of sluiers en alleen hun ogen zijn dan te zien of gewoon alleen hun gezicht. Arabische vrouwen kunnen mannen verleiden met enkel hun ogen, als ze willen. Vrouwen dragen een hijab omdat ze hun vrouwelijke schoonheid willen bewaren voor hun echtgenoot of voor 'de ware'. Een misverstand is dat een hijab wordt gedragen als teken van onderdrukking, maar dit is niet waar. Het dragen van een hijab geeft deze vrouwen een soort zelfvertrouwen waar geen enkel ander beautyproduct tegenop kan boksen: de schoonheid van binnen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die geen Hijab dragen, zoals ik. Het is je eigen keus. Volgens de Islam hoort elke vrouw een Hijab te dragen, maar wat ik belangrijk vind is dat mijn hart puur is, want er zijn ook meisjes die wel een hijab dragen en alles doen wat de Islam verboden heeft.

De hijab heeft nog een fijne bijkomstigheid, het beschermt je namelijk grotendeels tegen de schadelijke UV stralen van de zon! Ook liggen Arabische vrouwen in tegenstelling tot Westerse vrouwen nooit te bakken en braden in op het strand. Arabische vrouwen hebben daarom tot relatief hoge leeftijd een mooie, zachte huid. Henna
De meeste van jullie zullen wel bekend zijn met henna. Vaak kan je henna tattoos op vakantie laten zetten (hier moet je overigens mee oppassen, zwarte henna is henna met een kleurstof waar je ernstige allergische reacties van kunt krijgen!) en ook gebruiken veel meiden het om hun haar mee te kleuren. Henna is een natuurlijke oranje/rode kleurstof afkomstig van de Hennastruik (Lawsonia inermis). Arabische vrouwen maken er mooie patronen mee op hun handen en voeten omdat dat voor hun de meest zichtbare plekken zijn. Het is een vorm van lichaamsversiering. Je kan zelf bepalen hoe je het wil, druk versierd of juist wat minder. It's up to you! Zelf geef ik de voorkeur aan niet te vol en niet te weinig. Als een vrouw gaat trouwen wordt zij altijd heel mooi versierd met henna.

Henna wordt ook veel gebruikt om het haar mee te verven. Het is niet chemisch en eigenlijk juist gezond voor het haar. Op donkere haren geeft henna een mooie, dieprode gloed. Je kan ook sterke koffie aan henna toevoegen zodat de uiteindelijke kleur niet rood, maar bruin zal uitpakken.Healthy food
De Arabische keuken is gezond. De vrouwen eten geen varkensvlees en minder rood vlees, maar eten wel veel groenten (tomaat, courgette, aubergine), fruit (dadels, vijgen, granaatappels en druiven) couscous en noten. Ze drinken geen alcohol, maar wel veel groene thee en verse muntthee.Hamam
Arabische vrouwen gaan graag naar de spa, oftewel de hamam. Hier komt hun lichaam en geest tot rust en vergeten ze hun zorgen, want ook stress zorgt voor veroudering van je huid. Typische natuurlijke Arabische beautyproducten zijn argan olie, ghassoul klei, sabon beldhi en aleppo zeep. Klik hier om een uitgebreid artikel over het hamam ritueel te lezen (klik). 

Ook laten Arabische vrouwen zich geregeld epileren met draad wat mooi gevormde, strakke wenkbrauwen oplevert. Epileren met draad is typisch iets uit het Midden-Oosten. Serena heeft haar wenkbrauwen ook wel eens met draad laten epileren, haar ervaring lees je hier (klik).
Kohl
Arabishe vrouwen staan bekend om hun verleidelijke ogen en die ogen accentueren ze al te graag met mooie oogmake-up. Ze omranden hun ogen het liefst met gitzwarte kohl. Kohl bestaat al eeuwen lang en werd in eerste instantie gedragen omdat het de ogen zou beschermen tegen oogziekten en tegen de felle zonnestralen. Pas later werd kohl gedragen als cosmeticaproduct. Kohl wordt verkocht als stick of als los poeder. In sommige streken maakt men hun eigen kohl van natuurlijke producten, maar de meeste vrouwen kopen het in de winkel of op de soukh (markt). Arabische vrouwen weten in elk geval wel raad met kohl!

Ik hoop dat jullie het een leuk artikel vonden! Ik wil Serena bedanken dat ze mij de kans heeft gegeven om een artikel te schrijven voor Beautylab, dat was een grote wens van mij. Cheers, Fatima.

Ik wil bij deze Fatima hartelijk danken voor het leuke en informatieve artikel wat ze heeft geschreven over de beauty secrets van haar cultuur. Momenteel is de ramadan weer volop aan de gang, dus ook wil ik Fatima en alle andere lezeressen die meedoen aan de ramadan even mijn respect betuigen. Het moet erg zwaar zijn om de hele dag niets te eten en te drinken terwijl je het anderen om je heen wel ziet doen, daar is erg veel daadkracht voor nodig. Alhoewel ik betwijfel of het nu wel zo gezond is voor je lichaam vind ik wel dat er een mooie boodschap achter de ramadam zit en daarbij wordt de familieband hechter doordat jullie gezamenlijk eten. Eerlijk, ik doe het jullie niet na, daar heb ik gewoonweg te weinig discipline voor. Maar als er ergens een Suikerfeest wordt gevierd dan kom ik natuurlijk graag op bezoek (hehehe). Nee, kidding, dat verdien ik helemaal niet en jullie wel! Succes overdag meiden, de eerste week zit er alweer bijna op! 

Until next time,
Serena Verbon