donderdag 28 juli 2011

Waarom zit er ammonia in haarverf?

Vriendin Nena en ik fietsten van het werk terug naar huis. 'Sereen' zei Nena. 'Waarom zit er eigenlijk ammonia in haarverf? Er bestaat ook ammonia-vrije haarverf, dus waarom maken ze ├╝berhaupt nog haarverf met ammonia, dat stinkt en is slecht voor je gezondheid'. Het antwoord bleef ik haar schuldig. Er zijn wel meer soortgelijke dingen die ik niet snap. Zo snap ik niet waarom het merendeel van de mensen in een schakelbak rijdt terwijl er ook automaten zijn. Waarom stoppen ze niet gewoon met het maken van auto's met koppeling en maken ze voortaan alleen nog maar automaten? Goed, we dwalen af. Na de klik vertel ik jullie alles over ammonia in haarverf.


Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 60% van de vrouwen hun haren regelmatig verft. Man, zijn wij even ontevreden over onze eigen haarkleur! De meeste vrouwen verven hun haren lekker cheap at home. Daar kan ik heel goed inkomen als je de prijzen ziet die kapsalons vragen voor een verfbeurt, dat mag nogal wat kosten! Er bestaan verschillende soorten haarverf. Je hebt natuurlijke haarverf zoals henna, semi-permanente haarverf of kleurspoelingen voor een haarkleur die langzaam vervaagd en permanente haarverf die echt uit moet groeien.


We gaan ons richten op de permanente haarverf aangezien dit type haarverf in principe altijd ammoniak bevat. But why? Bij tijdelijke haarkleuringen hecht de kleurstof zich alleen aan de buitenkant van de haren, maar bij een permanente kleuring dringt de kleurstof (of ontkleurstof) door in de haarschacht. Om daar te komen dienen de haarschubben eerst geopend te worden en daar komt ammonia om de hoek kijken.

Deze basische stof (dat wil zeggen een stof met een hoog pH, het tegenovergestelde van een zuur) heeft eigenschappen die zorgen dat de haarschubben opzwellen waardoor ze open gaan staan, zodat de kleurstof kan doordringen tot diep in de kern van het haar. Het is maar de vraag of de geopende haarschubben na de kleurbehandeling weer goed zullen sluiten. In de meeste gevallen is de haarstructuur zodanig aangepast dat de haarschubben toch een klein beetje open blijven staan, waardoor er sneller gespleten haarpunten ontstaan.


Ammonia-vrije haarkleuringen gebruiken vaak een alternatief genaamd MEA, mono-ethanol-amine. Deze stof opent de haarschubben op een wat mildere manier. Je zou het kunnen vergelijken met een deur. MEA zet de haarschubben op een kiertje terwijl ammonia de deur wagenwijd open zet. Met MEA loopt het haar minder risico op schade, maar de kleurstof dringt dan ook minder goed door in de haarkern waardoor ammonia-vrije haarkleuringen vaak semi-permanent zijn en er met zoveel wasbeurten weer uit zijn.


Ik hoop dat ik Nena's vraag heb beantwoord en dat jullie weer wat wijzer zijn geworden wat betreft ammonia in haarverf! Als jullie meer vragen hebben rondom haarverf of andere scheikundige beautyvragen hebben die jullie graag beantwoord zien, let me know and I'll try my best to answer!

Until next time,
Serena Verbon

bron foto's; weheartit.com