zondag 12 juni 2011

Mijn opleiding

Vaak krijg ik de vraag wat voor werk ik precies doe en welke opleiding ik daarvoor heb gevolgd. Zeker nu jullie wachten op de examen uitslag en wellicht op zoek zijn naar een opleiding zijn leek het me leuk om hier even iets dieper op in te gaan, wie weet breng ik jullie op goede ideeen! Deze site heet niet voor niets BeautyLab; Beauty is mijn passie en ik werk op een Lab. Wees vast gewaarschuwd, hieronder heb ik een vrij lang en uitgebreid verhaal geschreven over mijn studie. Ook leuk om te lezen als je niet zoekende bent naar een opleiding, maar gewoon geïnteresseerd bent in wat ik zoal heb gedaan na mijn middelbare school.


Op de middelbare school - ik deed HAVO -  koos ik voor het profiel Natuur & Gezondheid (met als keuzevak Management & Organisatie) en wist niet zo goed wat ik na mijn eindexamen wilde gaan doen. Ik had al veel open dagen achter de rug van de wat creatievere opleidingen zoals productdesigner en enkele modeopleidingen. Allemaal niets voor mij, helaas. Ik wilde dingen ontwerpen, binnenhuisarchitect worden, styliste of kledinginkoper bij een fashionbrand. Want ik was immers gek op fashion! 

Mijn moeder vroeg me op een dag 'wil jij echt in de mode industrie werken? Het is een klein en moeilijk wereldje om tussen te komen en het wordt knokken om naam te maken. Is het echt je passie? Of, verdien je lekker een leuk salaris zodat je voornamelijk heel veel mode kan kopen? Volgens mij is shoppen namelijk een grotere passie van je'. Zo had ik het nog niet bekeken. En natuurlijk had ze gelijk, want ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn moeder heeft altijd gelijk. Ineens werd het me duidelijk. Waarom heb ik al die jaren lopen ploeteren met moeilijke wiskundige formules, scheikundige redox reacties, natuurkundige berekeningen om er vervolgens niets meer mee te doen? Bovendien was Biologie mijn lievelingsvak, eigenlijk zonde om daar niet mee verder te gaan. Waarom zoek ik geen opleiding die past bij mijn profiel, bedacht ik me. Toen ik eenmaal had besloten om voortaan naar opleidingen te kijken die aansloten bij mijn profiel viel er een soort last van mijn schouders, de eerste stap was gezet.

Mama knows best!

Ergens tijdens mijn schooljaar HAVO 5 vroeg mijn nichtje Hester of ik meeging naar een open dag van de HLO aan Hogeschool Utrecht. HLO is een afkorting voor Hoger Laboratorium Onderwijs, maar sinds alles internationaal toegankelijker is geworden gaat deze opleiding verder onder de naam Life Sciences & Chemistry. Toch snapt iedereen in mijn vakgebied waar je het over hebt als we het over de HLO hebben. 

Goed, Hester en ik bezochten de open dag en ik moet zeggen dat ik meteen fan was. De HLO bevindt zich niet op de Uithof (waar de meeste opleidingen zich bevinden), maar aan de F.C. Donderstraat in een oud gebouw wat vroeger het Ooglijders Gasthuis werd genoemd. Dit gebouw staat ergens tussen het centrum en de Uithof in. Vroeger was het een soort kliniek voor mensen met oogkwalen en -ziekten. Het gebouw is 3 verdiepingen hoog en bevat nog mooie glas-in-lood ramen.  Het is niet zo massaal als de meeste universiteiten of HBO-gebouwen, maar aan de andere kant is het er ook niet superklein. Het is precies goed. De sfeer was relaxed, de studenten waren vriendelijk en de leraren konden al je vragen beantwoorden. In de kelder ontdekte ik de Poli, een gezellige bar van de studievereniging Uranymus. Ik weet nog dat dit het moment was dat ik besloot om hier mijn opleiding te beginnen. Een bar in een school, hoe cool is dat?

Ooglijdersgasthuis aan de F.C. Donderstraat te Utrecht - Hogwart's anyone?

Op de HLO kun je verschillende richtingen op. Als eerste moet je na een half jaar de keuze maken tussen Chemistry of Life Science. Ik koos voor het laatste. Binnen Life Sciences heb je de keuze uit Microbiologie, Zooologie en Moleculaire Biologie. Wederom koos ik voor het laatste. Moleculaire Biologie richt zich meer op gebeurtenissen in ons lichaam op celniveau. Als er een virus in je lichaam komt, wat doet dit virus dan met je cellen? Hoe probeert jouw lichaam deze viruscellen tegen te gaan? Je krijgt dus veel les over ons afweersysteem. Verder houdt de moleculaire biologie zich bezig met alles omtrent DNA. Tijdens de opleiding is er een goede balans tussen theorie en praktijk, wat ik erg fijn vond. Mij hoef je echt niet de hele dag de les te lezen, ik wil ook wat te doen hebben. Natuurlijk moet je wel weten wat je dan precies aan het doen bent, dus de theorielessen sloten daar goed op aan.

Als je kiest voor moleculaire biologie kom je na je opleiding vaak terecht op een research laboratorium waar alles tot in detail wordt uitgeplozen. Elke analist (zo heten de mensen die op een laboratorium werken) is een kleine schakel in een groot onderzoek. Als analist werk je aan je eigen onderzoekje die een klein geheel vormt van een overkoepelende opdracht. Je werkt daardoor zelfstandig, maar je hebt wel collega's om je heen waarmee je kan overleggen als je bijvoorbeeld vastloopt in je onderzoek.


Tijdens mijn opleiding heb ik in mijn derde jaar 5 maanden stage gelopen op een laboratorium die onderzoek deed naar genetische metabole ziekten (GMZ), dat was in het AMC in Amsterdam. Metabole ziekten (stofwisselingsziekten) zijn ziekten die ontstaan doordat er iets in het lichaam niet goed werkt waardoor er bijvoorbeeld een bepaald eiwit ophoopt in het lichaam. Vaak komt dit doordat er een enzym mist of faalt die dat eiwit normaal gesproken afbreekt. Ik hielp me daar bezig met het optimaliseren van de zuivering en isolatie van een eiwit.

Het jaar erop heb ik 9 maanden (afstudeer)stage gelopen aan de A&M University in College Station, Texas, USA. Het was een genot om hier te mogen werken. De campus is zoals je gewend bent uit films, groot, met een American Football stadion, aangelegde grasveldjes en prachtige, grote en oude gebouwen. Er studeren zo'n 50,000 studenten. Elke A&M student wordt een 'Aggie' genoemd en daar zijn ze trots op. Ze lopen met t-shirts 'Proud to be an Aggie' (yeah, I got one too) en moeders pronken met autostickers waarop staat 'Aggie mom'. Zo schattig! De Aggie kleuren zijn maroon (bordeauxrood) en wit. 



Ik heb gewerkt op het virologisch lab van Dr. Van Wilson. Ik heb me daar met een soortgelijk onderzoek beziggehouden, maar dan probeerde ik een ander eiwit te isoleren waarbij het mijn hoofdtaak was om de activiteit van dit eiwit te behouden. Ik heb cellen gekweekt, cellen geoogst, verpulverd tot pap, het eiwit eruit gezuiverd (met allerlei moleculaire stappen waarmee ik jullie niet zal vervelen) en radioactief gelabeld. Uiteindelijk, helemaal aan het einde van mijn stage periode, maakte ik een doorbraak en kreeg ik het eindelijk voor elkaar om activiteit in het gezuiverde eiwit aan te tonen.



Mijn tijd in Texas was geweldig. Sure, soms heb je wel heimwee naar huis, maar ik wist dat het tijdelijk was en dat ik mijn lieve familie en vrienden weer snel zou zien. Bovendien kun je gewoon skypen, mailen en chatten om je contacten te onderhouden. Rond Kerst was ik 2 weken op 'vakantie' naar Nederland en een paar maanden later kreeg ik bezoek van mijn vrienden Andrej en Amy. Ook kreeg ik bezoek van Philip, mijn inmiddels ex-vriendje, waarop ik verliefd was geworden tijdens mijn 'vakantie' in Nederland.

In Texas was zoveel leuks te doen en we hebben leuke mensen leren kennen. Ik had het gevoel daar veel meer vrijheid te hebben, of misschien was dat omdat we onze eigen auto hadden (wat ik in Nederland niet had). We konden op elk moment besluiten om wat leuks te gaan doen omdat alles daar tot lekker laat open is. We gingen vaak naar de mall of naar de bioscoop, maar we ging ook vaak 's avonds (en sowieso elk weekend) naar een leuke bar of club of gewoon gezellig uit eten. Omdat ik zo veel goede herinneringen heb aan Texas heb ik een nautical star op mijn rechtervoet laten tatoeëren. Het is inmiddels al zo'n 6 jaar geleden, maar nog steeds denk ik er vaak aan terug.

Na mijn afstudeerstage heb ik mijn verslag gepresenteerd en verdedigd, waar ik een ruime voldoende voor kreeg. Na de diploma uitreiking heb ik de titel BASc gekregen, Bachelor of Applied Science.


Foto's uit de oude doos - hier zitten we in de auto na een avondje stappen - gezelligheid!


Texas is warm en zonnig, maar het kan er ook vriezen. Hier juichen we omdat we de auto
 eindelijk hebben opengekregen, nadat de vrieskou hem had bevroren.
We reden naar het werk...er was niemand! In Texas krijgt men ijsvrij als het te koud is.

Met Claudia en Hermien, de andere HLO studenten waarmee ik naar Texas ben gekomen.

Met Philip in San Antonio, bij The Alamo, een historisch monument.

Ik hoop dat ik jullie een beetje een beeld heb kunnen geven van mijn opleiding en de bijbehorende stages. Gemiddeld wordt deze opleiding gezien als een van de zwaardere HBO's, maar als je niet al te veel moeite had met je vakken op de middelbare school dan is deze opleiding goed te doen. Het vergt wel veel inzet, je hebt best lange dagen, verplichte practicum lessen en de tentamens zijn vrij pittig. Ik kwam zelf van het VWO (door slechte inzet en slechte cijfers ben ik van 5 VWO naar 5 HAVO gegaan) dus om heel eerlijk te zijn heb ik nooit heel erg gestruggled, maar vooral het eerste jaar heb ik veel klasgenoten verloren omdat ze het niet aankonden. De HLO is daarom niet zomaar een opleiding die je 'eventjes doet', je moet wel echt je schouders eronder zetten en ervoor gaan. Toch, als ik terugkijk, heb ik nog tijd zat gehad om er twee bijbaantjes op na te houden en was het elk weekend feest. Ik was actief lid van onze vereniging Uranymus, waar ik in twee commissies zat. Het is denk ik maar net hoe goed je je tijd indeelt en hoe strategisch je te werk gaat als het op studeren aankomt.

De volgende keer zal ik wat meer vertellen over mijn werk op het lab. Even een leuk feitje, ik heb daar vorige maand ontslag genomen zodat ik me fulltime kan bezighouden met BeautyLab.nl ^^ Ik kan niet wachten om de kwaliteit van mijn site te verbeteren en om vaker bij perspresentaties aanwezig te zijn. Het is een droom die uitkomt, werk maken van mijn hobby, ik heb er zo lang naar toe gewerkt! Nog even het opzegtermijn uitwerken en dan kan ik aan de slag!

Mocht je nog specifieke vragen hebben over de opleiding, mijn stageplekken of over Texas, stel ze bij de comments. Bekijk ook de site van de HLO (klik hier) voor inhoudelijke informatie.

Until next time,
Serena Verbon