woensdag 4 mei 2011

video: DIY Natuurlijke Body ScrubKlik hieronder voor de lijst met oliën die je eventueel kunt gebruiken voor je bodyscrub. Het recept is bijna identiek aan de beroemde (en populaire) scrubs van The Secret Garden en gemaakt met ingrediënten die normaal te verkrijgen zijn in de supermarkt, toko of natuurwinkel. Een ideaal handgemaakt en persoonlijk kadootje voor je moeder (zondag is het moederdag) of lekker voor jezelf. Het is leuk om te doen en extra voordelig.


Oliën verkrijgbaar in de supermarkt zijn;
  • olijfolie - goed voor de droge huid, maar ruikt sterk en heeft vaak een donkergroene kleur
  • zonnebloemolie - goed voor alle huidtypen en een relatief voordelige olie
  • rijstkiemolie - een dikke, niet snel intrekkende olie, goed voor de droge huid

Olien verkrijgbaar in de toko zijn;
  • amandelolie - een halfdrogende olie, trekt redelijk snel in en is geschikt voor alle huidtypen
  • kokosnootolie - een harde olie (vet), die de structuur van je scrub wat steviger maakt. Trekt snel in.

Bij De Tuinen, Erica en de natuurwinkel (biologische supermarkt) kun je vaak de wat luxere olien scoren, denk aan abrikoospitolie, avocadoolie, teunisbloemolie, etc. Deze olien zijn relatief duurder omdat ze lastiger te verkrijgen zijn en niet bedoeld om mee te koken zoals de olien uit de supermarkt en de toko. Gemiddeld betaal je zo'n €7 voor een flesje van 100 ml. Als je ervoor kiest om een luxere olie te gebruiken, gebruik dan maar een beetje en meng het met de goedkopere olien.

Bij deze winkels kun je ook etherische oliën kopen. Let wel op, sommige etherische oliën hebben een speciale gebruiksaanwijzing door hun helende werking. Laat je daarom altijd goed informeren in de winkel of google zelf naar informatie. Lavendel olie bijvoorbeeld schijnt niet goed te zijn voor zwangere vrouwen. Gebruik in elk geval geen geurolie die bedoeld is voor brandertjes (zoals die van de Xenos of The Body Shop), die zijn puur bedoeld voor brandertjes en niet skinsafe.

In de webshop avantgardecosmeticswebwinkel.nl kun je parfumoliën en etherische oliën kopen die echt bedoeld zijn voor bath & body producten. 

Maak je je scrub met suiker of met zout? Suiker is grover van structuur en smelt sneller weg onder de douche, maar het prikt niet. Zout is fijner, smelt minder snel onder de douche, maar kan prikken in open wondjes, zeker na het scheren kan dit tricky zijn. Ik geef zelf de voorkeur aan een zoutscrub, maar om de scrub iets steviger te maken meng ik er ook een deel suiker doorheen.

Omdat ik geen droge huid heb gebruik ik het liefste amandelolie, maar ik vul het wel aan met rijstkiemolie, kokosnootolie (voor de stevigheid, trekt snel in) en druivenpitolie (trekt snel in). Om de scrub te geuren gebruik ik etherische oliën van lavendel en rozemarijn, lekker fris en deze combinatie zorgt echt voor dat spa-gevoel. Binnen een mum van tijd maak ik mijn eigen scrub. Het is superleuk om te doen en nog voordelig ook. Zeker omdat ik een grootverbruiker ben!

Let op, deze scrub is 100% natuurlijk en bevat dus geen conserveermiddelen. De scrub is dus niet al te lang houdbaar. Gebruik daarom een lepel om de scrub uit de pot te scheppen, dit voorkomt dat er bacteriën van je (natte) handen in de pot komen te zitten. Bewaar de pot op een droge, koele plek, bij voorkeur dus niet in de badkamer. Als je er zorgvuldig mee om gaat moet de scrub zeker 3 maanden meegaan. Doe er dus niet al te zuinig mee!

Geef je de scrub kado? Schep het in een leuke glazen wekpot (die van mij komen bij de Blokker vandaan en kosten €1,80) en doe er een schattig lintje omheen met een kaartje (waar je eventueel de ingrediënten opschrijft). Het is een lief, handgemaakt en persoonlijk kado die ook nog eens heerlijk is om te gebruiken! Hier scoor je punten mee!

Succes iedereen met het maken van je eigen natuurlijke body scrub! Happy scrubbing!

Until next time,
Serena Verbon