donderdag 19 mei 2011

Beauty Lab Fact: krijg je puistjes van chocola?


Dat vraag ik me dus af! Er bestaan veel wetenschappelijke artikelen waarin men onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen chocola en acne, maar in de meeste gevallen wordt er geconcludeerd dat er geen verband aan te tonen is. There is no proof! Dat je puistjes zou krijgen van chocola wordt dan ook afgedaan als een fabeltje, maar is dat wel zo?


Dat je puistjes krijgt van chocola is een mythe, als ik de researchers en dermatologen moet geloven. Niemand heeft ooit een verband kunnen aantonen, er is gewoonweg geen bewijs voor. Maar ja, zoiets komt toch niet zomaar uit de lucht vallen? Ik ben al jarenlang bekend met dit zogenaamde fabeltje. Had ik het ergens gelezen in een blad, of vertelden mijn vriendinnen het me? Ik kan het me niet eens meer herinneren. All I know is dat er spontaan een puistenparade op mijn kin staat te dansen nadat ik een paar repen chocola achter de kiezen heb. Sinds ik gestopt ben met het eten van chocola (soms eet ik wel iets met chocola hoor, maar ik eet geen hele repen meer achter elkaar op) ziet mijn huid er vele malen beter uit. Hoe is dat dan te verklaren?


Volgens de wetenschappers kan acne alleen ontstaan door erfelijkheid, hormonen, stress, huidproducten, cosmetica en de leefomgeving. Door het eten van chocola krijg je geen puisten, maar je huid zou er wel op kunnen reageren omdat je er allergisch voor bent. Vaak hebben mensen niet door dat het om een allergie gaat en daarom wordt alle schuld op die arme reep chocola geschoven. En zo is de roddel ontstaan dat chocola puistjes veroorzaken. Aha! Ik heb dus een chocolade allergie? En als ik stiekem toch chocolade snoep dan krijg ik puistjes bij wijze van straf allergische reactie? Heb ik weer hoor, een chocolade allergie. 

Er zijn ook onderzoeken gedaan die juist beweren dat chocolade goed is voor de huid. Zoals jullie weten is onze huid gebaat bij antioxidanten. Antioxidanten gaan namelijk huidveroudering tegen en zorgen dat onze huid er stralend en gezond uit ziet. En wat blijkt? Een reep chocola zorgt voor 1/3 van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid antioxidanten. Ook hebben recente onderzoeken aangetoond dat chocola ons serotonine gehalte een boost geeft. Serotonine is een stofje in onze hersenen waar we kalm en rustig van worden. Van stress kan je huid heel onrustig worden. Eet je chocola, dan verhoogt je serotonine gehalte en worden we weer rustig van binnen. Chocola is een natuurlijk anti-stress middeltje en gek genoeg zou dat dus acne kunnen voorkomen. Well, isn't that ironic. Don't you think?


Goed, allemaal leuk en aardig. Wel of geen verband, van chocola krijg ik dus gewoon puistjes. Omdat er nooit officieel een verband is aangetoond zou je in feite kunnen zeggen dat het om een fabeltje gaat, maar in de praktijk blijkt maar weer het tegendeel bewezen. Daarom heb ik het fabeltje voor jullie geherformuleerd zodat hier voortaan geen misverstanden meer over kunnen ontstaan. Komt 'ie: van een allergische reactie op chocola bestaat er een mogelijkheid op puistjes. Zo. Moge het nu eens en voor altijd duidelijk zijn.

Het is dus altijd belangrijk om op te letten met wat je eet. Krijg je van een bepaald soort voedsel puistjes dan is de kans groot dat je hiervan (of van een van de bestanddelen) allergisch bent. Het beste is dan om dit voedsel voortaan te mijden. Zo simpel is het. Verder is het belangrijk om gezond, afgewisseld en verantwoord te eten. Ik ben er van overtuigd dat een gezond en gevarieerd dieet zorgt voor een stralende huid. Lees hier mijn artikel 'Eet jezelf mooi' terug voor meer informatie.


Helaas, de een kan met een gerust hart 50 surprise eieren naar binnen werken en nergens last van hebben terwijl de ander al een puist groeit met 1 blokje van een Rittersport hele hazelnoot reep. Krijg je puistjes van chocola? Nee. Je krijgt puistjes van een allergische reactie op chocola en dit verschilt dus per persoon.

Krijgen jullie ook puistjes van (een allergische reactie op) chocola? En van welke soorten voedsel nog meer? Ik hoorde dat varkensvlees en flink veel Happy Meals ook kunnen zorgen voor puistjes.

Waarom zorgt alleen the good food voor puistjes, WAAROM NOU!

Until next time,
Serena Verbon

bronnen: http://www.acne-resource.org/acne-articles/chocolate-myth.html, The role of diet in acne: facts and controversies by Davidovici BB, Wolf R., Does diet really affect acne? by Ferdowsian HR, Levin S.