donderdag 28 april 2011

De Toko


Als indo opgegroeid in de randstad kan ik het me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die niet weten wat een toko is. Ik zeg in mijn video's ook gewoon 'ja, dat koop je bij de toko' waarop er dan weer vragen komen als 'wie of wat is een toko' en 'waar kan ik zo'n toko vinden'. Goh! Nooit bij stilgestaan dat er mensen zijn die dat niet weten joh! Dus bij wijd ik een artikel geheel aan de toko. Wat is het, waar kun je het vinden en vooral, wat kan je er kopen en waarom is het zo leuk?Wikipedia vertaald het woord Toko als volgt; 

Een toko (toko is Maleis voor winkel) is een oosterse winkel, waarvan de eigenaars in Nederland meestal Vietnamees, Indonesisch, Chinees of Surinaams zijn. In de toko zijn vaak kant-en-klare oosterse gerechten zoals bami en nasi goreng te verkrijgen, maar vooral ook een grote diversiteit aan ingrediënten en snoep en andere producten uit Oost- en Zuidoost-Azië, zoals (en dan volgt er een hele lange waslijst met allerlei producten die er zoal bij een toko te halen zijn).


Nu we weten wat een toko is (een Aziatische supermarkt) wil je natuurlijk weten waarom een toko zo cool is. Want ja, een toko is cool. Je kunt er heerlijke Aziatische snacks kopen, of eten laten opscheppen in een bak zodat je die thuis kan opwarmen. Lekker makkelijk!
Daarnaast zijn er vaak verse ingrediënten te koop, Chinese groenten (paksoi, Chinese kool), kouseband, koriander (vers uit Thailand) en Aziatische fruitsoorten. Tofu en tauge zijn hier wel vers (geen bruine dopjes) en er is hier veel meer te koop aan Aziatische kruiden en specerijen vergeleken met bijvoorbeeld de Albert Heijn. Als je eens besluit om Aziatisch te koken dan is een bezoekje aan de toko zeker de moeite waard, als niet een must!

Naast kant-en-klaar voedsel en vers eten heeft de toko ook nog ontzettend veel gedroogd en ingeblikt voedsel. Denk aan sushi benodigdheden, kokosnootmelk, rijst, noedels, olie en sauzen, soep en bouillon en een scala aan allerlei verschillende soorten bamisoep. In de vriesvakken vindt je dumplings, garnalen, octopusjes, visjes, loempia's, broodjes bapao en nog veel meer. En wat dacht je van allerlei soorten thee en andere dranken? Je kijkt je ogen uit als je de eerste keer een toko bezoekt!Toko's verkopen naast etenswaren ook heel veel non-food items. Mooi Aziatisch servies (ik ben hier dol op!), eetstokjes, rijstkokers, potten, pannen, woks, stoompannen, tijgerbalsem, kookboeken, beeldjes (lucky neko's) en vaak ook een groot beauty assortiment. Wat, beauty? Kijk nu wordt het pas echt interessant.

Bij de Toko kun je vaak haarproducten kopen geschikt voor haartype-4 oftewel kroeshaar. Maar ook voor droog en beschadigd haar zijn deze producten ideaal. Daarnaast verkopen ze er vaak producten van Queen Helene (Mint Julep Mask anyone?) en allerlei onbekende maar interessante smeersels. Ik vind het altijd leuk om er even rond te neuzen op zoek naar iets geweldigs voor de site. Vandaag kocht ik dit in de toko:
Palmer's Skin Succes - een creme die acne littekens en pigmentvlekken doet vervagen. Ik ben hier de laatste tijd meer mee bezig dus ik ben dan ook erg benieuwd naar deze creme. Ik betaalde er €6,75 voor. 
Verder kocht ik een fles amandel olie, altijd handig voor DIY recepten, (prijs €2,80) en een fles Japanse pruimenwijn, een lekkere, zoete en fruitige wijn,  (prijs €8,95). Zo leuk hoe ze flessen inrollen in een Chinese krant!

Ze verkopen bij de toko trouwens ook rode palmolie, kokosnootolie en rijstkiemolie, allemaal heerlijke oliën waarmee je bijvoorbeeld zelf een bodyscrub kan maken of een hot oil treatment voor je haar.Een paar van de bovenstaande foto's heb ik van een hele handige website geplukt genaamd Tokowijzer.nl - op deze website kun je onder andere adressen vinden van toko's bij jou in de buurt. De lijst is echter niet compleet, dus er is een kans dat er misschien toch een toko bij jou in de buurt zit ondanks dat hij niet vermeldt staat op deze site. De meeste grotere steden in de randstad hebben een of meerdere toko's. 

In Utrecht zitten er 2 in het centrum, dus mocht je een dagje Utrecht doen dan zijn deze toko's echt de moeite waard om even te bezoeken (ze zitten ook praktisch tegenover elkaar). Iets verder uit het centrum zit wat mij betreft de beste toko van Utrecht en omgeving genaamd Amazing Oriental. Dit is overigens een keten die volgens mij ook in Den Haag en Amsterdam gevestigd zit. Amazing Oriental heeft het grootste assortiment, het ziet er schoon en netjes uit en de mensen die er werken zijn vriendelijk en behulpzaam. 

Zijn jullie bekend met 'de toko'? Komen jullie er vaak en zo ja, wat koop je er dan zo al? Ik kom er voornamelijk om gewoon even te snuffelen, als ik er toch in de buurt ben. Ik neem altijd wel iets mee.

Until next time,
Serena Verbon