vrijdag 29 april 2011

Wat is je afkomst?


Bij het artikel gisteren over de Toko ontdekte ik dat ik aardig wat indo bezoekers heb! Leuk! Soms zie ik ik ook hele exotische namen voorbij komen of namen die al direct aangeven waar iemands roots liggen. Het leek me daarom leuk om een post te wijden aan afkomst. Om het maar even makkelijk te houden (en om mezelf maar even in een hokje te duwen), ik ben Indisch. Waar liggen jouw roots?


Nu moeten jullie weten dat het met Indische lui een beetje anders in elkaar steekt. Vroeger was IndonesiĆ« van Nederland en toentertijd woonden er o.a. Chinezen, Indonesiers en Indische Nederlanders.  Als je Indonesisch bent dan ben je, zegmaar, een rasechte Indonesier (vaak ook met een Indonesische achternaam) zoals wij hier in Nederland de rasechte oerhollanders hebben met uberhollandse achternamen. 

Indische Nederlanders zijn Indonesiers met Westerse (Nederlandse) roots. Back in the day gingen Indische Nederlanders naar Nederlandse scholen en spraken ze onderling gewoon Nederlands met elkaar. Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes. Omdat iedere indo weer gemengd is met wat anders lopen de uiterlijkheden sterk uiteen, maar toch blijven Indische lui makkelijk te herkennen aan de vorm en stand van de ogen en aan de typisch (hoge)  jukbeenderen (en de voorliefde voor indo-food natuurlijk).

Indisch moet dus niet verward worden met Indiaas (mensen uit India) of Indiaans (de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen), een fout die vaak gemaakt wordt. Indonesisch, Indisch, Indiaas en Indiaans zijn dus 4 verschillende soorten mensen.

Indische mensen zijn van oorsprong dus een behoorlijk mengelmoesjes volk. Het Indisch-zijn wordt doorgegeven van ouders op kind. Mijn moeder is Indisch, dus ik ben dat ook, ondanks dat het bloed vermengd is met het Hollandse bloed van mijn vader. Ik ben niet half-Indisch, ik ben gewoon Indisch. Als ik kinderen krijg van een Hollandse man dan zijn mijn kinderen ook Indisch en niet kwart-Indisch. Omdat Indische mensen altijd al vermengd zijn geweest is het niet eens na te gaan hoeveelste deel Indisch we zijn. Je bent Indisch, of je bent het niet, het is ook maar net hoe je bent opgevoed en hoe je je voelt. Voor het gemak zeg ik soms dat ik half-indo ben, maar in feite is deze term niet correct. 


Op de slee mijn moeder en opa op de achtergrond

Mijn oma met mijn tantes en moeder (rechts)


Mijn oma heeft haar roots in Engeland (haar achternaam is dan ook Olive) en mijn opa heeft zijn roots in Denemarken (zijn achternaam is Janssen, waarbij het rondje op de a in de loop der tijd is weggevallen). Daarbij zit er ook behoorlijk wat Chinees bloed in onze familie. Trouwens, de achternaam Verbon schijnt een typische Utrechtse achternaam te zijn. Mijn vader stamt volgens mij dan ook af van een tak rasechte Hollanders/Utrechters.



Mijn moeder lijkt op Charles Chapple II (vind ik)

Ik hoop dat jullie het verschil snappen tussen Indonesisch en Indisch en dat jullie begrijpen dat de term half-Indisch of kwart-Indisch in feite niet bestaat. Het is lastig om uit te leggen en volgens mij best moeilijk om te begrijpen, als je zelf niet Indisch bent.

Ik ben benieuwd naar jullie roots! Welke soorten bloed stroomt er door jullie aderen? 

Until next time,
Serena Verbon