donderdag 6 januari 2011

DIY: Tomaat en Citroen tonic


Weet je wat me opvalt? In een vliegtuig bestellen mensen vaak tomatensap. Het blijft voor mij nog steeds een mysterie waarom dit zo is, maar het is zo, en niemand kan me vertellen waarom. Goed. Iets om over na te denken. Over naar de orde van de dag: een tonic van tomaten- en citroensap. Deze groente en fruit bevatten eigenschappen waar een vette huid enorm van opknapt. Lees snel verder waarom dit zo is en hoe jij je eigen maskertje kunt maken.


Tomaat
De tomaat bevat lycopeen, een natuurlijke ontstekingsremmer. Puistjes zijn ontstekingen, ze zijn rood , dik en vervelend, soms zelfs pijnlijk. Het lycopeen uit de tomaat kalmeert je huid en verminderd de ontstekingsreactie. Roodheid en zwelling trekken hierdoor weg waardoor je huid er egaler uit gaat zien. Daarnaast bevat tomaat een overload aan vitamine C en A. Deze vitamines zorgen er voor dat je huid een mooie en gezonde gloed krijgt. Tomaten hebben adstringente (samentrekkende) eigenschappen. Je huid zal na gebruik iets strakker aanvoelen, maar je grote porien zijn verdwenen! Hee, en waar is dat glimmende hoofd gebleven? Tomaten hebben tevens een matterend effect op de huid. Gotta love tomatoes!


Citroen
Ah, lemons! Citroenen bevatten citroenzuur en AHA (alpha-hydroxy-acids) die de huid exfolieren en ontdoen van dode huidcellen. Citroenen hebben dus een reinigende werking. Ze schijnen zelfs effectief mee-eters te verwijderen omdat het citroenzuur de olien en vetten oplossen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van mee-eters in de huid. Citroensap heeft net als de tomaat een adstringente werking. Het maakt je gezicht minder shiny en trekt je porien samen, waardoor je een mooiere, egalere huid krijgt. Puistjes worden uitgedroogd. Citroen heeft een milde blekende werking. Ideaal als je gezicht acne littekens bevat, de citroen maakt je huid egaler.

Als waarschuwing wil ik meegeven dat citroensap je huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Je kan er zelfs (bleek)vlekken van krijgen en dit wil je echt voorkomen. Spoel je gezicht daarom goed na met water en wacht een paar uur voordat je voet buiten de deur zet. Ik raad je aan om dit daarom gewoon 's avonds voor het slapen gaan te doen in plaats van 's ochtends, als je de deur toch niet meer uit hoeft.


In een klein kommetje schenk ik een scheutje tomatensap. Vers tomatensap zou nog beter zijn; dompel een tomaat kort onder in kokend water, stop hem in een zeefje en druk hem uit boven een kommetje met een bolle kant van een lepel.


Snijd een citroen doormidden en knijp een paar druppels uit in de tomatensap. Kant-en-klare citroensap (uit dat citroenvormige flesje) kan ook.


Drenk nu een wattenschijfje in je tomaat/citroen mengsel en haal het watje over je gehele gezicht. Laat het opdrogen en ga ermee slapen. De volgende ochtend spoel je je gezicht af met water. Als je dit een paar dagen herhaalt zal je merken dat je huid hier erg van opknapt! Ik gebruik het zelf nog maar een paar dagen en mijn littekens lijken minder 'fel', mijn huid is mat en lijkt egaler, mijn puistjes zijn niet meer rood en het ene puistje dat op mijn voorhoofd pronkte is lekker aan het inslinken. I like this stuff!


Het enige is dat je deze tonic steeds vers moet maken, daarom is tomatensap uit pak wel erg handig. Als je het in een afsluitbaar potje zou bewaren zou het op zich nog wel een week mee kunnen gaan. Citroenzuur is overigens een natuurlijk conserveermiddel, en de tomatensap uit pak heeft natuurlijk ook een houdbaarheidsdatum. Je kunt dus ook in een keer iets meer maken en dat in je koelkast bewaren.

Een tijdje terug maakte ik een tonic van tijm en cranberries, maar ik moet zeggen dat deze tonic me nu al beter bevalt.

Succes!

Until next time,
Serena Verbon