vrijdag 28 januari 2011

Alles over Aloe Vera


Aloe vera. Het plantje staat sinds ik hier woon te verpieteren in mijn vensterbank, maar dat ding blijft maar groeien joh! Waarschijnlijk de hoofdreden dat ik uitgerekend dit plantje heb gekregen van mijn moeder. Ze weet dat ik slecht ben in het verzorgen van alles wat groen is. Aloe vera kom je vaak tegen als ingredient in cosmetica producten. Ik had me er nooit echt in verdiept, maar ik moest er laatst aan denken toen ik weer eens een blik wierp op mijn eigen plantje. Dus bij deze, alles wat je wilde weten over Aloe vera!



Aloe vera is een cactus-achtige vetplant die groeit in droge, steenachtige gebieden met warme klimaten zoals Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Australie en landen rondom de Middellandse Zee. Je zou het niet zeggen, maar deze plant is familie van de lelie en de ui.
mijn eigen Aloe vera plant

Aloe vera staat al jaren, wat zeg ik, eeuwen bekend om haar geneeskrachtige en helende werking. De allereerste melding van Aloe vera was in 2100 BC (before christ, oftewel voor Christus) in Sumaria. Men vond dokters aantekeningen over Aloe vera gebeiteld in kleitabletten. Super oldskool dus. Later, in 1552 BC, zijn er Egyptische perkamentrollen gevonden over Aloe vera met een gedetailleerde omschrijving van haar werking. De Egyptenaren gebruikten Aloe vera niet alleen als medicinale plant, ook deed het dienst als huidverzorging en werd het gebruikt voor balsemen. De Egyptenaren noemden deze plant niet voor niets 'De Plant van Onsterflijkheid'.


een doorgesneden blad

Door de jaren heen verschenen er vele medicinale aantekeningen, boekwerken en recepten over deze plant, maar het was pas in 1968 toen een Texaanse apotheker genaamd Dr. Bill Coats doorhad hoe je Aloe vera gel uit het blad kon snijden zonder dat de werking ervan verloren ging. Dit deed hij door de gel op natuurlijke wijze te stabiliseren. Vanaf toen is het gebruik van Aloe vera als ingredient in o.a. cosmetica pas gestart.


hier is de Aloe vera gel goed te zien
Een Aloe vera plant bestaat voor 95% uit water en voor 5% uit voedingsstoffen. Er zijn vele verschillende soorten Aloe planten, echt een stuk of 300, maar de soort Aloe vera barbadensis miller is de soort die wordt gebruikt in cosmetica producten omdat het de meeste en de beste voedingsstoffen bevat.



Maar waar is die Aloe vera precies goed voor? Volgens de site coatsaloe.com, de site van het bedrijf van Dr. Bill Coats, is het goed voor een aantal dingen;

  • toename celgroei
  • versnelde wondheling
  • effectief in de behandeling van bepaalde huidziekten
  • kalmerende werking op de huid
  • dringt tot diep in de huid door
  • verzacht pijn, zwellingen en een trekkerig gevoel
  • verminderd ontsteking in spieren, pezen en gewrichten
  • verzacht jeuk en huidirritaties
  • verbeterd de genezing van verbrandde huid

Ik heb veel wetenschappelijke artikelen gelezen die bovenstaande werkingen bevestigen, maar er zijn ook veel artikelen die deze werkingen juist tegenspreken. Aloe vera wordt door velen gezien als wondermiddel, maar er is minstens net zo'n grote groep die het plantje zwaar overrated vindt.

Overigens werd Aloe vera in the old days gebruikt als laxeermiddel of werd het gesmeerd op blauwe plekken, aambeien en wonden. Vroeger werd het voornamelijk gebruikt om pijn en zwellingen te verzachten, zoals ik het begrijp uit alle informatie die ik tot nu toe heb gelezen.


uitgesneden Aloe vera gel (overigens very slimy!)

Persoonlijk denk ik dat Aloe wel degelijk iets doet. Ik bedoel, het is meer dan 4000 jaar geleden een keertje ontdekt als helend plantje en sindsdien wordt er volop over geschreven en gedaan. Aloe wordt al eeuwen gebruikt als medicinaal middeltje. Als het echt niets zou doen dan zouden we dat toch nu langzamerhand wel moeten weten? Kijk, of Aloe vera, wat voornamelijk bestaat uit water, zorgt voor een toename in de celgroei weet ik nu zo net nog niet. Komkommers bestaan ook voor een groot gedeelte uit water en daar wordt ook niet al eeuwen lyrisch over gedaan. Ik weet dat pure Aloe vera gel verzachtend, kalmerend en verkoelend is voor een verbrandde huid (been there, done that), maar voor mijn puistjes en littekens deed het niets.

Aloe vera is naar mijn mening niet overrated omdat het een van de beste natuurlijke aftersun ingrediënten is die er bestaan, maar 'De Plant van Onsterflijkheid' is toch wel lichtelijk overdreven, als je het mij vraagt.

Wat vinden jullie van Aloe vera en Aloe vera producten?

Until next time,
Serena Verbon