zaterdag 13 november 2010

Het Sauna Ritueel


Het gure, winderige weer is weer begonnen en dus krijg ik steeds meer zin om weer eens een bezoekje te brengen aan de sauna. Zondag is bij uitstek een geschikte dag voor zoiets, een echte chill dag als je het mij vraagt. Maar wisten jullie dat er een heus sauna ritueel bestaat met een specifieke volgorde zodat je lichaam  optimaal kan genieten van de sauna? Mocht je binnenkort naar de sauna gaan dan is het erg interessant om even door te lezen. Hieronder heb ik het allemaal voor jullie op een rijtje gezet.


De paar keren dat ik in de sauna ben geweest had ik geen idee waar ik moest beginnen. Sowieso is de eerste keer sauna wat onwennig, tenminste voor mij. Ik zag overal vreemde mensen rondhobbelen in hun blote niksje en dat is niet bepaald het straatbeeld wat ik gewend was.

Na een tijdje had ik echter door dat heus niet iedereen naar me aan het staren was en dat je het grootste gedeelte van de tijd toch in je badjas verscholen zit. De enige keren dat je hem afgooit ben je of onder water of in een dampend hok waar niemand je ziet. Ik kan me voorstellen dat mensen opzien tegen hun eerste naakte sauna bezoek. Het is inderdaad ook even wennen, true, maar uiteindelijk valt het reuze mee. En als je het echt niet kan handelen hebben de meeste sauna's speciale dagen voor alleen vrouwen of dagen wanneer je de sauna met je zwemkleding mag bezoeken.


Goed, mijn sauna ervaringen. Ik loop meestal maar wat rond en duik als een kip zonder kop de ene na de andere sauna in. Vervolgens een beetje zwemmen, mezelf onderdompelen in een ijskoud bad  - want dat schijnt goed te zijn voor je bloedsomloop - een beetje chillen op een bedje, en dan weer naar huis. Ik weet niet hoe jullie het doen, maar mijn manier schijnt nu niet bepaald de optimale manier te zijn van een sauna bezoek.

Wat is dan wel de juiste manier, vragen jullie je nu vast af. Hoewel ik geen fan ben van regeltjes bestaat er wel een specifieke volgorde van een saunabezoek om je lichaam optimaal te ontspannen en om het gewoon 'goed' te doen, zoals het oorspronkelijk bedoeld is, het traditionele Finse sauna ritueel.

Algemene tips
Zorg dat je maag gevuld is, maar niet stampvol. De sauna bezoeken met een lege maag is nooit een goed plan (flauwval gevaar) en in de hitte zitten met een vol gevoel is natuurlijk ook niet lekker. Vaak hebben sauna's een restaurant bij hun complex, maar maak hier gewoon achteraf gebruik van. Omdat je tijdens een saunabezoek wordt blootgesteld aan hitte is het erg belangrijk om tussendoor voldoende te drinken. Doe je dit niet dan heb je een grote kans op hoofdpijn en kun je jezelf niet zo lekker gaan voelen. Ga ook zeker even naar het toilet voor je saunabezoek, zodat je de volgorde niet hoeft te onderbreken.

Stay refreshed!
1 - Warme Douche
Voordat je de sauna instapt neem je een lekkere warme douche zodat je schoon en voorverwarmd aan het saunabad kan beginnen. Droog jezelf goed af, want een droge huid transpireert beter. It's all about sweating ladies!

2 - Warm voetenbad
Ook een warm voetenbad voordat je de sauna induikt stimuleert het transpireren.


3 - Sauna
Hehe, eindelijk mag je dan de sauna in. Zorg dat je een badlaken meeneemt groot genoeg voor je hele lichaam. Je gaat een potje zitten zweten en je wil natuurlijk niet dat er straks iemand anders op jouw zweetplek gaat zitten (of erger nog, dat jij op iemand anders zijn opgedroogde zweetplek gaat zitten). Het zweten gaat van start! Daarbij is het beter om in korte tijd intensief te zweten in plaats van een beetje weten gedurende langere tijd. Daarom kun je het beste plaatsnemen op de middelste of de hoogste bank, het liefst liggend of zittend met de voeten op zitniveau. Probeer daar maximaal een kwartier te blijven, langer is echt niet goed of zelfs gevaarlijk. Als je ligt voel je de warmte gelijkmatig en minder heftig dan zittend. Voordat je de sauna verlaat kun je echter beter even zitten, bij voorkeur op de onderste bank. Hierdoor went je bloedsomloop aan de verticale houding en zal het bloed, als u opstaat, niet naar de benen zakken waardoor je duizelig kan worden. Luister goed naar je gevoel en naar je lichaam. Als je er na 5 minuten al weer uit wil, go ahead. De een trekt de warmte beter dan de ander, maar het kan ook een kwestie van wennen zijn.

4 - Afkoelen
Na de sauna heeft je lichaam een flinke dosis zuurstof nodig. Spring in je badjas en ga naar buiten, de buitenlucht koelt de longen af.  Je kan ook afkoelen met een koude douche of een koud dompelbad. Dit is geen pretje, maar het is echt belangrijk en onmisbaar in het sauna ritueel. Tenzij je een hoge bloeddruk hebt, dan kun je het beter laten.

Een koude douche is geen pretje! 

5 - Warm voetenbad
Na de afkoeling is het prettig om je lichaam weer geleidelijk op te warmen, dit kan door nogmaals een warm voetenbad te nemen.

6 - Rusten
Je lichaam heeft na deze inspanning een momentje rust nodig van minimaal 15 minuten. Dit is voldoende om weer helemaal bij te komen. In de meeste sauna's zijn er speciale rustruimtes aanwezig. Het is aan te raden om in deze rustpauze meteen even bij te tanken met een verkoelend drankje, aangezien je lichaam veel vocht heeft verloren. Dit is het einde van het 'sauna rondje'.



7 - Nieuw rondje
Als je klaar bent voor een nieuwe ronde begin je weer bij stap 2. Eventueel kun je na het rusten ook opwarmen in een Turks stoombad en weer afkoelen in de buitenlucht als afsluiting, of voordat je met een nieuw rondje begint. Tussen de rondjes door kun je ook gebruik maken van het restaurant, vaak hebben ze speciale arrangementen met een lunchbuffet, High Tea of een diner. Zorg er dan wel weer voor dat je zonder vol gevoel de sauna weer in gaat. Het belangrijkste is dat je het sauna rondje niet afsluit met een warm gedeelte, zorg er altijd voor dat het wordt afgesloten met een afkoeling gevolgd door rust.

Zo! Met deze tips zijn jullie er helemaal klaar voor om een goed voorbereid bezoek te brengen aan de sauna. Als je een vaste saunaganger bent, vul het gerust aan met je eigen tips bij de comments!

Until next time,
Serena Verbon