woensdag 10 november 2010

Brazilian Blowouts might kill ya!


Ah, de Brazilian Blowout. Ho ho, niet meteen verlegen wegklikken! We hebben het niet niet over een erotisch standje, maar over een haar behandel methode. De Brazilian Blowout is een nieuwe techniek waarbij het haar op een chemische wijze wordt behandeld met keratine zodat het er minimaal 3 maanden mooi glad en stijl uit blijft zien. Sounds nice huh?


Fans van de Brazilian Blowout zijn onder andere Jennifer Aniston, Nicole Ritchie Reese Witherspoon en Lindsay Lohan. En omdat de celebs er zo razend enthousiast over zijn rent ieder meisje naar de salon voor deze treatment. And why wouldn't they? Ik moet eerlijk bekennen, de resultaten mogen er namelijk wel wezen hoor. De keratine (een vezel eiwit die voorkomt in o.a. nagels en haren) wordt als beschermend laagje rond de haren aangebracht waardoor zelfs het meest beschadigde, broze, klitterige en krullende koppie wordt omgetoverd tot het Hollywood kapsel waar we allemaal van dromen! De prijs van een Brazilian Blowout treatment ligt om en nabij de $350 en het resultaat blijft maar liefst 3 maanden.Maar wat las ik vorige maand voor verontrustend nieuws? Uit lab onderzoeken van een Amerikaans research center (het Oregon Health & Science University's Center for Research on Occupational and Environmental Toxicology, if you're interested) is gebleken dat een Brazilian Blowout formule tussen de  4,85% en 10,6% formaldehyde bevat. Eh, excuse me officer! Dat zijn verontrustend hoge getallen!


Dit onderzoek werd gestart nadat er in Amerika kappers begonnen te klagen over verschillende gezondheidsproblemen die ze hadden opgelopen na het behandelen van klanten met een Brazilian Blowout. De klachten zijn behoorlijk ernstig en variĆ«ren van oogirritaties naar bloedneuzen en ademhalingsproblemen. W000t! Ik heb al eens eerder geschreven over formaldehyde, omdat het in sommige nagelverharders voorkomt.In kleine hoeveelheden kan formaldehyde leiden tot (huid)irritaties, maar hogere concentraties kunnen zelfs leiden tot kanker. Sinds dit nieuws aan het licht is gekomen wordt de Brazilian Blowout formule grondig onderzocht en staan salons onder vuur. De meeste salons zijn meteen gestopt met de Brazilian Blowouts, sommige doen deze treatments nog wel maar in mindere mate en nemen extra veiligheidsmaatregelen. De kappers moeten maskers, mondkapjes en veiligheidsbrillen gebruiken en laten de klanten hetzelfde dragen.  


Ik vind het nogal ver gaan om een behandeling te ondergaan met een kankerverwekkende stof. Waar zijn we nou mee bezig? Dan maar een hoofd met pluizig strohaar hoor. Ik heb wel gelezen dat er ook formaldehyde-vrije Blowouts bestaan, althans zo claimt haarstylist (en vriend van de celebs) Andy LeCompte. Nou, voorlopig vertrouw ik die Brazilian Blowouts voor geen cent! Als ik jullie was zou ik het ook gewoon niet doen, maar mocht je overwegen om toch zo'n treatment te ondergaan doe dit dan niet zomaar spontaan, laat je echt overtuigen dat er geen formaldehyde in de formule zit (bekijk zelf de ingrediĆ«nten op de verpakkingen etc.). En remember, bij twijfel niet inhalen.

Until next time,
Serena Verbon