maandag 12 juli 2010

Review: Salef Haarolie en Shampoo

Ik ben dol op natuurlijke producten en ik vind het altijd spannend om iets uit het buitenland te proberen.  Ik vind het erg interessant om te zien wat een land zoal kent aan beauty producten en -rituelen. Marokko is een land die ik ken van Ghassoul klei en de Argan olie. Deze grondstoffen zijn typisch Marokkaans omdat ze alleen in dat land gevonden en gemaakt worden. Argan olie staat bekend om haar goede werking voor huid, haar en nagels. Ik was dan ook heel benieuwd naar de haarproducten van Salef waarin onder andere Argan olie verwerkt is.


De producten van Salef zijn verpakt in een traditioneel uitziende zwarte kartonnen doos met gouden, gele en rode Arabische tekens. Het plaatje is een afbeelding van argan vruchten. Uit deze vruchten wordt de argan olie geperst. Op de achterkant staan de ingrediënten en werkwijze vermeldt, maar in slecht vertaald engels, wat ik een beetje aandoenlijk vind wel, te vergelijken met een tekst die je door Google Translate haalt. 

Links de fles shampoo en rechts de fles haarolie. De haarolie heeft een speciaal smal tuutje die het aanbrengen van de olie in je haren vergemakkelijkt. Handy! Die flesjes voor doe-het-zelf haarverf hebben dat ook vaak en dat is echt ideaal. Ik heb namelijk wel eens olijfolie in mijn haren aangebracht en dat was echt een kliederboel!


De shampoo (r) is donkerbruin van kleur, het lijkt op balsamico azijn, en ruikt heel natuurlijk een aards. Omdat het een natuurlijk product is zonder geurstoffen is de geur niet erg lekker, maar vies is anders. Ik stoor me er in elk geval totaal niet aan. De substantie is heel erg vloeibaar, tot mijn verbazing. Hoe moet ik dit ooit goed in mijn haren verdelen? Ik werp een blik op de ingredientenlijst en zie dat de shampoo alleen uit diverse oliën en water bestaat. Ik verwacht dan ook geen schuim van deze shampoo. Misschien is shampoo een ander soort iets in Marokko, bedenk ik me. Ze wassen er namelijk ook haren met ghassoul klei. Dat schuimt ook niet, maar maakt je haren wel goed schoon. Ik ben in elk geval benieuwd als ik er straks mee onder de douche spring...

De haar olie (l) is geel ven kleur en ruikt ongeveer hetzelfde als de shampoo, iets minder sterk. De haar olie is een mix van verschillende Marokkaanse oliën naar een recept van 4000 jaar gecombineerd met een recept die op wetenschappelijk niveau succesvol bleek te zijn (dit staat op het doosje).  De gebruikte olien staan erom bekend goede dingen voor het haar te doen. 

Om droog haar tegen te gaan, staat er op de verpakking, gebruik je 3 keer per week de haarolie. De volgende dag spoel je de olie uit met de shampoo. Het aanbrengen van de olie ging heel goed, dat kwam natuurlijk door het handige aanbreng-tuutje. Ik kneep in de fles en de olie kwam terecht waar ik het wilde. Ik kamde mijn haren door zodat de olie overal goed verspreid was. Mijn vette kop haar wikkelde ik in een oude handdoek en ik ging slapen.


De volgende dag sprong ik meteen onder de douche om de olie eruit te wassen. De shampoo was zo dun dat het door mijn vingers heenglipte, dus bracht ik de shampoo meteen aan op mijn hoofd. Hierdoor gebruik je al snel te veel, maar omdat het maar een piepklein beetje schuimt (toch wel...) heb je niet het gevoel dat je misschien wel te veel gebruikt. Door het onbreken van veel schuim vind ik het wel lastig om de shampoo over mijn hele haar te verdelen, maar na een tijdje had ik toch aardig wat schuim gecreëerd. Ik spoelde alles uit, en spoelde het nog eens extra na met water zodat ik zeker wist dat alle olie was verdwenen. Ik wikkelde mijn haren in een handdoek en liet het daarna drogen aan de lucht.

Het resultaat? Een weelderige bos met haar! Het voelt zacht aan, en totaal niet droog maar eerder heel gevoed en glad. Zonder haarproducten als schuimgel en haarlak had ik aardig wat volume in mijn haren zitten. Het voelt ook zwaarder en steviger aan lijkt het. En het glanst! De henna olie in beide producten zorgen er volgens mij ook voor dat mijn donkere haren een gezonde gloed krijgen. Al met al: very nice! Alleen het enige nadeel van de shampoo is dat het zo dun is en nauwelijks schuimt, waardoor het dus lastig te verdelen is en je al snel te veel verbruikt (het merendeel glipt weg tussen je vingers). Oefening baart kunst natuurlijk en als je echt graag natuurlijke shampoo gebruikt met o.a. argan olie is het zeker de moeite waard om het in ieder geval te proberen. Op de haarolie heb ik niets aan te merken, dat brengt handig aan en doet zijn werk goed!


Deze Salef haarproducten zijn te koop via de Kiss From Nature webwinkel. De shampoo ( 200 ml) kost € 6,95 en de haarolie (100 ml) kost € 9,95. Naast deze producten verkopen ze meer natuurlijke beauty producten zoals cremes en zeep, dus neem zeker even een kijkje in deze nieuwe shop!

Q: Welk buitenlands beautyproduct lijkt jou geweldig om eens uit te proberen? Ik wil nog steeds dat Japanse vogelpoep masker testen!

Until next time,
Serena Verbon