dinsdag 23 februari 2010

Drie types damesgeuren

Omdat ik wat onder de leden heb en het filmen met een snotterende loopneus niet echt van een leien dakje liep, heb ik mijn Beauty Lab Experiment maar eventjes gestaakt. Hopelijk kan ik hier over een paar dagen weer mee verder.

In plaats daarvan leek het me leuk om jullie wat meer te vertellen over damesgeuren. Damesgeuren zijn onder te verdelen in 3 groepen: Bloemig, Orientaals en Chypre. Deze groepen zijn weer onder te verdelen in diverse subcategorien waarvan ik de belangrijkste hieronder uitlicht.

Bloemig (Floral)
De grootste groep geuren, opgebouwd met een hart van diverse bloemencombinaties. Vaak zitten er ook bloemennoten in de basis en top.

  • bloemig groen (floral green): groene noten van vers gras en bladeren, fris en schoon.
  • bloemig fruit (floral fruity): subtiele bloemen noten met een vleugje zoet fruit.
  • bloemig zoet (floral fruity gourmand): zoals bloemig fruit met noten van vanille, suikerspin, caramel, suiker, chocola etc.
  • bloemig fris (floral aquatic): een zuchtje frisse zeewind, noten van waterplanten.
  • bloemig aldehyde (floral aldehyde): een bloemig parfum waarbij veel gebruik is gemaakt van synthetische geurstoffen. Het eerste en meest bekende floral aldehyde parfum is Chanel No. 5
  • bloemig hout/musk (floral woody musk): bloemenparfum met hout- of musk noten die het geheel warmer en poederiger maken.

Orientaals (Oriental)
Oriëntaalse geuren zijn warm, exotisch en sensueel. Dit komt door de overheersende noten van amber, musk, vanille, exotische hars- en houtsoorten, specerijen en bloemen. Ze doen denken aan 1001-nacht, heel verleidelijk en zwoel, maar ook kruidig en pittig. Oriëntaalse geuren zijn erg geliefd in Amerika en Europa, maar totaal niet in Azië.
  • oriëntaals kruidig (oriental spicy): warme specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel gecombineerd met oriëntaalse hars- en houtsoorten.
  • oriëntaals amber (oriental amber): oriëntaalse en exotische ingrediënten gecombineerd met de sensuele dierlijke geur van amber.

Chypre
Deze geurengroep is vernoemd naar het eiland Cyprus. Parfums uit deze groep bevatten veel ingrediënten van rondom de Middellandse Zee. Typische Chypre ingrediënten zijn eikenmos, patchouli, bergamot (en andere citrusvruchten) en labdanum (een naar amber ruikend hars).

  • Chypre bloem (chypre floral): noten van de roos, lelietje van dale en jasmijn gecombineerd met de typische chypre ingrediënten.
  • Chypre fruit (chypre fruity): noten van rijp zoet fruit gecombineerd met de typische chypre ingrediënten.

In welke groep behoren jullie favoriete parfums? Zijn jullie type Floral, Oriental of Chypre? Mijn favoriete parfums behoren tot de Florals.

Op de site Fragrantica kun je het gemakkelijk opzoeken. Tik de naam van je parfum rechtsboven in het zoekbalkje. Niet alle parfums staan in hun database, maar wel ontzettend veel. Als je je parfum hebt gevonden klik je erop. Op de pagina die nu verschijnt kun je achter 'olfactive group' zien tot welke groep jouw parfum behoort. Ik ben benieuwd! Ik denk dat je je soms nog kan vergissen...

En nu even zonder spieken, waar zouden jullie Angel en Lolita Lempicka indelen? En Cool Water en L'eau d'Issey?

Until next time,
Serena Verbon