zondag 27 december 2009

Dierlijke Parfum Grondstoffen

Bij mijn vorige artikel Parfum Analyse legde ik uit hoe een parfum is opgebouwd (top-, hart- en basisnoot) en hoe je er op een gemakkelijke manier achter kunt komen op welke parfumfamilie je valt (zelf ben ik een soft/fruity floral type of girl!).

Deze keer leek het me leuk om jullie te vertellen over parfum grondstoffen. Tegenwoordig wordt bijna alles gesynthetiseerd (nagemaakt in een laboratorium) maar er bestaan nog steeds parfumhuizen die uitsluitend (of voornamelijk) natuurlijke grondstoffen gebruiken. Gesynthetiseerde geurstoffen zijn stukken goedkoper dan de kostbare natuurlijke geurstoffen. De meeste parfumhuizen gebruiken daarom een mix tussen natuurlijke en synthetische geurstoffen om tot een prijs te komen die betaalbaar is voor het grote publiek.

Natuurlijke geurstoffen zijn onder te verdelen in dierlijke en plantaardige geurstoffen. Dierlijke grondstoffen dienen tegelijkertijd als fixateur; ze bepalen de duurzaamheid van een parfum. In dit artikel leg ik jullie uit welke
dierlijke grondstoffen
er zoal zijn, en waar ze vandaan komen. Het kan een beetje goor gaan worden...consider yourself warned!

Amber (Ambergris)

Geloof het of niet, maar amber is niets minder dan iets wat een Potvis uitscheidt nadat hij of zij een lekker inktvisje heeft verorberd. De inktvis krabt de binnenkant van de darmen van de potvis open dus scheidt de potvis een substantie af om de krassen sneller te doen helen. De substantie drijft een beetje in de zee waar het wordt blootgesteld aan de zon en het zoute water. Juist deze blootstelling veranderd de eerst zo vieze geur naar een zeer gewilde, heerlijke zoete, zachte en poederige geur: Amber. Zo'n blob amber spoelt nog wel eens aan op het strand, maar je kunt je voorstellen dat zoiets zeer zeldzaam en dus ook heel kostbaar is.


Bovenstaand stuk amber is $ 18.000 waard!

(
bron: http://www.nytimes.com/2006/12/18/nyregion/18whale.html)

Amber wordt gebruikt in de basisnoot, vaak bij oriƫntaalse en bloemige parfums. Het is een zeer krachtige geur dus slechts een piepklein beetje is nodig. Amber is een zeer populaire grondstof in parfums; de geur zorgt dat andere geuren beter tot uiting komen en zorgt dat de noten naadloos in elkaar over gaan.

Castoreum (Bevergeil)
Ook dit is een smakelijk verhaaltje, castoreum wordt namelijk ook wel bevergeil genoemd. Ja, bevergeil ja. Bevers hebben een klier tussen hun anus en geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd. Ze gebruiken dit donkerbruine, harsachtige goedje om hun vachtje mee in te vetten. Castoreum heeft een dierlijke, kruidige, zoete geur. In parfums wordt het vaak gebruikt om een stoere leer-geur na te bootsen, vandaar dat het voornamelijk wordt gebruikt in heren parfums.


Smell my beaver!


Muskus

Dit is misschien wel de meest kostbare dierlijke geurstof ter wereld, heel gewild en populair. Ik ben zelf dol op parfums waarin muskus verwerkt zit. Maar waar komt het precies vandaan? Het is eigenlijk een heel zielig verhaal, want om muskus te verkrijgen moet namelijk het mannelijke Muskushertje gedood worden (nooooh!). Zijn buikklieren worden verwijderd en gedroogd. Tijdens het droogproces verkleuren de klieren van roodbruin naar een zwart korrelig materiaal. Deze 'muskus korrels' worden gebruikt om een tinctuur van te maken (alcoholische extractie). Het aroma van het tinctuur wordt intenser naar verloop van tijd (net als een goede wijn die moet rijpen). Het is zo intens en geconcentreerd dat het eerst flink verdund moet worden, pas dan is het voor onze neuzen lekker (om aan te geven hoe intens muskus is, 3 korrels zijn genoeg voor 1 liter tinctuur). De geur van muskus wordt omschreven als dierlijk (doh), aards en houtachtig, maar ook doet het denken aan de geur van een babyhuidje.


Buikklieren van het mannelijke muskushert met daarin Muskus Korrels
(bron: www.profumo.it)


Om 1 kilo muskus korrels te verkrijgen moeten er maar liefst 30 tot 50 muskusherten gedood worden. Ontzettend veel, echt super zielig! Je kunt je voorstellen dat muskus dan ook een hele kostbare parfumgrondstof is. Pas in 1979 werden de muskus herten als bedreigde diersoort erkend en mochten ze niet meer worden gedood. Het gebeurd natuurlijk nog wel, stiekem, maar het wordt goed in de gaten gehouden door de dierenbescherming. Tegenwoordig gebruiken alle parfumhuizen synthetische muskus. Thank god.

Muskus Hert. Een klein hertje zonder gewei maar met slagtanden

Civet
Civetkatten zien er niet echt uit als katten, maar doen me eerder denken aan wasbeer of fret. Om hun territorium af te bakenen scheiden ze een vloeistof af uit hun anusklier. Deze vloeistof heeft een prikkelend en temperamentvol aroma, en is zeer geliefd in exotische parfums. Het komt qua aroma veel overeen met musk, maar civet ruikt zwoeler.


Afrikaanse Civet kat


Civetkatten worden niet gedood tijdens het oogsten van civet, maar het gebeurd wel onder erbarmelijke omstandigheden. In Ethiopie worden ze gevangen gehouden in een rieten kooi. Ze stoken een vuurtje zodat de omgeving heel rokerig wordt, dit doen ze omdat civetkatten dan kennelijk meer vloeistof aanmaken. Dan worden ze klemgezet, hun klier wordt opengesneden en uitgeperst, en zonder dichtmaken van de wond moeten ze weer terug hun kooi in. Ondertussen krijgt de civetkat megaveel stress! Iedere 2 weken wordt de oogst herhaald. Ik vind het echt superzielig voor die arme civetkatjes! Gelukkig zijn er wel dierenorganisaties mee bezig, en maken de parfumhuizen tegenwoordig alleen nog maar gebruik van synthetische civet.

De volgende keer wil ik het gaan hebben over natuurlijke plantaardige parfum grondstoffen.

Ik hoop dat jullie mijn parfum artikel leerzaam vonden!

Until next time,
Serena Verbon