zondag 29 maart 2009

zeg jaaa tegen chocolaaa!

Zoals beloofd wilde ik jullie wat meer gaan vertellen over chocola. Zo vond ik het erg interessant om te lezen hoe cacoaboter nu eigenlijk wordt gemaakt. Het begint allemaal bij de cacaoboom die cacaovruchten bevat, ongeveer 20-30 vruchten per keer. Of nou ja vrucht, het is een soort rugbyvormige harde schil zo groot als een hand die om de cacaobonen heen zit, meer als een noot denk ik (het engelse woord is "cocoa pod" wat ik moeilijk te vertalen vind). Ze groeien op de stam en aan de takken van de cacoaboom. De vruchten zijn eerst groen, maar als ze rijp zijn worden ze knalgeel tot rood-oranje of bruinig.


onrijpe cacoavruchten groeiend aan de takken van een cacoaboom.

De rijpe cacoavruchten worden geplukt en opengehakt. De binnenkant bestaat uit ongeveer 30-40 cacoabonen bedekt met wit glibberig vruchtvlees. Maar dit vruchtvlees smaakt helemaal niet lekker, juist heel zurig!


een geopende rijpe cacoavrucht.

Met de hand worden alle bonen uit de vruchten gehaald en in de zon te droge gelegd op bananen bladeren. Het witte vruchtvlees droogt in en fermenteerd. De cacoabonen blijven in de zon liggen tot al het vruchtvlees is gefermenteerd en de bonen helemaal droog zijn. Ze hebben dan een hard bruin schilletje. Als je dit schilletje eraf zou peuteren komt er een donkerbruin boontje tevoorschijn dat erg naar chocolade ruikt. Het smaakt ook een beetje naar chocola, maar dan héél bitter!


gedroogde cacoabonen met schilletje.

Als de gedroogde cacoabonen geschild zijn worden ze gemalen tot er een dikke cacoamassa ontstaat. Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaat.
Ongeraffineerde cacoaboter is hard, geel tot lichtbruinig van kleur, smelt al bij 34 graden Celsius en heeft een heerlijke rijke chocolade geur. Cacoapoeder is er in vele verschillende kleuren en smaken verkrijgbaar. De smaak en kleur wordt bepaald door de kwaliteit en zuurgraad van de cacaoboon en de temperatuur van het roosteren.


ongeraffineerde cacoaboter.

Nu weten we hoe het wordt gemaakt maar wat is er dan zo goed en geweldig aan chocola? Ik weet niet hoe het er bij jullie voor staat, maar ik ben dol op bonbons, truffels, chocolade letters, Rittersport repen (vooral met hele hazelnoot, joghurt en met biscuit erin), Milka repen (géén koetjesrepen), Kindersurprise eitjes, warme én koude chocola en chocolade fondue! Maar het is dus niet alleen heerlijk om te eten, ook doet het veel goeds voor je huid en haar.


yum yum!

Chocola of cacoa (Theobroma cacao) staat bekend om haar voedende eigenschappen. Het is rijk aan calcium, kalium, natrium, magnesium, ijzer, zink, koper, vitamine A1/B1/B2/C/D/E, fosfor en chroom. Daarbij bevat het een hoog gehalte aan epicatechsine wat een natuurlijke antiseptische, antiontstekings en anti-oxidante werking heeft.

Ook bevat chocola een stofje die sterk lijkt op een lichaamseigen stofje genaamd 'Anandamide' wat bekend staat als het 'feel good' stofje. Anandamide is een molekuul die van nature voorkomt in ons lichaam (hersenen) en die een rol speelt bij pijn, depressie, eetlust, geheugen en vruchtbaarheid. Zo komt het stofje onder andere vrij bij verliefdheid en blije gevoelens. De naam is afgeleid van het woord ananda, wat Sanskriet is voor 'zegen'. Ik wilde natuurlijk weten wat Sanskriet is, dat is een oude Oosterse elite taal (vergelijkbaar met Latijn in het westen). Er zijn veel onderzoeken gedaan naar Anandamide en het word soms zelfs vergeleken met het gebruik van Marihuana (shock!). Meer info is te vinden op deze site (klik).

Chocolate Skin Benefits
- De geur zorgt voor een "feel good" momentje
- Versterkt de doorbloeding van je huid (niet geschikt voor couperose wangetjes dus) wat je huidstructuur en vochtbalans verbeterd
- Maakt je huid babysoft!
- Rijk aan anti-oxidanten
- Heeft een vochtvasthoudende werking

Op veel Aziatische sites wordt een choco masker aanbevolen omdat het:
- acne verminderd
- je poriën verkleind
- roodheid verminderd
- een schone, gladde, glowy huid achterlaat


in Azië is choco skincare heel populair!

Recipe Time!
Jullie kunnen thuis zelf aan de slag om very low-budget heerlijke choco skincare te maken met onderstaande recepten.

Chocolate Honey Face Scrub
Niet geschikt voor een vette huid

10 gram 100% pure cacoapoeder
1 theelepel honing
5 gram suiker
3 gram olie (olijf, druivenpit of amandel)

Combineer alle ingrediënten totdat het een lekker smeuig papje vormt. Breng aan op een schone vochtige huid en masseer het papje ongeveer 30 seconden op je huid. Reinig je gezicht met warm water. Je huid voelt superzacht en als nieuw!

Chocolate & Coconut Milk Hair Rinse
Geschikt voor donker, krullerig of pluizig haar.

200 ml Coconut Cream of kokosmelk
25 gram 100% pure cacoapoeder

Meng beide ingrediënten in een kom (de Cream eventueel licht smelten) en gebruikhet zoals je een normale conditioner zou gebruiken. Gebruik één keer per maand of zo vaak als nodig is! Dit recept detoxed je hoofdhuid en maakt je haar zacht en fluffy!

TSG goes Choco!
Ik kon natuurlijk niet achterblijven en heb zelf ook een maskertje samengesteld, met als hoofdingrediënt Fair Trade 100% organische cacoapoeder (bij de Wereldwinkel gekocht). Het maskertje is nog in de testfase maar als alles is goed bevonden door o.a. mijn zusjes en beautybloggers komt het maskertje zo snel mogelijk in mijn shop te staan. Ik vond het maskertje in ieder geval zeer prettig! Nu alleen nog een leuke naam bedenken...denken jullie mee? :)

Until next time
~Serena Verbon