zaterdag 7 februari 2009

pineapple goodness

Ik heb een super lieve tante die al bijna 40 jaar in een hele bekende parfumerie in Utrecht werkt. Ze heeft op huidverzorgingsgebied van alles zien komen en gaan. Ze is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, want haar kennis wordt om de zoveel tijd aangevuld of opgefrist met allerlei soorten trainingen. "Sereen" zei ze laatste tegen me "enzymen zijn de toekomst". Niet begrijpend keek ik haar aan. "Enzymen Sereen! Je weet wel, dat halen ze uit fruit zoals de papaya en de ananas. Enzymen exfoliëren de huid. Het zit de laatste tijd in steeds meer huidverzorgings produkten heb ik gemerkt. Dus neem het nou maar van je tante aan; enzymen zijn de toekomst!". Als mijn tante zoiets zegt dan is het beter om het maar meteen te geloven. Dus ik knikte heftig ja en beloofde dat ik meer research zou doen naar deze enzymen van de toekomst.De ontdekking van alpha-hydroxy-zuren (afgekort AHZ of AHA in het engels) was een echte aanwinst voor de skin care. AHA's komen veel voor in zuivelprodukten als melk en yoghurt. Ze hebben een exfoliërende werking doordat ze dode huidcellen kunnen verwijderen. Dit doen ze door de bovenste laag van de dode huidcellen, die voor een groot deel bestaat uit keratine (een eiwit) los te maken. Vandaar dat je huid ook zo zacht aanvoelt na een yoghurt maskertje!

Later werd er nog een revolutionaire ontdekking gedaan op skincare gebied: proteolytische (eiwit oplossende) planten enzymen. Hoewel ze dezelfde functie hebben als AHA's, namelijk het exfoliëren van de huid door het verwijderen van dode huidcellen, zijn de enzymen veel effectiever. Ze maken de keratinelaag niet alleen los zoals de AHA's, maar zorgen er voor dat deze laag simpelweg oplost en dus gewoon helemaal verdwijnt!

De papaya en de ananas zijn hele bijzondere vruchten omdat ze de hoofdbron zijn voor deze proteolytische planten enzymen. Papaya bevat papaïne en ananas bevat bromelaïne.In dit artikeltje focus ik me meer op de ananas. Niet alleen omdat ik het lekkerder vind dan de papaya, maar omdat de ananas het hele jaar door makkelijk te verkrijgen is in de supermarkt of bij de groenteboer.

De ananas is naast bromelaïne ook nog eens rijk aan AHA's. Deze goede combinatie zorgt ervoor dat het je huid stimuleert en tegelijkertijd kalmeert. Het zorgt voor een stralende en verbeterde complexie, een frisse look en een glowy skin. Het is daarom zeer geschikt voor mensen met een vermoeide en vale huid.Nu heb ik ook positieve verhalen gelezen over hoe ananas kan helpen bij een onzuivere huid met acné. Op zich wel logisch, want bromelaïne is ontstekingsremmend. Het geneest de ontstekingen (puistjes of wondjes) en verminderd roodheid op je gezicht. Ook versnelt bromelaïne weefstel herstel en is het een goede en verzachtende cleanser. Bovendien heb je al snel de neiging om je acné huid te behandelen met allerlei verschillende heftige middeltjes, want je wilt natuurlijk alles uitproberen om die puistjes maar weg te krijgen! Maar je huid krijgt daar best een opdonder van. Zoals hierboven beschreven zorgt ananas voor een betere huid complexie, het werkt kalmerend en herstellend. Allemaal eigenschappen waar een onzuivere huid ook veel aan heeft.

Nu jullie weten wat ananas allemaal kan doen voor je huid willen jullie het vast een keertje uitproberen. Hieronder volgen daarom een paar makkelijk te maken home made recepten ;1. Pineapple Facial Scrub
2 flinke stukken ananas
1 eetlepel ananas sap (optioneel)
1 eetlepel honing
1 eetlepel fijne suiker of havermout
Combineer de ingrediënten in een blender en maak er een glad papje van. Masseer over je vochtige huid. Laat 5 minuten inwerken en spoel het vervolgens af met lauwwarm water. Zorg dat de ananas niet in je ogen komt, het kan prikken!

2. Pineapple Facial Mask (super easy!)
flinke stukken ananas of ananas sap
Pureer de stukken in een blender en breng aan op je gezicht. Het sap kun je aanbrengen met een watje. Het is een beetje plakkerig maar laat het gewoon 10 minuten intrekken voordat je het afspoelt. Je gezicht is glowy en fris!

3. Pineapple & Olive Mask
2 flinke stukken ananas
3 eetlepels olijfolie
halve eetlepel honing
Combineer de ingrediënten in een blender tot een glad mengsel. Breng het aan op je vochtige gezicht en laat het 10 minuten inwerken. Afspoelen met lauwwarm water.

4. Pineapple Tightning Mask
2 flinke stukken ananas
1 eiwit
1 eetlepel honing
Combineer de ananas en de honing in een blender en meng het tot een glad papje. Klop het eiwit stijf en voeg het bij de rest. Breng het aan op je vochtige gezicht en laat het 20 minuten. inwerken. Dit masker reinigt en verkleint je poriën. Het is denk ik alleen geschikt voor een vette of olieachtige huid, een droge huid zal te trekkerig aanvoelen na gebruik van dit masker.