vrijdag 6 februari 2009

natural hair care recipes

Hieronder volgen een paar hele simpele hair care recepten die je gemakkelijk zelf kunt maken in je eigen keuken. De ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de supermarkt en toko, of je hebt ze gewoon al in huis. Handig, snel en vooral very low budget!

  1. Classic Hair Rinse
    1 deel appelciderazijn
    9 delen water

    Voeg de ingrediënten samen in een flesje (lege shampoofles of plantenspray) en schud goed. Was je haren en verdeel daarna de hair rinse gelijkmatig over je haar, goed doorkammen en naspoelen met veel water. De zure geur verdwijnt na een tijdje, wees niet bang. Dit recept is geschikt om chemische build up uit je haar te verwijderen (zie het vorige artikel) en maakt je haren glad, zacht en glanzend.



  2. Honey Hair Shine
    1 eetlepel verwarmde honing
    100 ml water
    druppels citroensap (optioneel)

    Voeg de ingrediënten samen in een flesje en schud goed. Verdeel na het wassen de Honey Hair Shine gelijkmatig over je haar. Niet uitspoelen! Om je blonde lokken te accentueren kun je er nog wat druppeltjes citroensap doorheen mengen. Droog en style zoals gebruikelijk. Geeft je haar een mooie shine.



  3. Mayocado Deep Hair Conditioner
    halve avocado
    mayonaise / cocosnootmelk

    Snij de avocado door de helft en prak één helft fijn. Schep er wat mayonaise of cocosnootmelk doorheen, of allebei, en roer het tot een smeuig papje. Breng het aan op je haar en verdeel het goed. Doe een badmuts op of wikkel het in plastic folie zodat het goed in je haar kan trekken. Na 20 minuten goed wassen en uitspoelen. Je haren zijn zácht!



  4. Hot Olive Oil Treatment
    1 deel olijfolie
    1 deel gekookt water

    Voeg de ingrediënten samen en laat het afkoelen tot het niet meer heet is maar warm. Masseer het mengsel op je hoofdhuid en in je haren, beginnend bij de wortels en dan verder naar je haarpunten. Doe een oude handdoek om je haren en laat de treatment een kwartier inwerken. Was het vervolgens goed uit. Dit is een perfecte treatment voor droog of gekleurd haar. Mijn haren voelden nog een paar weken heel gevoed en lekker aan.



  5. Shiny Beer Shampoo
    1 deel shampoo
    1 deel bier (dood, dus zonder bubbels)

    Voeg de ingrediënten samen en was je haren hiermee. Malt en Hop in het bier bevatten eiwitten die je droge haren herstellen, zorgen voor gezond en glanzend haar en meer volume.



  6. Vitamin Egg Mask
    1 eigeel
    eetlepel olijfolie
    kopje water

    Klop het eigeel op met een mixer tot het wat dikker wordt, voeg vervolgens de olie toe en mix het goed door. Voeg nu het water toe en mix het goed door de rest van het mengsel heen. Het moet een lobbige substantie hebben. Was je haren, breng het masker aan op je haar en verdeel het gelijkmatig, en laat het 10 minuten zitten. Was je haren goed uit en spoel nog een paar keer na. Eigeel bevat veel vitamine E, wat je haar laat glanzen.

Ik heb gemerkt dat er een paar ingrediënten zijn die heel vaak terugkomen in de hair care recepten. Het meest voorkomend zijn appelciderazijn, olijfolie, ei, bier, honing, mayonaise, avocado, banaan, kokosmelk, karnemelk en yoghurt. Allen staan ze bekend om hun goede en verzorgende werking op het haar. Bovenstaande recepten zijn maar een idee, zie het als een richtlijn, want je kunt natuurlijk ook je eigen recept samenstellen door deze verschillende ingrediënten te combineren tot je eigen custom hair treatment, die werkt voor jouw type haar.

Weten jullie nog meer natuurlijke hair care recepten of hebben jullie haartips? Deel ze hier!

Een artikeltje over natuurlijke facial care recepten is onderweg...