donderdag 5 februari 2009

solid shampoo barrr

Misschien had je er wel eens over gehoord of gelezen, maar wat is het nou precies? Een solid shampoo bar is eigenlijk zoals het woord het al zegt, een shampoo maar dan in de vaste vorm van een stuk zeep. Je gebruikt het zoals je ook een normale shampoo zo gebruiken; maak je haar nat en masseer de shampoo bar over je hoofd, van je haargrens tot je punten, tot er genoeg schuim ontstaat. Misschien moet je het in het begin twee keer herhalen om voldoende schuim te krijgen. Leg het blok aan de kant en masseer het schuim verder in over je hoofdhuid en haren en spoel het vervolgens goed en grondig uit.

Waarom zou je overgaan op een shampoo bar? Om verschillende redenen! Onze bars zijn 100% natuurlijk! We hebben gekozen voor plantaardige oliën en boters die er speciaal om bekend staan goed te zijn voor haren en hoofdhuid. Geen enge chemicaliën (zoals SLS!), uitdrogende alcoholen en zouten, gekke conserveringsmiddelen, overbodige verdikkingsmiddelen en irriterende parfums. Het is een multifunctionele bar, voornamelijk bedoeld voor je haren, maar ook te gebruiken voor de rest van het lichaam. Bovendien is het veel zuiniger in gebruik, daarom ook stukken goedkoper, en het is handig en compact om mee te nemen op reis.Hoewel ik alleen maar positieve reacties lees online over shampoo bars kan het zijn dat je hoofdhuid en haren er nog even aan moeten wennen. Als je een zogenaamde 'build up' op je haar hebt van een commerciële shampoo dan duurt het een week of twee (afhankelijk van hoe vaak je het wast) voordat dit geheel is verdwenen en je haar gewend is aan de bar. Wat is build up? De meeste commerciële shampoos bevatten een of meerdere soorten gladmakende siliconen die een coating vormen om je haren, zodat het lekker glad aanvoelt en mooi glanst. Na verloop van tijd zorgt dit dus voor de 'build up' wat niets anders is dan chemische residuen op je haren. Commerciële shampoo's zijn sterke en heftige reinigers die zo'n beetje alles van je haren afschrobben, zelfs de huidnatuurlijke oliën die we juist willen behouden, maar ook vuil, vet en zweet. Omdat ze je haren zo schoonschrobben merk je in het begin niets van de stiekeme chemische build up. Je merkt het pas als de shampoo niets meer voor je 'doet'. Je haar wordt slap en lusteloos en ook je haarprodukten halen niets meer uit. Ik lees vaak dat er wordt geadviseerd om regelmatig van shampoo te wisselen, om zo slap haar te voorkomen, maar het hele proces begint natuurlijk van voren af aan. Zo kan je wel blijven wisselen!

Een shampoo bar is in tegenstelling tot de meeste commerciële shampoos een hele milde reiniger. Het maakt je haar en hoofdhuid goed schoon, maar schrobt niet alles weg. De huidnatuurlijke oliën blijven zitten en zorgen voor gezond en glanzend haar.

Veel mensen combineren het gebruik van een shampoo bar met een wekelijkse of maandelijkse hair rinse. Vooral in het begin is dit aan te raden, de rinse zorgt namelijk voor een snellere verwijdering van de chemische build up en een snellere aanpassing aan de bar. De meest populaire hair rinse bestaat uit één deel appelcider azijn (te koop bij de Appie voor € 1,17 per 250 ml) met negen delen water. Giet dit in een flesje (een oude shampoo fles of een plantenspuit) en zet het in je badkamer. Spoel of spray je haren na met de hair rinse en kam het goed door, spoel het daarna goed uit (de zure geur zal vervliegen als je haren drogen). Je haren 'piepen' zo schoon zijn ze, ze voelen zacht aan en glanzen als nooit tevoren!Een shampoo bar (zeker in combinatie met de hair rinse) zorgt op den duur voor gezond, glad, zacht en glanzend haar met meer body & bounce. Je haren stralen van gezondheid en bevatten hun eigen natuurlijke oliën. Sommigen zeggen geen conditioner meer nodig te hebben na het gebruik van een shampoo bar, anderen gebruiken het wel. Zelf gebruikte ik in het begin wel een conditioner en een hair rinse, maar later was dat niet meer nodig.

Ik hoop dat ik jullie een beetje inzicht heb gegeven over shampoo bars, en dat jullie enthousiast en overtuigd zijn en het gaan proberen. Ben zeer benieuwd naar jullie mening!