donderdag 12 februari 2009

antioxidanten

Je leest het op beauty producten, voedsel etiketten en je hoort het in menig reklame spotje voorbij komen: "dit product is rijk aan antioxidanten". Op de een of andere manier worden je hersenen getriggerd want de woorden die je meteen te binnen schieten zijn GOED en GEZOND! Ja toch? Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En wat doen ze dan precies? En zijn ze echt zo goed en gezond als de marketing wereld ons wilt laten doen geloven?Vrije radicalen
Om beter te begrijpen wat antioxidanten zijn en wat ze doen is het handig om eerst te begrijpen wat vrije radicalen zijn. We gaan nu een beetje de natuurkunde en scheikunde kant op, maar ik probeer het met een voorbeeld zo begrijpelijk mogelijk voor iedereen uit te leggen. In ons lichaam komen heel veel zuurstofatomen (O2) voor. Elk zuurstofatoom bevat twee elektronen die samen een negatief geladen, stabiel elektronenpaar vormen. Als ons lichaam een zuurstofatoom gebruikt om energie te verkrijgen raakt het zuurstofatoom één elektron kwijt. Het elektronenpaar is nu geen paar meer en is dus uit balans en zeer onstabiel. Zo'n atoom met (minstens) één onstabiele elektron noemen we een vrije radicaal. Vrije radicalen zijn uit balans, en om weer in balans te komen gaan ze heel makkelijk een binding aan met een ander atoom. Deze bindingen leiden weer tot nieuwe bindingen en zo ontstaat er een kettingreactie die vaak leidt tot schade aan gezonde cellen, zoals afbraak van het celmembraan. Hierdoor neemt de conditie van de cel sterk af. Men claimt dat vrije radicalen verantwoordelijk zijn voor vele ziektes en (huid)veroudering.Omdat ons lichaam energie nodig heeft, komen vrije radicalen van nature voor in ons lichaam, ze zijn zelfs onmisbaar. Zo maken witte bloedlichamen bacteriën onschadelijk door ze te bestoken met vrije radicalen. De echte problemen beginnen pas als er te veel vrije radicalen voor een te lange tijd in ons lichaam verblijven. Luchtvervuiling, sigarettenrook, alcohol consumptie, UV straling, röntgen straling, en stress zijn slechts een paar voorbeelden die zorgen voor een verhoging van vrije radicalen. Om een voorbeeld te geven, één sigaret zorgt voor 1000 biljoen vrije radicalen in je longen. Om deze reden verouderen rokers ook veel sneller dan niet-rokers.

Antioxidanten
De tegenhangers van de vrije radicalen zijn de antioxidanten. De meest bekende antioxidanten zijn de voedingsstoffen bèta-caroteen, vitamine E en C. Een antioxidant is in tegenstelling tot een vrije radicaal juist zeer stabiel en heeft elektronen 'over'. Het blokkeert het oxidatie proces door een elektron op te nemen of af te staan, en zo de vrije radicaal te neutraliseren en dus onschadelijk te maken. Op deze manier stoppen ze de kettingreactie, maar er bestaan ook soorten die preventief werk verrichten. Antioxidanten zijn zeer specifiek en vaak is er een samenwerking vereist van verschillende soorten antioxidanten zodat er één vrije radicaal onschadelijk kan worden gemaakt.Voordelen van antioxidanten in skincare
Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost, zodat wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te 'vechten'. Vitamine E voorkomt de vorming van littekenweefsel bij wondgenezing. Al met al worden antioxidanten gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben.

Natuurlijke antioxidanten
In de natuurwinkel en supermarkt staan veel drankjes met het label 'antioxidant'. Deze drankjes bevatten vruchten die rijk zijn aan antioxidante voedingsstoffen (bèta-caroteen, vitamine A en E). De meest bekende is denk ik wel de Japanse groene thee, maar ook bestaan er veel sapjes met o.a. acai bes, goji bes, bosbes, bramen, zwarte bes, cranberry, aardbei en framboos (eigenlijk zijn bijna alle bessen rijk aan antioxidanten) granaatappel en mangostan. Extracten van deze vruchten en van groene thee worden vaak gebruikt in huidverzorgings producten.


Mangostan


Goji bes

Ik hoop dat jullie mijn artikel nuttig en interessant vonden om te lezen (en niet in slaap zijn gevallen bij de saaie gedeeltes, hihi!). Ik werk vast aan mijn volgende artikel over Dode Zee mineralen en ook ga ik een anti-oxidant facial mask uitproberen, daarover komt zo snel mogelijk een foto reportage!