dinsdag 4 oktober 2011

How-to: nagellak verdunnen

Toen ik in de how-to van gisteren (okergele nagellak) suggereerde dat je nagellak dunner kon maken met nagellakremover kreeg ik een aantal geschokte comments van bezoekers die me waarschuwden voor de gevolgen. Toen ik later op Twitter ging navragen werd dit alleen maar bevestigd. Omdat ik jullie geen verkeerde raad wil geven ben ik meteen op onderzoek uit gegaan en hieronder heb ik een aantal goede tips voor jullie gevonden voor het verdunnen van dik geworden en stroperige nagellak.




Geen nagellak remover!
Op Twitter werd me verteld dat nagellak remover een tijdelijke oplossing is voor het dunner maken van nagellak, omdat het op den duur een nog drogere wordt waar je helemaal niets mee kan. Zelf heb ik dit nog niet ervaren, dus misschien verschilt het per nagellak en nagellakremover, maar gezien de horror stories (een limited en zeldzaam OPI lakje dat naar de mallemoeren is gegaan door nagellak remover) wil je toch liever voorkomen. Omdat er water in nagellak remover zit maakt dit de lak wel dunner, maar ook minder compact en het vernaggeld je lakje dus juist op den duur. Mijn advies: geen nagellak remover bij je nagellak gooien om hem dunner te maken!

Speciale nail polish thinners
Maar, wat dan wel? Er bestaan speciale nagellak thinners, maar niet veel merken hebben dit in hun assortiment. Merken die wel thinners hebben zijn bijvoorbeeld OPI, Mavala, P2 (te koop in Duitsland), Essie of Orly. Thinners bestaan uit ingrediënten die de lak op de lange duur niet verder uitdrogen of indikken en zijn speciaal ontwikkeld om de lak langdurig dunner te maken. Als je ooit een thinner tegenkomt sla het dan zeker in, want zoiets komt altijd van pas! Het is zonde om dik geworden lakjes weg te gooien, en met behulp van een thinner kan je er gelukkig langer plezier van hebben!



Budget Thinner
Thinners zoals die van OPI, Orly en Essie zijn niet goedkoop, maar gelukkig kreeg ik van lezeres Noraly een hele goede budget tip! De eigenaresse van een grote nagellak groothandel heeft haar zelfs deze tip gegeven, dus het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Noraly gebruikt gewoon thinner van de bouwmarkt voor haar nagellak. Normaal gesproken is dit bedoeld om verf mee te verdunnen, maar nagellak is natuurlijk ook een soort verf, aangezien het ooit is bedacht doordat iemand de formule van autolak wat heeft aangepast.

Een fles van een liter kost €4,95 en daar doe je natuurlijk eeuwen mee. Het is makkelijker te verkrijgen dan de meeste nagellak thinners en vele malen goedkoper. En volgens haar werkt het erg goed!



DIY Thinner
Als laatste vond ik een tip voor een homemade thinner die ik erg vaak op internet tegenkwam. Men mengt alcohol of aceton 1:1 met sinaasappel etherische olie en that's it! Meng dit met je stroperige nagellak en voila, het is weer lekker vloeibaar en bruikbaar. De sinaasappel etherische olie maskeert de sterke geur van de alcohol of aceton en maakt de nagellak gladder. Ik was verbaasd dat het wordt afgeraden om nagellak remover te gebruiken om te verdunnen, maar dat je een mix van pure aceton wel kan gebruiken. Als het echt het water uit de nagellak remover is wat de nagellak uiteindelijk ruïneert, en niet de aceton, dan zou het wel kunnen werken. Ik zou zeggen, probeer het uit op een stroperig lakje die je toch niet meer zo mooi vind, just in case ;-)

Verdere tips
- het klinkt gek, maar als je nagellak in de koelkast bewaard wordt het veel minder snel dik en stroperig.
- schudt je flesje nagellak niet om belletjes te voorkomen. Rol het liever rustig in je hand.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad! Als jullie nog goede adresjes of merken weten die nagellak thinners verkopen, leave it in a comment please! ^^

Until next time,
Serena Verbon