zondag 16 oktober 2011

Back to Basic: huidverzorging bij een onzuivere huid (deel 1)


Zoals eerder aangekondigd zal huidtherapeute Dana Bom (klik hier voor haar introductie) jullie wat vertellen over acné. Omdat het zo'n uitgebreid onderwerp is heeft ze haar artikel in twee delen verdeeld. In dit deel legt ze uit wat acné nu precies is en hoe het ontstaat. In het volgende deel gaat ze wat specifieker in op de huidverzorging van een onzuivere huid en heeft ze nog wat nuttige tips voor jullie.


Puistjes, rode bultjes, mee-eters, zwarte puntjes, witte bultjes, korstjes, vlekjes…Heb jij last van deze oneffenheden? Iedereen heeft weleens een puistje en ik ben nog weinig mensen tegengekomen in mijn praktijk helemaal zonder mee-eters. Maar voor een grote groep mensen zijn deze verschijnselen continu aanwezig en in een grotere hoeveelheid. Dan spreek je al gauw van ‘acne’.

Ongenodigde mee-eters
Acne heb je in diverse vormen. Bij de één zie je vooral mee-eters. Deze ontstaan als de porie makkelijk verstopt raakt. Bijvoorbeeld door een verhoogde talgproductie of wanneer het laagje dode huidcellen te dik is en de porie blokkeren. Dikke propjes met talg vermengd met dode huidcellen blijven in de talgklier achter. Soms onderhuids; deze witte bultjes zijn vooral voelbaar en pas zichtbaar als je de huid spant. De ‘open’ mee-eters ontstaan vooral op de plaatsen waar de poriën groter zijn. Het zwarte puntje is pigmentstof wat aan de oppervlakte komt te liggen.

Opvallende puistjes
Bij de ander staat vooral de ontstekingsreactie op de voorgrond; rode, (soms pijnlijke) gezwollen bultjes met pus. Meestal zijn hier de Propioni bacteriën verantwoordelijk voor. Deze nestelen zich in de verstopte talgklier en scheiden irriterende stoffen af in het omringende weefsel. De puist die zich ontwikkeld is een afweerreactie van de huid op de bacteriën, eigenlijk dus een gezonde afweerreactie van de huid!


Baalmomenten
Maar mooi? Nee, het geeft ons zelfvertrouwen niet bepaald een boost. Het liefst halen we het weg zodra we een puist op voelen komen. We hebben allemaal weleens een puistje uitgeknepen en achteraf weten we best dat het meer schade dan goeds geeft…Vaak breidt de ontsteking juist uit of er ontstaat een korstje of vlekje die we nog veel langer blijven zien! Maar voor sommige meiden of jongens kan het een obsessie worden. De hele dag zijn ze er mee ‘bezig’, door bijvoorbeeld er continu aan te voelen met de vingers of dagelijkse uitknijpsessies in de spiegel.

Krabben en pulken
Soms ontstaat een ‘krab-acne’, heel chique ‘Acné Excoriée des Jeunes Filles’ genoemd (letterlijk vertaald: acne bij jonge vrouwen). Bij deze meiden of vrouwen (en soms jongens) zie je vaak rode korstjes en donkere vlekjes. Dit is eigenlijk pure huidschade. Bij deze huidjes moeten wij als huidtherapeut tijdens een dieptereiniging zoeken naar onzuiverheden, want de meeste bultjes zijn al door de nagels ten grazen genomen…

Acné Excoriée des Jeunes Filles

Op zoek naar het wondermiddel
Bijna iedereen met puistjes en mee-eters is wel eens op zoek gegaan naar dat ene wondermiddel dat het hele probleem in no time kan oplossen. De vreemdste huis-tuin-en keukenmiddeltjes; van tandpasta op je puistje tot yoghurt of aardappelmengseltjes op je gezicht, we willen het graag geloven. Soms zou je het liefst al het talg weg willen wassen, misschien wel meerdere keren per dag. De meeste huidverzorgingsproducten voor een acnehuid zijn erop gebaseerd om de puist zo snel mogelijk uit te drogen of het talg op je gezicht weg te wassen. Uitdrogende middelen zoals Clearasil, zeep of alcohol spreken dan aan. Ja, alcohol doodt wellicht de bacteriën, maar het lost eveneens het beschermlaagje van de huid op. De huid produceert als tegenreactie juist méér talg om zichzelf te beschermen. Daarnaast kan je huid geïrriteerd raken met rode vlekjes of schrale plekken als gevolg. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht.

Back to basic
Het immuunsysteem is continu in de weer om bacteriën te bestrijden, vooral bij een acnehuid. Dat maakt de huid juist gevoelig. Het is belangrijk om een gevoelige huid te verzorgen, maar wel op de juiste manier. Soms kan de huid ‘met rust laten’ ook verbetering geven! Meestal merk je dit pas na een paar weken, want de talgproductie moet eerst weer in balans komen. Heb je weleens geprobeerd om helemaal te stoppen met de smeerseltjes en zalfjes die je nu gebruikt? Het zou misschien weleens kunnen helpen…


Kijk eens met een kritisch oog naar jouw huidverzorgingsproducten. Wat zit er eigenlijk in? Waarom heb je er voor gekozen? Heb je een droge acnehuid of een vette acnehuid? “ Een acnehuid is toch altijd vet?”, zou je kunnen denken. Maar dit is niet waar. Zoals boven beschreven kan je huid, ondanks de onzuiverheden, ook vochtarm of gevoelig zijn.

Gericht advies
Ten eerste is het belangrijk om achter de oorzaak van jouw acne te komen. Een ervaren huidtherapeut kan tijdens het eerste consult aan jouw huid zien wat er gaande is in de celdeling en de talgklieren. Hebben we bijvoorbeeld te maken met een verhoogde talgproductie, een te dikke hoornlaag of misschien een hormonale acne? Aan de hand van de oorzaak en de verschijnselen kan zij gericht productadvies geven. Meestal zijn twee of drie producten al voldoende: de juiste reiniging, eventueel een exfoliërend product en een lichte moisturizer. Houd het simpel!

In de praktijk merken wij dat de mensen die thuis de juiste huidproducten gebruiken, veel minder acnebehandelingen nodig hebben. In het volgende artikel lees je waar je zelf op kan letten bij de keuze van de juiste huidverzorging met bijhorende nuttige tips…Dus wordt vervolgd!

Dana Bom - Huidtherapeute - HuidzorgHouten.nl