dinsdag 13 september 2011

Hoe werkt crackle nagellak?

Tijdens de eerste editie van Beauty Science Questions (klik) vroegen veel van jullie zich in de comments af hoe crackle nagellak nu precies werkt. Ik had er al wel eens wat over gelezen, maar ook ik wist niet precies hoe het in elkaar stak. Na de nodige research en experimentjes kan ik jullie er nu wél veel over vertellen, dus read on als je de chemie achter crackle nail polish wil weten.






Crackle, shatter, graffiti. Elk merk noemt het weer anders, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Laat ik het voor het gemak in dit artikel gewoon steeds hetzelfde noemen: crackle. Crackle nagellak gaat echt waaaaay back, iets wat veel mensen niet weten. Ik moest er Google voor raadplegen, maar nu weet ik jullie te vertellen dat Cover Girl de eerste was die Crackle nagellak op de markt heeft gebracht, en wel in het jaar 1998. Dat is dus alweer 13 jaartjes geleden! En zoals fashion trends ook weer altijd een comeback maken, zo ook de Crackle nagellak. Het jaar 2010 en 2011 was echt hét jaar van de Crackle. Ineens verschenen ze overal en nu is crackle nagellak zo goed als ingeburgerd en elke beautyfreak weet nu zo onderhand wel wat het is. De nieuwigheid is er nu wel zo'n beetje af, maar wat wel interessant is om te vermelden is de werking. Want, hoe werkt dat nou, zo'n crackle polish?

neglelakkmani.com

Eigenlijk is crackle nagellak één grote dikke fail. Normaal gesproken wil je dat je nagellak zo glad en egaal mogelijk opdroogt, maar bij crackle nagellak is dit juist niet het geval. Door de toevoeging van alcohol droogt de lak snel en ongelijk op, waardoor er scheuren en kieren ontstaan. Gooi er een flinke marketing strategie tegenaan en voilá: we hebben een waanzinnig nieuw en innovatief product genaamd Crackle nagellak! Back in the day toen Cover Girl het uitbracht sloeg het niet aan, maar een paar jaar terug toen steeds meer meiden gingen nailarten (en wellicht heeft de populariteit en opkomst van beautyblogs hier ook een vinger in de pap) sloeg het gelukkig wél aan. 


Via internet heb ik ingrediënten van 'normale' nagellak opgesnord, versus ingrediënten van een crackle nagellak. Beide ingrediëntenlijsten zijn afkomstig van China Glaze.

ChinaGlaze polish:
Ethyl Acetate, Butyl Acetate, Nitrocellulose, Propyl Acetate, Tosylamide Formaldehyde Resin, Isopropyl Alcohol, Trimethyl Pentanyl Diisobutyrate, Triphenyl Phosphate, Ethyl Tosylamide, Camphor, Stearalkonium Bentonite, Diacetone Alcohol, Stearalkonium Hectorite, Benzophenone-1, Citric Acid, Kaolin, Dimethicone.

CrackleGlaze polish:
Ethyl acetate, SD Alcohol - 40B, Adipic acid/Neopentyl glycol/Trimellitic anhydride copolymer, Silica, Butyl Acetate, Nitrocellulose, Isopropyl Alcohol, Stearalkonium Hectorite, Stearalkonium Bentonite, Sucrose Acetate Isobutyrate, Trimethyl Pentanyl Diisobutyrate, Ethyl Tosylamide, Kaolin.

Om het verschil in ingrediënten tussen deze twee soorten nagellak te begrijpen is het handig om te weten uit welke ingrediënten nagellak bestaat en wat de bijbehorende functie hiervan is. Alle nagellak is namelijk opgebouwd uit min of meer dezelfde soort ingrediënten:

  • film forming agents (zorgen voor het hard worden van de lak en vormen een laagje)
  • resins en plasticizers (maakt de nagellak 'flexibel' en zorgt dat het water afkaatst)
  • oplosmiddelen (vluchtige stoffen waarin de kleur en enkele andere ingrediënten in opgelost zijn)
  • colouring agents (de kleur, uiteraard)


Crackleglaze heeft als 'extra' toegevoegde ingrediënten:
SD Alcohol - 40B (gedenatureerde alcohol) - werkt als oplosmiddel en verantwoordelijk voor de ongelijke manier van opdrogen, wat uiteindelijk leidt tot 'scheurtjes' en dus het crackle effect.
Adipic acid/Neopentyl glycol/Trimellitic anhydride copolymer - dit is een mengsel van ingrediënten die zorgen voor o.a. het vormen van een plastic laagje, deze combinatie is verantwoordelijk voor het hard worden van de nagellak.
Sucrose acetate isobutyrate - dit heeft ongeveer dezelfde functie als het mengsel hierboven.
Silica - maakt de nagellak wat dikker en voorkomt dat het te snel 'vasthecht'. Het verminderd de glans van de nagellak.

Crackleglaze 'mist' de volgende ingrediënten ten opzichte van de 'normale' nagellak:
Propyl acetate - oplosmiddel
Tosylamide Formaldehyde Resin - film forming agent, plasticizer
Triphenyl Phosphate - plasticizer
Camphor - verbeterd flexibiliteit van de lak
Diacetone alcohol - oplosmiddel
Citric acid - wordt toegevoegd om de kleur van het pigment langer mooi te houden
Dimethicone - wordt toegevoegd om de snelheid van het opdrogen van de nagellak te versnellen


De conclusie die ik puur gebaseerd op de ingrediëntenlijst kan trekken is dat Crackle polish 'scheurt' door de toevoeging van gedenatureerde alcohol en eventueel het ontbreken van ingrediënten die zorgen voor het gelijkmatig hard worden van de lak. De toevoeging van silica zorgt hoogstwaarschijnlijk voor het matte effect van de Crackle polish. Omdat Crackle lak heel veel vluchtige oplosmiddelen bevat droogt het ook zo snel op, waardoor het geen ingredient als dimethicone nodig heeft.

Oh, en natuurlijk heb ik gedenatureerde alcohol bij een oud potje (dik geworden) nagellak gekieperd om te kijken of dit een crackle effect zou opleveren (you know me!). Maar helaas, zonder resultaat. Misschien was het te weinig, misschien had ik er nog silica bij moeten doen, of misschien werkt het sowieso niet omdat er al te veel ingrediënten inzitten die er eigenlijk niet in horen te zitten. Who knows? Jammer he, anders had ik zo van elke kleur nagellak een crackle versie kunnen maken.

Ik hoop dat ik een antwoord heb gegeven op de vraag, alhoewel ik het zelf niet geheel volledig vind. Het was veel uitzoekwerk en niet alles wordt natuurlijk zomaar blootgegeven op internet, de formules blijven toch vaak geheim. Met mijn informatie hoop ik dat ik jullie in elk geval een klein beetje wijzer heb gemaakt op nagellakgebied. En oja, als jullie nog een leuke Nail Art tutorial willen met Crackle nagellak, check dan zeker mijn Rainbow Graffiti nails van een poosje terug (klik hier). Enjoy!


Until next time,
Serena Verbon