woensdag 14 september 2011

Edelsteen van de maand September: Saffier

Mijn moeder heeft jullie vorige maand verteld over Peridoot, de steen van de maand Augustus, en nu is het de beurt aan Saffier, de steen van de maand September. Hieronder vertelt mijn moeder jullie alles wat je wilde weten over deze prachtige steen, de herkomst en de helende werking.
Saffier behoort samen met Robijn tot het mineraal Corundum. Corundum is het op twee na hardste mineraal ter wereld met een hardheid van 9 op de schaal van Mohs. Ter vergelijking, Diamant, het allerhardste mineraal, heeft een hardheid van 10. Dit betekent dat Diamant uitsluitend door Diamant beschadigd kan worden en Saffier en Robijn op hun beurt weer door Saffier, Robijn en Diamant.

Saffieren verlovingsring van Penelope Cruz

Het woord Saffier is afgeleid van het Griekse woord 'sappheiros', wat blauw betekent. De mooiste kleur blauw van een Saffier is korenbloemblauw, ook wel Kashmir genoemd, naar de oorspronkelijke vindplaats van deze mooie blauwe steen. De kleur doet denken aan een hemel in een wolkenloze nacht. Men geloofde dan ook dat de wereld op een enorme Saffier stond en dat de weerkaatsing hiervan de lucht blauw kleurde. Ook geloofde men in die tijd dat Saffieren bescherming konden bieden tegen jaloezie en zelfs tegen vergiftiging. Volgens de legende werd een giftige slang in een beker van Saffier geplaatst en vond de slang de dood door de stralen van de steen. Ook zou gemalen Saffier een geneeskrachtige werking hebben bij reuma en psychische aandoeningen.

Saffier staat eeuwenlang symbool voor waarheid, oprechtheid en plichtsgetrouwheid. Volgens de overlevering werden de tien Geboden geschreven op tabletten van Saffier. Vanaf dat moment werd Saffier tot de meest heilige steen verklaard. Saffier is dan ook de keus van Koningen en Priesters, waarvan de Britse kroonjuwelen een goed voorbeeld zijn, hierin zijn namelijk twee zeer grote Saffieren gezet: de St. Edward's en de Stuart Saffier. Ook prins Charles gaf wijlen prinses Diana een verlovingsring met een Saffier, die hun zoon William later aan zijn Kate Middleton heeft gegeven.

links: Prins Charles met Prinses Diana en rechts: Prins William met Kate Middleton met dé ring

Naar aanleiding van het bovenstaande zou je denken dat alle Saffieren blauw zouden moeten zijn, maar niets is minder waar. Saffieren kunnen bijna alle kleuren van de regenboog hebben, maar... wanneer de kleur van de steen rood is of heel donkerroze, dan wordt het ineens een Robijn genoemd. Een beetje verwarrend om deze edelstenen, afkomstig van hetzelfde mineraal Corundum, toch als twee aparte steensoorten te zien. Ter verduidelijking: een donkerroze of rode Corund wordt een Robijn genoemd, en alle andere kleuren noemt men een Saffier.

oorhangers met roze saffieren via PearlMania.nl

Saffier wordt slechts op enkele plekken in de wereld gevonden. De mooiste kwaliteit komt uit Kashmir, maar omdat dit gedeelte van India niet meer toegankelijk is wordt er vooral gedolven in Sri Lanka, Birma, Thailand, Montana (USA), Australie en Afrika.

Saffier staat bekend als de steen van wijsheid en elke saffierkleur brengt zijn eigen speciale wijsheid mee zich mee. In het algemeen zou Saffier stress, depressie, ongewenste gedachten en warrigheid wegnemen. Het brengt lichaam en geest in balans, het zorgt voor rust en kalmte. Saffier stimuleert de concentratie, brengt verlichting, vreugde en rust. Het staat ook bekend als de steen van voorspoed en welvaart, de steen die geschenken aantrekt en dromen en wensen waarmaakt.

multicolor Saffier oorhangers

Blauwe Saffier - wordt traditioneel verbonden met puurheid en liefde. Het helpt je op het spirituele pad te blijven, heft hindernissen op en zorgt voor geestelijke kracht. Blauwe Saffier help met communicatie, zodat je uiting kan geven aan datgene waar je in gelooft .

Gele Saffier - zorgt voor welvaart en brengt voorspoed in je huis. Het stimuleert het intellect en verbetert de algemene focus en verbetert de wijsheid. Gele Saffier helpt in het vervullen van ambitie.

Zwarte Saffier - zorgt voor bescherming en gronding. Het helpt je te geloven in je eigen intuïtie.

Roze Saffier - ruimt emotionele blokkades op en brengt vrede en onvoorwaardelijke liefde.

Witte Saffier - is een zeer beschermende steen, verwijdert alle hindernissen en helpt en moedigt aan je doel in het leven te vinden. Het zorgt voor focus en geeft morele en rechtvaardige ondersteuning.

Indigo Saffier - verbetert de psychische awareness. Het verwijdert negatieve energie van de aura..

Groene Saffier - staat bekend als de steen van loyaliteit. Het brengt loyaliteit en integriteit. Het verbetert de interne en externe visie en helpt je dromen te herinneren.

Grappig, ik zat net te bedenken hoe graag ik met Saffier werk. Ik voel me altijd tot Saffieren aangetrokken, terwijl mijn geboortesteen Diamant is. Na wat speurwerk over de Saffier, kwam ik er net achter dat Saffier ook bij het dierenriem teken Taurus hoort en laat dat nou net mijn dierenriem teken zijn. Toeval? Ik hoop dat jullie deze informatie over Saffieren interessant vonden en het de moeite waard vonden om te lezen.

Groetjes,
Rita Verbon

bezoek mijn blog: Pearl and Swirl
bezoek mijn webshop: PearlMania.nl