vrijdag 12 augustus 2011

Edelsteen van de maand augustus: Peridoot

Mijn moeder (jullie mogen haar Rita, mevrouw Verbon of de mama van Serena noemen) heeft zo lang ik me kan heugen een grote voorliefde voor sieraden en dan met name sieraden waar echte parels en edelstenen in verwerkt zijn. Ze heeft er in de loop der jaren veel over gelezen en het leek haar leuk om jullie wat meer te vertellen over de edelsteen Peridoot, de steen van de maand Augustus. Vandaag daarom een informatief artikel wat niet perse over beauty gaat, maar wel reuze interessant is om te lezen.Edelstenen. Prachtig schitteren de facet geslepen steentjes je tegemoet in de etalage van de juwelier of vanaf de prachtige foto’s in een glossy magazine. Gezet in glanzend goud of platina kan je van zulke mooie sieraden alleen maar dromen, want de prijs is meestal behoorlijk hoog (lees: onbetaalbaar). Edelstenen zijn niet alleen mooi om te zien, vaak doen er over edelstenen vele mythen en legenden de ronde en worden er helende eigenschappen aan stenen toegeschreven. Zo is aan elke maand van het jaar een bepaalde edelsteen gekoppeld, de zogenaamde maandsteen. Bij de maand Augustus hoort de edelsteen Peridoot.


Peridoot is het mineraal Olivijn, welke gevonden wordt in diverse tinten groen, variërend van licht geelgroen tot donker olijfgroen. Peridoot dankt zijn groene kleur aan het vrij hoge ijzergehalte die zo'n 10 -15% kan bedragen. De hardheid van een edelsteen wordt gemeten op de schaal van Mohs. Op deze schaal heeft Peridoot een hardheid van 6,5 tot 7. De hardste steen ter wereld is een diamant en deze heeft een hardheid van 10. Hoewel Peridoot harder is dan metaal dient men er dus zorgvuldig, zoals met elke natuursteen, mee om te gaan. Stoten, krassen en extreme temperatuurverschillen zijn voor elke natuursteen nadelig.


Peridoot wordt altijd in slechts hele kleine stukjes gevonden. Vele jaren geleden ontdekte men tussen het zwartgrijze zand van de vulkanische stranden op Hawaii superkleine groene kristalletjes. De Hawaiianen geloofden dat het tranen waren, achtergelaten door Pele, de godin van de vulkanen. 

Volgens de overlevering gloeiden Peridoots als een licht, zelfs als de duisternis inviel. De legende gaat dat mijnwerkers ‘s nachts op zoek gingen naar deze steen, de vindplaats markeerden en in het licht van de dag terugkeerden om de stenen te delven. Waarschijnlijk is deze legendarische delfmethode de reden waarom Peridoot soms ook wel de 'evening emerald' ( avond smaragd) wordt genoemd.


De naam Peridoot is afgeleid van het Arabische woord 'Farida' wat edelsteen betekent. Vroege Egytenaren noemden Peridoot 'de edelsteen van de zo' vanwege de duizelingwekkende glans onder de felle woestijn zon. Door de historie heen werd deze steen ook gezien als een middel om een connectie te maken met de natuur. Vroegere Egyptische priesters dronken een stimulerend drankje, Soma genoemd, uit kopjes gemaakt van Peridoot en geloofden dat zij hierdoor dichter bij Isis, de godin van de natuur, zouden komen te staan.

Een van de eerste keren dat deze steen gedolven werd was op Saint John’s Island bij Egypte rond 1500 voor Christus. Men beschouwde het groene gesteente als beschermend tegen het kwaad en wanneer het in goud zou worden gezet, zou het vooral helpen tegen nachtelijk kwaad. Peridoot werd ook vermalen tot poeder en gebruikt als remedie bij astma en als een middel tegen dorst, veroorzaakt door koorts. Vandaag de dag wordt peridoot vooral gevonden in Birma, Noorwegen, Brazilië, Australië, Hawaï, Kongo en Arizona (USA).

bron: Serenity Designs

Peridoot staat voor kracht, zowel individueel als in een relatie, de belofte van een nieuwe groei in komende jaren. Het is een steen met een positieve energie. Het zou geluk, vrede en succes brengen. Men gelooft ook dat het de drager beschermt. Peridoot brengt kalmte en trekt tegelijkertijd liefde aan.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om wat meer informatie over de edelsteen Peridoot te lezen. Mocht je een sieraad in je bezit hebben met peridoot dan maakt de betekenis en de geschiedenis achter deze steen het sieraad net even wat specialer. Ook is een sieraad met peridoot een lief kado voor iemand die wel wat kracht kan gebruiken. Bedankt voor het lezen,

Groetjes, Rita Verbon (www.pearlandswirl.blogspot.com)