zaterdag 18 juni 2011

Hoe ontstaan gespleten haarpunten?

Langharige dames hebben er vast wel eens mee te maken gehad; gespleten haarpunten. Argh! Mijn haar is er heel gevoelig voor, vooral in mijn nekharen barst het van de gespleten puntjes. Zodra ik er eentje zie knip ik 'em eruit, maar ze blijven hoe dan ook een onvermijdelijk onderdeel van mijn kapsel. Ik vroeg me af hoe gespleten puntjes eigenlijk ontstaan en waarom de een er meer last van heeft dan de ander. 





Om beter te begrijpen hoe gespleten haarpunten ontstaat is het handig (en leuk!) om iets meer over de structuur van ons haar te vertellen. Net zoals onze nagels zijn haren gemaakt van een speciaal soort eiwit genaamd keratine. Naast keratine zijn haren opgebouwd uit lipiden (oliën) en water. Haren worden beschouwd als 'dood' materiaal zodra ze de hoofdhuid verlaten. Het is een beetje lastig, maar na het lezen van mijn vorige artikel over 'Huid & Pigment' is het misschien wel beter te begrijpen. Als je dit artikel niet gelezen hebt dan raad ik jullie aan om even op de link hierboven te klikken.

Terwijl deze haarcellen zich omhoog werken door de haarwortel worden ze gekeratiniseerd, zoals dat heet. De melanocyten maken melanine korrels aan die worden doorgegeven aan de keratinocyten in de haarschacht, aan de basis van de haarwortel. De keratinocyten vormen de schors en het merg van de haarschacht en produceren een grote hoeveelheid keratine. tegelijkertijd verliezen ze hun celkern waardoor er uiteindelijk dode cellen achterblijven, want een cel zonder kern heeft geen leven. Als een haar de hoofdhuid uitgroeit bestaat deze slechts uit vezels die opgebouwd zijn uit gekeratiniseerde proteïnen.





De buitenste laag van een haar bestaat uit overlappende keratineschubben (haarschubben), de middelste laag bestaat uit gekeratiniseerde proteïnevezels (schors of cortex) en de binnenste laag bestaat uit sponsachtige cellen (merg, kern of medula).  

Nu jullie iets meer weten over de structuur en opbouw van het haar wil ik jullie vertellen hoe gespleten haarpunten ontstaan. Eigenlijk heel simpel, wanneer de haarsschubben beschadigd raken (dit kan ontstaan door een te heftige shampoo, door te veel met je haar te 'spelen' en te draaien, chloor en zeezout, styletangen, fohns, schuren van de haren over kleding en chemische behandelingen, noem maar op) wordt de schors poreus. De binnenste proteïnevezels zijn niet meer beschermd door de schubben en gaan alle kanten op staan, wat uiteindelijk leidt tot splijtend haar.


Volgens mij heb ik alle bovenstaande soorten wel zo'n beetje gehad...

Daarbij, hoe langer het haar, des te ouder zijn de haarpunten en des te groter is de kans op splijten. Bij een haarlengte van 30 cm zijn de punten bijvoorbeeld zo'n drie jaar oud. Ze hebben dus al die tijd met verschillende dingen te maken gehad die ze zouden kunnen beschadigen. Toch spelen je genen ook een grote rol. De een blondeert haar haren al 10 jaar platinablond en heeft nergens last van en ik verzorg mijn haren altijd goed met de beste verzorgingsproducten en voedende maskers en ik heb ze wel. Niet eerlijk toch!


Hoe kom ik van die punten af? Afknippen! Dat is de enige remedie. Met serums kun je ze tijdelijk 'aan elkaar plakken' waardoor je haren en mooi en shiny uitzien, maar zodra het serum uit je haar is verdwenen zie je de puntjes weer terug. Veel producten beloven gespleten haarpuntjes te kunnen repareren, maar dat is niet ok. Dat kan namelijk helemaal niet. Wil je van je puntjes af dan zal je ze eruit moeten (laten) knippen en in het vervolg voorkomen dat je ze krijgt. Hoe doe je dat?

  • Gebruik milde shampoo's en was je haren niet te vaak

  • Probeer zo min mogelijk aan je haar te zitten

  • Als je haren over je rug schuren dan kunnen ze beschadigen, maar elastiekjes en clips kunnen dat ook. Het beste is daarom om je haardracht zo veel mogelijk af te wisselen; los, vast, met een haarband, een vlecht en dan weer een knotje of een clip.  Is nog leuk ook! Bekijk deze video voor Summer Hairstyle Inspiration.

  • Als je je haren weer naar hun gezonde staat wil brengen gooi de styletang dan maar weg. Probeer zoveel mogelijk hitte producten te meiden, zowel styletang, fohn als hete krullers.

  • Borstel je haren alleen als ze droog zijn. Borstel je nat dan zijn je haren nog te poreus (ze hebben dan veel vocht opgenomen en breken/beschadigen ze sneller.

Ik hoop dat jullie er wat van opgestoken hebben! Hebben jullie last van gespleten haarpunten.

Until next time,
Serena Verbon