vrijdag 6 mei 2011

Stomen: zinvol of niet?


In het artikel van gisteren waarin ik jullie uitleg dat porien zich niet kunnen openen en sluiten vroeg iemand bij de comments 'wat heeft het dan voor zin om te stomen?'. My thoughts exactly, want voor zover ik wist opent stomen je porien zodat alle dirt eruit komt zetten of zodat je het vuil beter kan verwijderen. Maar porien kunnen zich dus helemaal niet openen. Waarom stomen we dan? En waarom wordt het nog zo vaak toegepast bij de schoonheidsspecialist? 


Ik ben meteen op onderzoek uitgegaan en sommige bronnen durven zelfs te beweren dat (te vaak) stomen juist slecht is voor je huid, terwijl anderen het juist stimuleren. Ik kom overal tegenstrijdigheden tegen, dus hieronder heb ik alle feiten van wat ik over het stomen van je gezicht kon vinden op een rijtje gezet.

Laten ik als eerste beginnen met uitleggen wat het stomen van je gezicht inhoudt. Er bestaan speciale gezichtsstomers, een apparaat die water omzet in stoom en dit over je gezicht heen dampt. Ook kun je thuis DIY stomen door boven een bak kokend heet water te hangen met een handdoek over je heen. In het water kun je bijvoorbeeld etherische olien druppelen die de reinigende werking van het stomen versterken, zoals lavendel olie of teatree olie. Gemiddeld stoom je zo'n 10 tot 15 minuten. Overal op internet kom ik tegen dat stomen goed is als voorbehandeling van een diepe reiniging van je huid, omdat het 'je porien zal openen'. Inmiddels weten we dat deze term incorrect is (zie mijn artikel over poriën).


In feite gebeurt er dit; door de hete temperaturen van de stoom verwijden de bloedvaatjes in je gezicht. Hierdoor zwelt je gezicht iets op waardoor je porien er kleiner en fijner uitzien. Als je erge acne hebt en dus veel verstopte porien en onderhuidse ontstekingen kan het daarom voorkomen dat je acne juist erger wordt, omdat de vuiligheid door de zwelling van je gezicht wordt 'ingesloten'. 

In de meeste gevallen kan stomen wel helpen bij het reinigen van je gezicht, maar niet omdat je porien er open van gaan. Het helpt omdat het vocht van de stoom je stratum corneum (de bovenste laag van de epidermis die bestaat uit dode huidcellen en vaak ook vuil) verzacht en week maakt. Het week maken zorgt dat dode huidcellen, vuil, bacterien en andere rotzooi wat losser komen te zitten en zich beter laten verwijderen door de producten die je na het stomen gebruikt. Vaak wordt er een masker aangebracht na stomen omdat het dan 'beter en dieper in de huid kan dringen omdat de porien geopend zijn'. Dat is dus niet waar, maar omdat je bovenste huidlaag nu week is zullen de werkstoffen in het masker nu wel gemakkelijker de laag onder het stratum corneum kunnen bereiken. Het dringt dus inderdaad dieper in de huid, maar dat heeft niets met geopende porien te maken. Ook zijn je (verstopte) poriën na stomen ineens beter te bereiken en daarom zijn mee-eters gemakkelijker te verwijderen.


Stomen bevorderd de bloedcirculatie in je huid en stimuleert zweten. Een verbeterde bloedcirculatie zorgt voor die felbegeerde glowing skin en met zweten verlies je weliswaar vocht, maar ook  afvalstoffen die de huid hadden kunnen verstoppen.

Te vaak stomen echter schijnt niet goed te zijn voor je huid. In Paula Begoun's boek 'The Beauty Bible' zegt Paula dat stoom misleidend kan zijn. Via stoom kan heet water in je huid terecht komen en daar een verbrandingsreactie veroorzaken. Auw! Het is wel zo dat stoom van gekookt water heter is dan het gekookte water zelf, met andere woorden, stoom is heter dan 100 graden celsius! That's hot (but not in a Paris Hilton kinda way). En zoals jullie weten is elke dag douchen met heet water heel uitdrogend voor je huid, en met stomen is dat precies zo. Als je te vaak je huid stoomt zal je huid op den duur uitdrogen en daar zit je dus ook niet op te wachten. In elk geval is het raadzaam om na het stomen en reinigen een goede moisturizing creme aan te brengen.


Na mijn research over stomen van het gezicht kan ik er een paar conclusies uit trekken en ik hoop dat jullie het met me eens zijn. 

  • Ten eerste is stomen niet voor iedereen. Laat je huidtype en de mate van je acne bepalen door een dermatoloog of schoonheidsspecialiste om erachter te komen of stomen je acne kan verergeren of juist niet. 

  • Ten tweede geloof ik wel dat stomen helpt bij het reinigen van je gezicht, omdat het je bovenste huidlaag verzacht zodat de producten die je na het stomen gebruikt de huidlaag eronder beter kunnen bereiken. Op deze manier kun je je huid 'dieper' reinigen.

  • Echter, te vaak stomen is uitdrogend voor je huid, dus probeer hier een balans in te vinden. Als je een droge huid hebt schijnt een keer per maand stomen voldoende te zijn. Is je huid gecombineerd tot vet dan kun je waarschijnlijk vaker stomen. Op sommige sites lees ik dat 2 keer per week stomen moet kunnen, maar persoonlijk zou ik het niet vaker dan een keer per week doen, maar dit verschilt natuurlijk per persoon. 

  • Als laatste tip wil ik jullie meegeven op te passen met te hete stoom. Stoom van kokend water kan wel 120 graden heet zijn en je kunt hier brandwonden van krijgen! Er bestaan apparaten, gezichtssauna's genaamd, waarbij je de temperatuur kan instellen. Dit is veel veiliger omdat je weet hoe heet de stoom is, want met een kom heet water weet je het maar nooit! Je kan je overigens ook branden aan de kom en kijk ook echt uit dat je de kom niet per ongeluk omstoot. Hang ook niet meteen te dicht boven het kokende water, neem eerst wat afstand. Je merkt vanzelf wel wanneer het te heet en te benauwd wordt voor je en of je wat dichter naar het water kan met je gezicht.

Ik hoop dat jullie weer wat wijzer zijn geworden wat betreft stomen, ik in elk geval wel! Stomen jullie je gezicht wel eens? Ik doe het eigenlijk nooit, maar ga het toch eens een keertje proberen (maar niet te vaak!).

Until next time,
Serena Verbon

bronnen: Paula Begoun - The Beauty Bible, Thomas Goodman & Stephanie Young - Smart Face, acnemagazine.com, skincarephysicians.com, Elaine N. Marieb - Human Anatomy & Physiology.