woensdag 28 juli 2010

Het oog wil ook wat

Met dit artikel probeer ik op een grappige manier duidelijk te maken dat het belangrijk is om goede foto's op je (beauty) blog te plaatsen. Ik heb daarom overdreven slechte foto's gemaakt ter illustratie van hoe het vooral NIET moet, althans, in mijn ogen dan. Voel je niet aangesproken als je geen fotografeer talentje bent, want dit artikel is niet afkrakend bedoeld, maar juist helpend.


Mensen zijn hard. We beoordelen een persoon op zijn of haar uiterlijk en na 1 blik hebben we al besloten of we diegene knap of minder knap vinden, wel of niet mogen en wat voor intelligentie en baan ze hebben. 'You can't judge a book by its cover' is dan ook een toepasselijke uitspraak maar hoe het ook zij, de eerste indruk maakt de meeste indruk en is daarom het meest belangrijk.

En zo gaat het ook op internet. Ik ga regelmatig op zoek naar nieuwe (of voor mijn nog onbekende) beautyblogs om te kijken of er wat leuks voor mij tussenzit. Helaas klik ik vaak al na een paar tellen weg omdat de site hele slechte foto's bevat, of nog erger, helemaal geen eigen foto's (alleen afbeeldingen die je via google kan vinden). Eigen foto's daar hou ik van. Het betekent voor mij dat je niet te lui bent om je eigen foto's te maken en dat je site een persoonlijk tintje heeft.

Met eigengemaakte foto's kan je helaas nog best vaak de fout in gaan. Wat ik regelmatig tegenkom zijn product foto's die van een afstand zijn gemaakt en ook nog eens superwazig zijn. Zoiets als dit:


Gaat het nou om het dekbed of om het flesje nagellak? You tell me! Een product hoef je echt niet in een professionele fototent te fotograferen met een digitale spiegelreflex hoor, maar ietsje dichterbij en scherper had geen overbodige luxe geweest hier. Je kan de foto ook croppen, zoals dat heet. Bijsnijden. En volgens mij heeft iedere camera wel een macrostand (Canon heeft een tulpjes knop) waarmee je van dichtbij extra scherpe foto's kan maken. 

Een dekbed als ondergrond is in principe geen verkeerde keuze. Het leidt niet af van het product. Soms kom ik ook wel eens foto's tegen van producten die zijn gefotografeerd met een hele drukke en rommelige achtergrond. Like this:


Ik gok dan maar dat het om het middelste flesje gaat omdat die in het midden staat, maar het komt op mij over alsof je te lui was om het product ook maar een centimeter te verplaatsen naar een betere locatie. De complete foto oogt heel rommelig en druk en leidt de aandacht af van het product waar het juist om gaat!  Ik vind het echt geen porum zo, dat kan best gezegd worden. Fotografeer het eens op een wit vel papier, of een mooi stukje stof.

Producten moeten natuurlijk geswatched worden. Het meest lastige blijkt denk ik toch nagellak te zijn, en sinds ik steeds meer nagellak swatches maak lijkt mijn ergenis bij lelijke nagellak swatches te groeien. Of het valt me gewoon ineens veel meer op, I don't know!


Ik WEET hoe vervelend het is om een stuk of 10 lakjes achter elkaar te lakken. Maar als je het doet, doe het dan goed. Ik kan niet tegen nagels waarbij de nagellak zich tegen of op de nagelriem bevindt. Ik kan er ook niet tegen als nagellak zich naast de nagels bevindt, krasjes of deukjes vertoont of als de nagels tot bloedens toe zijn afgeknauwd. Soms zijn de nagels ook slecht verzorgd, ongevijld en heel hoekig en ongelijk. Een nagellak swatch ziet er gewoon een stuk beter uit als je je handen en nagels goed verzorgd en als je je nagels netjes kunt lakken. Kan je dat niet? Of ben je niet gezegend met een mooi stel nagels? Dan zijn er nog altijd nagelwieltjes of swatch het desnoods op een stukje papier. Dat is nog altijd beter in mijn ogen.

Het allerergste is nog wel de BIG 3! Dus 1. vaag, 2. rommelige achtergrond en 3. lelijk geswatched, all in one! Yes, I've seen it. And it's not a good sight I'm telling you.


Blogs met foto's zoals hierboven vind ik moeilijk om serieus te nemen. Hoe leuk, interessant en origineel de artikelen ook zijn, met slechte foto's maak je een slechte eerste indruk en ik klik dan al snel weg. Foto's op je blog moet je eigenlijk zien als je visitekaartje. Als je een site voor het eerst bekijkt dan scroll je er een beetje doorheen, en als de foto's die je ziet bevallen ga je pas een artikeltje lezen, toch? Of werkt het alleen zo bij mij?

En nogmaals, je hebt echt geen dure apparatuur nodig om goede foto's te maken, echt niet! Met goed licht, een vast hand (of statief) en een egale achtergrond kom je al een heel eind. Als je niet zo goed bent met foto's, is het zeker een goed idee om hier tijd en moeite in te steken. 

Een site die ik tegenkwam tijdens mijn beautyblog speurtocht is MakeupandBeautyBlog.com. MBB maakt prachtige foto's en leukt ze op via Photoshop. Ik ben dan meteen geïnteresseerd en de site komt op mij heel fris, persoonlijk maar ook zeker professioneel over. Mede door de foto's dus! Ze maakt echt schitterende foto's, een van de mooiste die ik ooit op beautyblogs ben tegengekomen moet ik zeggen. Temptalia.com maakt overigens ook prachtige foto's! Maar die van MBB zijn wat speelser, wat creatiever, en dat is meer mijn style.

Omdat ik met mijn fotografie kunsten een stapje verder wilde heb ik een tweedehands digitale spiegelreflex aangeschaft. Een hele oude hoor, hij heeft me €180 gekost, wat best meevalt. Maar hee, op een oude fiets moet je het leren!

Q: Hoe staan jullie tegenover slechte foto's op blogs? Maakt het je niets uit of creëer je toch onbewust een vooroordeel?

Until next time,
Serena Verbon