vrijdag 30 april 2010

Lang leve mama! (oh, en ook de Koningin)

Vandaag viert heel Nederland Koninginnedag! Maar vandaag vieren we ook de verjaardag van mijn lieve mama! Of nou ja, vieren. Ze heeft besloten om het dit jaar over te slaan omdat er een eend in onze tuin broed. Als er dan teveel volk over de vloer komt kan de eend hiervan schrikken en het nest verlaten om nooit meer terug te keren. Omdat mijn moeder liever geen dood van een stel ongeboren kuikentjes op haar geweten heeft dus geen verjaardag dit jaar. Maar ik ga natuurlijk wel even langs om haar te feliciteren.

Gisteren, met Koninginnenacht, heb ik de Vrijmarkt in Utrecht afgestruind. In de binnenstad van Utrecht mogen mensen al vanaf 18.00u 's avonds hun spulletjes uitstallen. Er staan veel standjes, kraampjes en kleedjes maar er is ook veel muziek, lekker eten en gezelligheid. Ik verlaat nooit de Vrijmarkt zonder er wat gekocht te hebben. Benieuwd naar mijn aankoopjes?


Serena! Wat moet je hier nu mee...
Een Duitse grammofoonplaat van een viool orkest?

Maar, de grammofoonplaat is gesmolten en verbogen tot iets functioneels...

Zo kun je er bijvoorbeeld een pennenbakje van maken.
Maar make-up kwasten passen er vast ook perfect in!
Prijs € 1,00

Een blikje Aleppo soap flakes.
Dit is 100% natuurlijke, handgemaakte zeep.

Dit blikje was echt geen rommel.
Het had een mooi label en een chique verpakking.

Dit staat vast leuk in de wc of bij de wastafel in de keuken.
Voor het handen wassen neem je een beetje soap flakes per keer.
Prijs € 2,00.

Deze lange ketting aan een leren koord kocht ik van een schattige non.
De opbrengst van hun kraam ging naar het goede doel, een weeshuis in Tanzania.
Geen idee wat het voor steen is, het is wel een echte steen (geen plastic).
Prijs € 2,00.

In totaal heb ik voor slechts € 5,00 spulletjes gekocht. De Vrijmarkt is DE plek om verborgen 'schatten' te ontdekken en koopjes te scoren. Er staan ook veel lekkere eetkraampjes. Dit jaar kocht ik het lekkerste broodje e-varrrr: een broodje kofta. Je kreeg het in een vers gebakken Turks bolletje, met 3 bolletjes kofta (lekker gekruid lamsgehakt), sla en overheerlijke sauzen. Ik heb echt zitten smullen!

Verder zagen we ook veel leuke ludieke acties en creatieve manieren van geld verdienen. Twee studenten die zich voor geld lieten bekogelen met eieren, kleine kinderen van een jaar of 8 die zich voordeden als standbeeld, een nummer aanvragen voor een euro, een trouw kapel waarin je je kon laten 'trouwen' tegen een betaling, vaak ook allemaal voor een goed doel.

Tussen de kramen door waren er ook veel muzikanten. Beginnende bandjes die hun debuut maakten of een hobby DJ die zijn mix en scratch kunsten wilden laten horen tot buiten zijn zolderkamer.

De Vrijmarkt in Utrecht is ieder jaar weer super gezellig! En zo zie je ook eens wat van de binnenstad. Je komt in straatjes waar je normaal nooit zal komen, het is alsof je de stad herontdekt. Ik heb gisteren zo veel mooie gebouwen, huizen, straten en winkeltjes gezien waarvan ik het bestaan niet eens wist, ongelofelijk. Utrecht wordt mooier en mooier, hoe langer en beter ik de stad begin te kennen.

Wat hebben jullie gedaan met Koninginnenacht? En wat zijn jullie plannen voor vandaag?

Until next time,
Serena Verbon