zaterdag 27 maart 2010

Positief taalgebruik

Is het jullie wel eens opgevallen dat medewerkers van een parfumerie een geheel ander taaltje spreken dan wij? Zij leven in een wereld van parfums, flacons en aanbrengen terwijl wij leven in een wereld van luchtjes, flesjes en smeren.

Parfumerie verkopers staan bekend om hun positieve cosmetische taalgebruik. Dit staat professioneler, klinkt prettiger en chiquer in de oren en geeft de klant onbewust een goed gevoel.

Hieronder heb ik een paar voorbeelden van positief taalgebruik onder de loep genomen, op een humoristische manier. Voel je dus vooral niet beledigd als je het 'negatieve' woord gebruikt. Medewerkers van een parfumerie zullen trouwens nooit op je neerkijken als je het andere woord gebruikt, en ze zullen je ook nooit verbeteren. Het is alleen dat zij hebben geleerd de positieve woorden te gebruiken, zij moeten immers het produkt goed in de oren laten klinken bij de klant.

Parfum - Luchtje
In een parfumerie heeft men het over een parfum, terwijl een groot deel van de klanten het heeft over een luchtje. Maar, een luchtje wordt over het algemeen gebruikt om iets wat vies ruikt aan te duiden. Zoals ' gatverredamme, wat hangt hier voor smerige lucht'. Lucht of luchtje heeft een negatieve klank en daarom klinkt parfum mooier en chiquer.

Flacon - Fles
Het woord alleen al klinkt chique en speciaal. En dat mag ook wel, want de inhoud van een flacon is kostbaar; een parfum is niet goedkoop. Toch zeggen veel mensen fles. Drink- en etenswaren, dat zit in een ordinaire fles. Een fles ketchup, een fles slasaus. Maar een parfum, een luxe produkt, dat zit in een flacon.

Sprayen - Spuiten
Een parfum spray je op je lichaam. Dat klinkt wat luxueuzer. Spuiten? Dat zijn vaktermen voor de bakkerschool of voor in de bouw. Die spuiten een toef slagroom op een taart of die spuiten peurschuim in een gat in de muur. Maar een parfum spray je op je lichaam.

Aanbrengen - Smeren
Je smeert een broodje pindakaas. Maar een creme, lotion of foundation, die breng je aan.

Droogtelijntjes - Rimpels
Het klinkt toch een stuk vriendelijker als een verkoper je verteld dat je beginnende droogtelijntjes hebt, in plaats van een kop vol rimpels. Diep van binnen weet je dat ze rimpels bedoelt maar ach, het geeft je wel een goed gevoel zo, dus laat haar maar lekker droogtelijntjes zeggen.

Zwaar
Een zwaar luchie. Oftewel, een parfum met oosterse, exotische, oriƫntaalse, warme, krachtige, donkere, sensuele, verleidelijke zwoele, pittige of kruidige noten. Er zijn zoveel andere manieren om een zware geur aan te duiden. Zwaar klinkt als een bedompende geur. Iedereen weet wat er met een zware geur wordt bedoeld maar het klinkt gewoon minder mooi dan de andere synoniemen die ik hierboven heb genoemd.

Fris
Lekker fris luchie! Denken jullie ook meteen aan wc verfrisser? Fris klinkt daarom minder mooi. Mooier klinkende synoniemen zijn: zacht, transparant, sportief, aqua, groen of koel

Attentie - Monster
Een medewerker van een parfumerie zal je nooit met een monster de deur uit laten gaan. Maar wel met een attentie. Monster klinkt negatief, een eng beest. Ook neemt met watermonsters, grondmonsters, bloedmonsters. Maar een proefje of attentie, dat klinkt als een klein kadootje. En dat klinkt toch veel leuker dan monster?

Dat was het even! Er zijn vast nog veel meer voorbeelden maar ik heb de opvallendste ertussen uit gepikt. Wat klinkt mooier volgens jullie? Waren jullie op de hoogte van dit positieve taalgebruik in parfumerieƫn? En welke woorden gebruiken jullie zelf?

Until next time,
Serena Verbon