Gisteren deed ik boodschapjes en toen ontdekte ik ineens geitenmelk in het koelvak. Gewoon van Friesche Vlag! Geen idee hoe lang dit al te koop was, maar ik dacht dat je het altijd alleen bij natuurwinkels kon halen. Heel fijn dat er nu ook gemakkelijker aan te komen is, want geitenmelk is niet alleen erg lekker, het is ook erg fijn voor je huid.
Geitenmelk zit tjokvol vitamine A, B, C, D en E, eiwitten en mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Super voor een huid die wel wat voeding kan gebruiken! Geitenmelk is rijk aan alpha-hydroxy-acids (AHA). AHA exfoliëren je huid door dode huidcellen te verwijderen en zorgen dat de nieuwe, gezonde huid die tevoorschijn komt een goede pH balans krijgt. Of je huid nu vet of droog is, geitenmelk helpt je de pH balans van je huid weer te herstellen. De exfoliërende werking zorgt tevens voor een ultra zacht en diep gereinigd velletje!
Geitenmelk is zo mild omdat de pH van geitenmelk heel dicht bij de natuurlijke pH van onze huid ligt. Dit komt omdat geitenmelk pH verlagende caprylzuur bevat (een AHA). Deze lage pH draagt bij aan het behouden van het beschermlaagje die een gezonde huid aanmaakt om een bacteriële invasie te voorkomen. Door de mildheid van geitenmelk is een geitenmelk zeep zeer geschikt voor de (over)gevoelige huid. Ook wordt het aangeraden bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.
De moleculaire structuur van geitenmelk is anders dan die van koeienmelk. Geitenmelk bevat namelijk kleinere eiwitten en triglycerides (vetten). Met andere woorden, de eiwitten en vetten zijn opgebouwd uit minder bouwsteentjes en hebben dus kortere ketens. Hierdoor worden ze juist veel beter opgenomen door de huid, vandaar dat geitenmelk een natuurlijk moisturizing effect heeft. Om dezelfde redenen is geitenmelk licht verteerbaar en daarom ook in sommige gevallen geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Het schijnt dat dierenartsen geitenmelk aanraden bij kittens waarvan de moeder is overleden of weggelopen, dus ik liet het even toe toen Clarence en Coco met hun koppie in de beker met geitenmelk hingen.
Heb ik jullie al enthousiast gekregen voor een DIY recept met geitenmelk? Ik wilde graag een gezichtsmasker maken omdat mijn huid wel een oppepper kan gebruiken, en daarom heb ik het volgende recept bedacht:
- 1 eetlepel klei
- 1 eetlepel gemalen havermout
- 2 eetlepel geitenmelk
- 1 theelepel honing
De meeste gezichtsmaskers bestaan voor het grootste gedeelte uit klei. Klei gecombineerd met vloeistoffen vormt een mooie pasta die hard wordt terwijl het opdroogt. Het is dus een fijn bindmiddel, maar het heeft tevens een reinigende werking. Klei koop je bij de natuurwinkel of drogist. Bij de natuurwinkel wordt het verkocht als aansterkend voedingsmiddel, maar dit kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken voor cosmetische doeleinden. Kaolin klei wordt het meeste gebruikt in maskertjes (de witte klei in het kommetje), maar Fullers Earth of andere soorten klei werken ook reinigend en zijn mild voor de huid.
Gemalen havermout staat bekend om haar egaliserende en verzorgende werking. Havermout eiwitten laten namelijk een beschermend laagje achter op de huid zodat deze niet uitdroogt. Havermout is echt een wondermiddeltje van de natuur. Iemand met een gevoelige, jeukende en trekkerige huid heeft al baat bij een handje havermout in een warm bad. Bij de natuurwinkel kun je havermeel kopen, maar als je niet zo'n winkel in de buurt hebt koop dan rolled oats. Dat is onbewerkte havermout die je dan zelf fijn moet malen in de blender.
Honing heeft van nature een antibacteriële werking en is dus huid zuiverend. Het is een vochtvasthouder en zorgt voor een gladde stralende huid die babyzacht aanvoelt! Klik hier voor een apart artikel over honing.
Meng alle ingrediënten samen in een kom tot een gladde pasta en breng het aan op een gereinigd gezicht. Het megsel moet echt een stevige pasta zijn, niet te dun want dan glijdt en drupt het van je gezicht af. Voeg meer klei of havermout toe als het te dun is, en meer geitenmelk als het te dikkig is.
Almost done!
Good luck!
Until next time,
Serena Verbon
Meng alle ingrediënten samen in een kom tot een gladde pasta en breng het aan op een gereinigd gezicht. Het megsel moet echt een stevige pasta zijn, niet te dun want dan glijdt en drupt het van je gezicht af. Voeg meer klei of havermout toe als het te dun is, en meer geitenmelk als het te dikkig is.
Een tip om het masker aan te brengen is met een speciale masker kwast of een oude foundationkwast. Op deze manier maak je je handen niet vies, verdeel je het masker gelijkmatig en netjes en doe je zuiniger met je masker. Bovenstaande ingrediënten zijn voldoende voor eenmalig gebruik. Hieronder he ik het dik aangebracht en het kommetje was leeg.
Laat het masker ongeveer een kwartiertje zitten, of tot het masker hard is geworden, en verwijder het vervolgens met lauwwarm water. Je gezicht voelt zacht, glad en gevoed aan en je huid ziet er stralend uit!
Sooooooft!
Until next time,
Serena Verbon