dinsdag 23 november 2010

Gyoza Recept!


I LOVE SUSHI! Ik ga dan ook regelmatig sushi happen met vriendinnen en dat doen we meestal bij de all-you-can-eat restaurants. Vaak kun je dan naast sushi's ook heerlijke grill- en andere bijgerechten bestellen. Mijn absolute topper zijn de gyoza's (Aziatische kippasteitjes). Die bestel ik altijd meteen in de eerste ronde! Lees hieronder het recept met stap-voor-stap foto's.


Wat heb je nodig?

  • 250-300 gram kipgehakt. Te koop bij sommige AH's, maar je kunt ook aan je slager vragen of hij een stuk kipfilet door de molen wil halen, of je kunt thuis een kipfilet heel erg fijnhakken. Prijs € 2,39

  • Verse Bosui. Prijs €0,90

  • Een ei. Prijs €0,15

  • Dumpling Sheets (te koop bij de Toko). Prijs €1,35.

In totaal ben je €4,79 kwijt, hiermee maak je 26 gyoza, wat neerkomt op €0,18 per stuk. Dit maakt gyoza's een hele goede en snelle partysnack, maar ook een prima onderdeel van een hoofdgerecht.

Begin met het fijnhakken van 1 dikke of 2 dunnere bosuitjes en voeg deze toe aan het kipgehakt. Meng alles door elkaar heen en voeg er eventueel een snufje peper en zout aan toe. Dit is je vulling.

Pak een beetje van je vulling en leg dit in het midden van je dumpling sheet. Pak niet te veel, en niet te weinig. Dit is een kwestie van gevoel en uitproberen.

Breek het ei en doe het eiwit in een kommetje. Dit is je 'lijm' om de pasteitjes mee dicht te krijgen (en te houden).

Doop je wijsvinger in het ei en maak hiermee de randjes van 1 helft van je dumpling nat.

Vouw je dumpling dicht en druk de randjes goed aan.

Herhaal dit met alle sheets totdat je een stuk of 26 gyoza hebt gevouwen. Je kan er natuurlijk ook meer of minder vouwen, dit hangt af van de hoeveelheid van je vulling.

Doe wat zonnebloemolie in een pan met deksel (het is belangrijk dat er een goed sluitend deksel op de pan gaat!) en leg de gyoza in de pan. Zorg dat ze zo veel mogelijk rechtop staan.

Hussel ze wat heen en weer totdat 1 kant lekker bruin en knapperig begint te worden. Als je gyoza er zo bruin uitziet als die hierboven is het tijd om een half glas water aan de pan toe te voegen en de deksel erop te doen. Nu gaan de knapperige gyoza's stomen zodat de binnenkant gaar wordt en lekker zacht. Blijf ondertussen met de pan husselen en gooi er zo nu en dan opnieuw een half glas water bij, net zo lang tot de gyoza klaar zijn. Dit is een kwestie van gevoel, maar snij er tussendoor gewoon 1 open om te zien hoe ver ze zijn.

Als ze klaar zijn kunnen ze opgediend worden. Bijvoorbeeld op een chique sushi plate met bosuitjes als garnering. Serveer ze met sojasaus. Hier kunnen de gyoza in gedipt worden voordat ze gegeten worden. Nomnomnom!


Itadakimasu!!


Gyoza zijn heerlijke hapjes, snel gemaakt, en weer eens wat anders dan bittergarnituur. Happy cooking en succes!

Until next time,
Serena Verbon