zondag 19 september 2010

Emu olie: wat is het?

Emu olie is volgens vele mensen - waaronder celebrities zoals Oprah, Beyonce en Zac Afron - een wondermiddel bij uitstek. Het maakt de huid zacht en soepel, vervaagd littekens en het heeft een helende en verzachtende werking bij pijnlijke spieren en gewrichten. De Aboriginals hadden duizenden jaren geleden al door dat Emu olie goed spul is. Nu wij nog!


Emu olie is een vette substantie afkomstig van de Emu, een soort struisvogeltje die in Australie leeft. De emu heeft een dikke vetbult op zijn rug die hem beschermd tegen gevechten met andere vogels en hem tegelijkertijd beschermd tegen de felle Australische zon.

In Australie worden emu's gegeten zoals wij hier bijvoorbeeld koeien en varkens eten. Tijdens de slachting wordt emu olie verzameld voor cosmetische doeleinden. Het is dus niet zo dat de emu's worden geslacht om hun olie (zoals olifanten worden gedood voor hun ivoor), ze worden sowieso geslacht (voor hun vlees) en hun olie is dan een bijproduct. Emu olie is dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik (en ik ben geen vegetariër of veganist) het wel een beetje een gek idee vond om een dierlijk vet op mijn lichaam te smeren, maar na een paar weken ben ik nu echt wel overtuigd. Het is inderdaad een wonderlijke olie! 


Zoals ik al eerder vertelde hebben de Aboriginals duizenden jaren geleden al de goede eigenschappen van emu olie ontdekt. Ze gebruikten de olie om zichzelf te beschermen tegen de felle Australische zon en om hun spieren en gewrichten soepel te houden. 

De eerste ontdekkers van Australie zagen de Aboriginals emu huiden ophangen in bomen. Ze dachten dat het een of ander ritueel was tot ze ontdekten dat dit de manier was van de Aboriginals om emu olie op te vangen. Door de warmte smolt de olie namelijk van de huiden af. Het duurde niet lang voordat ook de ontdekkers een pot emu olie in hun medicijn kastje hadden staan. 

Omdat ze in die tijd allemaal een dagboekje bijhielden is er terug gevonden dat er verbazingwekkende helende eigenschappen aan emu olie werden toegekend. De beroemde ontdekker Robert O'Hara Burke schreef dat hij emu olie over zijn door de zon verbrande arm wreef en ontdekte dat het niet alleen hielp als een after-sun maar ook de pijn in zijn stijve elleboog verlichtte. I'm just sayin'.


Maar wat maakt emu olie nu zo anders dan andere oliën of boters? Om te beginnen is emu olie rijk aan de essentiële vetzuren Omega-9, Omega-6 en Omega-3, sterker nog, het heeft de allerhoogste omega-3 concentratie die je maar kunt vinden in de natuur. Omega-9 zorgt voor de vermindering van ontstekingen en pijn, Omega-6 zorgt voor celvernieuwing en Omega-3 staat bekend om zijn anti-ontsteking reactie. Emu olie is non-comedogenic, wat wil zeggen dat het de poriën niet verstopt. De olie geeft geen allergische reacties en is geschikt voor zelfs de meest gevoelige huidjes. Emu olie heeft een pH dicht bij de pH van onze huid en penetreert door alle huidlagen heen. Dit is echt een unieke eigenschap. Het wordt lekker snel opgenomen en is echt perfect voor alle huidtypen. Emu olie is overigens een vaste substantie die smelt bij zo'n 22 graden. 

Wist je dat Beyonce emu olie aanbrengt op haar gezicht voordat ze make-up opdoet? Foundation brengt op deze manier veel beter en gladder aan en blijft de hele dag mooi zitten zonder dat er glim doorheen komt. Nice tip, B!


Emu olie is een moisturizer. Het helpt een droge huid maar een huid met acne schijnt er ook baat bij te hebben. Daarnaast helpt het ook bij huidproblemen zoals psoriasis en eczeem. Doordat het zo diep doordringt in de huid hebben pijnlijke spieren en gewrichten er ook baat bij, net als een huid die verbrand is. Brandwonden en blaren verdwijnen en vervagen en de huid knapt er echt van op. Niet alleen de huid maar ook haren worden mooier en voller door emu olie. Bovenstaande feiten zijn de uitkomsten van vele jaren aan studies en onderzoeken in Amerika, Australie en Frankrijk. Het is niet alleen wetenschappelijk bewezen, als je reacties leest (en voor/na foto's ziet) van emu olie gebruikers dan moet je haast wel overtuigd zijn.

Via de webshop Kiss from Nature heb ik wat emu olie producten ontvangen en ik moet zeggen dat de emu olie shampoo en conditioner me erg goed bevallen. Ik gebruik het nu een aantal weken en mijn haren zijn echt heel erg glad, glanzend en totaal niet droog (zelfs niet in de punten). Op zich doen alle shampoo's en conditioners dit wel, maar deze producten geven mijn haren toch net iets meer shine 'nd softness. Het voelt echt heel gezond en gevoed aan en ook merk ik dat ik minder haren verlies.

Ik heb ook een flesje pure emu olie en die ga ik - net zoals Beyonce - gebruiken als make-up basis. Er volgen snel een aantal reviews van emu olie producten, zijn jullie al benieuwd?

Hadden jullie wel eens gehoord van emu olie?

Until next time,
Serena Verbon