donderdag 28 mei 2009

Let's Talk Nerdy #1

Jaaa! Welkom iedereen bij de eerste editie van “Let’s Talk Nerdy”. In deze rubriek probeer ik zo goed mogelijk antwoord te geven op jullie beauty vragen met een chemische of medische achtergrond.

Vandaag behandel ik de volgende vraag :

“Ik heb een zalf tegen (ernstige) huiduitslag en het heet 'Wateremulgerende zalf'. Wat is dat, wateremulgerend? Hoezo is dat goed voor een huid met eczeem/huiduitslag?”

Ik denk dat het handig is om eerst uit te leggen wat precies een crème en een zalf is. Een crème is een emulsie. Dat kan een fijne verdeling van een vette oplossing in een waterige oplossing zijn (0/w crème) of omgekeerd; een fijne verdeling van water in olie (w/o crème). Een goed voorbeeld van een emulsie dat we denk ik allemaal wel kennen is melk. Melk is wit door de zeer fijne verdeling van vet in water. De druppeltjes vet zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Tot de melk gaat schiften, dan ontstaan er twee lagen (vet en olie). Zo'n fijne verdeling is alleen mogelijk als er een emulgator aan te pas komt. Een emulgator voorkomt scheiding van de vette laag en de water laag. Een emulgator kan synthetisch zijn maar ook natuurlijk. Een voorbeeld is mayonaise, waarbij het eigeel functioneert als emulgator en voorkomt dat de olie en azijn van elkaar zullen scheiden.

Een zalf is geen emulsie en bestaat meestal uit één of meerdere vette bestandsdelen. Een goed voorbeeld van een zalf is vaseline. Als je dit op je handen smeert blijft het vet, en ook alles wat je beetpakt wordt vet! Cosmetisch gezien is een crème daarom veel aantrekkelijker. Die smeer je lekker uit en trekt snel in. Maar medisch gezien is een zalf weer beter. De übervette zalf legt als ware een beschermlaagje over je huid heen en voorkomt vochtverlies. De huid verdampt vocht via de poriën. Deze verdamping zal niet afnemen door het gebruik van een crème, maar wel als er continue een vette laag over de huid ligt. De huid kan zijn vocht niet kwijt en wordt door en door bevochtigd. Daarom werkt een zalf veel beter tegen droge plekjes dan een crème. Zalf heeft nog een voordeel. De huid moet je zien als een barrière. Het is moeilijk om iets van buitenaf echt door de huid te laten opnemen, zoals geneesmiddelen. Vooral bij een intacte huid. Maar als de huid door en door bevochtigd is, zoals bij het gebruik van een zalf of nadat je lekker lang in bad hebt gelegen, dan is de doorlaatbaarheid veel groter en worden geneesmiddelen dus ook beter opgenomen.

Maar wat is dan precies een water emulgerende zalf (WEZ)? Dit is een zalf die in de meeste gevallen polyethyleenglycolen bevat, zodat er een hydrofiele (waterlievende, ofwel niet water afstotende) zalf ontstaat. Zulke zalven zijn ideaal! Water emulgerende zalven zijn namelijk juist goed te mengen met water en worden vooral toegepast bij eczeem en huiduitslag, met het doel om de huid op de plekken waar het nodig is goed te voorzien van vocht. Als er nog een geneesmiddel in de zalf zit, zal deze zoals hierboven beschreven ook beter worden opgenomen.

WEZ hebben veel voordelen en toepassingen. Een voordeel is dat je de zalf gewoon kunt opsmeren na het douchen of badderen, dus op een vochtige huid, omdat het niet waterafstotend is. Ook is de zalf veel beter af te wassen.

WEZ is multi functioneel! Het kan namelijk op verschillende manieren worden gebruikt:
* als zalf door het te smeren op droge plekjes
* als zeep door de zalf met warm water te mengen in je handen tot er schuim ontstaat. Met dit mengsel kun je je dan vervolgens wassen.
* als vloeibare zeep door een beetje zalf met een garde door warm water te mengen. Dit kun je overbrengen in een flesje, flink schudden, en dan heb je zeep voor 1 à 2 dagen.
* als bad olie. Voeg een beetje zalf toe aan een warm bad. Dit zorgt voor een extra vochtvasthoudend bad.

Wateremulgerend betekend dat het een emulsie kan vormen met water, dat het niet waterafstotend is. Een water emulgerende zalf is dus een zalf met deze eigenschappen. Ik hoop dat het duidelijk is waarom zo'n zalf juist goed werkt bij eczeem en huiduitslag. Door de wateremulgerende werking heeft zo'n zalf ook vele mogelijkheden van gebruik, wat het een erg prettige zalf maakt voor de gebruiker.

Ik heb mijn best gedaan om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, ik hoop dat het duidelijk is voor iedereen! Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp laat dan een berichtje achter en dan probeer ik je vraag te beantwoorden.

Vinden jullie dit een leuke (nuttige, interessante) rubriek? Ben wel benieuwd naar jullie reacties ^^
De volgende keer gaat het over ester-verbindingen en synthetische geuren en aroma's.

Don't forget!! Stel je eigen vraag door een mailtje te sturen naar starpede@hotmail.com :)

Until next time
~Serena Verbon